HIRDETÉS

Rock katlannak szánták a szombathelyi Szabadidő Központot

ugytudjuk.hu
2020. január 14. kedd, 06:51
Még a  Deep Purple is döngetett a Homok úton

A nyolcvanas évek elejére egyre lazított a gyeplőn a kádári vezetés, udvarolni kezdett a fiataloknak. A gumibotot a rendőrök eltették, az ifjak a gitárt elővették, egyre több koncertet rendeztek. Szombathelyen a KISZ bizottság ostromolta a megyei pártbizottságot, hogy építsenek már egy ifjúsági koncert centrumot.

 

Építettek is. Először az Erdei iskola és a Sallai telep határolta üres telek jött számításba, de az ötletet gyorsan elvetették. Ugyanis itt volt a háború után a szovjetek lőszerraktára, így a hely problémásnak számított. Új helyszínt kerestek, a feladat a Művelődési és Sportházra várt. Igazgatója, Babos Sándor nem is tétlenkedett, hamar rálelt az emlékmű mögött területre, az egykori homokbányára.

 

A papírmunka gyorsan ment, a beruházás kevésbé. Udvarlás ide, udvarlás oda, pénzt nem adtak az elvtársak, azt gazdálkodja ki a Sportház. Ezért is épült kakaslépésben, Luca-széke módjára.

 

 Holdosi Attiláék a betonon, az Astra együttes koncertje 

 

Először lebetonozták a bánya közepét, majd szintén jó magyar betonból színpadi karéjt emeltek. Színpad is lett és komplett, fedett részt képzeltek el. Már ekkor beindultak a koncertek, hamar ki is derült: kell sör, vizesblokk, öltöző, váróterem – ebben a sorrendben. A vizesblokkal sem várhattak sokat, mert a Köjál menetrendszerűen tiltotta be a koncerteket közegészségügyi hiányosságok miatt.

 

Nagy ravaszul a betiltást mindig egy alkalomra, az éppen a soros koncertre felfüggesztették. Így mehetett a döngetés. Végül csak megépült a küzdőtér, a színpad és a vizesblokk. Sok értelme mégsem volt.

 

Az MSH SZK a 80-as évek fordulóján volt elemében, akkor heti rendes programnak számított kilátogatni oda. Szinte minden jelentősebb hazai rock banda fellépett itt. Emlékezetes koncertet adott a Rolls Frakció, az Új Edda, a Tűzkerék, a Beatrice és a házigazdának számító Lord. Utóbbi vezetője később egy fesztivál megszervezésével is próbálkozott, sajnos anyagi csőd lett a vége.

 

A terület amúgy ideális volt, a környező magaslatok megtartották a hangot, az akkor még romantikus táj sokakat vonzott. Egy gond volt csak, az eső: ha ez beütött, akkor le kellett állni. Ugyanis a színpadi tetőzet sohasem épült meg.

 

A Beatrice többször is visszatért, Feró akcióban 

 

Az SZK csúcspontját a rendszerváltás környékén az ide hozott Deep Purple koncerttel érte el. Óriási volt az érdeklődés és óriási volt a jegyár is. Így a többség a felső utakon, az emlékmű környékén hallgatta a legendákat... A központ ezután gyorsan hanyatlott, bár átmenetileg több új funkció is megtalálta. Igazi sikert a húsvéti roncsderbik hoztak, egy ideig az autómozizás is ment.

 

Szintén tömegrendezvénye volt a területnek évekig a majális, de a sültkolbászos időszakkal együtt a munkásság is eltűnt. Időközben beépítették a környéket, lakóparkot nyitottak, az egykori központra már csak néhány betontörmelék emlékeztet. Meg maga az emlék: milyen is volt, amikor Radics Béla virgázott a színpadon...  

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás