Rock katlannak szánták a szombathelyi Szabadidő Központot

ugytudjuk.hu 2020-01-14 06:51:00
Még a  Deep Purple is döngetett a Homok úton

A nyolcvanas évek elejére egyre lazított a gyeplőn a kádári vezetés, udvarolni kezdett a fiataloknak. A gumibotot a rendőrök eltették, az ifjak a gitárt elővették, egyre több koncertet rendeztek. Szombathelyen a KISZ bizottság ostromolta a megyei pártbizottságot, hogy építsenek már egy ifjúsági koncert centrumot.

Építettek is. Először az Erdei iskola és a Sallai telep határolta üres telek jött számításba, de az ötletet gyorsan elvetették. Ugyanis itt volt a háború után a szovjetek lőszerraktára, így a hely problémásnak számított. Új helyszínt kerestek, a feladat a Művelődési és Sportházra várt. Igazgatója, Babos Sándor nem is tétlenkedett, hamar rálelt az emlékmű mögött területre, az egykori homokbányára.

A papírmunka gyorsan ment, a beruházás kevésbé. Udvarlás ide, udvarlás oda, pénzt nem adtak az elvtársak, azt gazdálkodja ki a Sportház. Ezért is épült kakaslépésben, Luca-széke módjára.

 Holdosi Attiláék a betonon, az Astra együttes koncertje 

Először lebetonozták a bánya közepét, majd szintén jó magyar betonból színpadi karéjt emeltek. Színpad is lett és komplett, fedett részt képzeltek el. Már ekkor beindultak a koncertek, hamar ki is derült: kell sör, vizesblokk, öltöző, váróterem – ebben a sorrendben. A vizesblokkal sem várhattak sokat, mert a Köjál menetrendszerűen tiltotta be a koncerteket közegészségügyi hiányosságok miatt.

Nagy ravaszul a betiltást mindig egy alkalomra, az éppen a soros koncertre felfüggesztették. Így mehetett a döngetés. Végül csak megépült a küzdőtér, a színpad és a vizesblokk. Sok értelme mégsem volt.

Az MSH SZK a 80-as évek fordulóján volt elemében, akkor heti rendes programnak számított kilátogatni oda. Szinte minden jelentősebb hazai rock banda fellépett itt. Emlékezetes koncertet adott a Rolls Frakció, az Új Edda, a Tűzkerék, a Beatrice és a házigazdának számító Lord. Utóbbi vezetője később egy fesztivál megszervezésével is próbálkozott, sajnos anyagi csőd lett a vége.

A terület amúgy ideális volt, a környező magaslatok megtartották a hangot, az akkor még romantikus táj sokakat vonzott. Egy gond volt csak, az eső: ha ez beütött, akkor le kellett állni. Ugyanis a színpadi tetőzet sohasem épült meg.

A Beatrice többször is visszatért, Feró akcióban 

 

Az SZK csúcspontját a rendszerváltás környékén az ide hozott Deep Purple koncerttel érte el. Óriási volt az érdeklődés és óriási volt a jegyár is. Így a többség a felső utakon, az emlékmű környékén hallgatta a legendákat... A központ ezután gyorsan hanyatlott, bár átmenetileg több új funkció is megtalálta. Igazi sikert a húsvéti roncsderbik hoztak, egy ideig az autómozizás is ment.

Szintén tömegrendezvénye volt a területnek évekig a majális, de a sültkolbászos időszakkal együtt a munkásság is eltűnt. Időközben beépítették a környéket, lakóparkot nyitottak, az egykori központra már csak néhány betontörmelék emlékeztet. Meg maga az emlék: milyen is volt, amikor Radics Béla virgázott a színpadon...  

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.