Rock katlannak szánták a szombathelyi Szabadidő Központot

ugytudjuk.hu 2020-01-14 06:51:00
Még a  Deep Purple is döngetett a Homok úton

A nyolcvanas évek elejére egyre lazított a gyeplőn a kádári vezetés, udvarolni kezdett a fiataloknak. A gumibotot a rendőrök eltették, az ifjak a gitárt elővették, egyre több koncertet rendeztek. Szombathelyen a KISZ bizottság ostromolta a megyei pártbizottságot, hogy építsenek már egy ifjúsági koncert centrumot.

Építettek is. Először az Erdei iskola és a Sallai telep határolta üres telek jött számításba, de az ötletet gyorsan elvetették. Ugyanis itt volt a háború után a szovjetek lőszerraktára, így a hely problémásnak számított. Új helyszínt kerestek, a feladat a Művelődési és Sportházra várt. Igazgatója, Babos Sándor nem is tétlenkedett, hamar rálelt az emlékmű mögött területre, az egykori homokbányára.

A papírmunka gyorsan ment, a beruházás kevésbé. Udvarlás ide, udvarlás oda, pénzt nem adtak az elvtársak, azt gazdálkodja ki a Sportház. Ezért is épült kakaslépésben, Luca-széke módjára.

 Holdosi Attiláék a betonon, az Astra együttes koncertje 

Először lebetonozták a bánya közepét, majd szintén jó magyar betonból színpadi karéjt emeltek. Színpad is lett és komplett, fedett részt képzeltek el. Már ekkor beindultak a koncertek, hamar ki is derült: kell sör, vizesblokk, öltöző, váróterem – ebben a sorrendben. A vizesblokkal sem várhattak sokat, mert a Köjál menetrendszerűen tiltotta be a koncerteket közegészségügyi hiányosságok miatt.

Nagy ravaszul a betiltást mindig egy alkalomra, az éppen a soros koncertre felfüggesztették. Így mehetett a döngetés. Végül csak megépült a küzdőtér, a színpad és a vizesblokk. Sok értelme mégsem volt.

Az MSH SZK a 80-as évek fordulóján volt elemében, akkor heti rendes programnak számított kilátogatni oda. Szinte minden jelentősebb hazai rock banda fellépett itt. Emlékezetes koncertet adott a Rolls Frakció, az Új Edda, a Tűzkerék, a Beatrice és a házigazdának számító Lord. Utóbbi vezetője később egy fesztivál megszervezésével is próbálkozott, sajnos anyagi csőd lett a vége.

A terület amúgy ideális volt, a környező magaslatok megtartották a hangot, az akkor még romantikus táj sokakat vonzott. Egy gond volt csak, az eső: ha ez beütött, akkor le kellett állni. Ugyanis a színpadi tetőzet sohasem épült meg.

A Beatrice többször is visszatért, Feró akcióban 

 

Az SZK csúcspontját a rendszerváltás környékén az ide hozott Deep Purple koncerttel érte el. Óriási volt az érdeklődés és óriási volt a jegyár is. Így a többség a felső utakon, az emlékmű környékén hallgatta a legendákat... A központ ezután gyorsan hanyatlott, bár átmenetileg több új funkció is megtalálta. Igazi sikert a húsvéti roncsderbik hoztak, egy ideig az autómozizás is ment.

Szintén tömegrendezvénye volt a területnek évekig a majális, de a sültkolbászos időszakkal együtt a munkásság is eltűnt. Időközben beépítették a környéket, lakóparkot nyitottak, az egykori központra már csak néhány betontörmelék emlékeztet. Meg maga az emlék: milyen is volt, amikor Radics Béla virgázott a színpadon...  

Szólj hozzá!

Szárnyalni kezdett a kőolaj ára

Trump kijelentése áll a dolog mögött.

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

van még itt cikk a témában: