Puskás polgármester újratárgyaltat minden olyan döntést, amit az ellenzék a múlt heti közgyűlésen egyszer már elfogadott

Farkas Bazsi 2019-03-05 07:16:00
SZMSZ módosítások, bizottsági helyek újraosztása, városi hetilap - ezeken kell újra átrágnia magát a közgyűlésnek.

A múlt héten csütörtökön történelmi jelentőségű közgyűlést tartottak Szombathelyen. Történt ugyanis, hogy a Fidesz elveszítette többségét, amit eddig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester garantált, ám mivel a január 8-i rendkívüli közgyűlésen napirendre vették szavazatával a rabszolgatörvény ellehetetlenítésének javaslatát, a fideszes városvezetés árulót kiáltott rá, ezzel pedig Molnár kiállt a Fidesz mögül.


Február 28-án így az ellenzék sorra vette fel azokat a napirendi pont javaslatokat, amiket ők javasoltak. A Fidesz hiába tolta fullba a bevándorláspártit és a szívárványkoalíciót, sokra nem mentek vele, az Éljen Szombathely, a Balassa Péterrel (Jobbik) és Molnár Miklóssal többségbe került, így mindent meg tudtak szavazni. Már azok közül a napirendi pont javaslatok közül, amiket tárgyalni tudtak a 31-ből.

A Fidesz ugyanis azt a taktikát választotta, hogy húzta az időt. Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata ugyanis azt mondja ki, hogy maximum 12 óra lehet egy közgyűlés. Az idő pedig pont akkor fogyott el, amikor a költségvetést tárgyalták volna.


Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester például olyan trükköt is bevetett, hogy  a költségvetés tárgyalása előtt gyorsan bedobott még  egy prezentációt a 2018-as év eredményeit taglalva. 


Nagyon alapos volt, még a közterület-felügyelők eset számait is felsorolta. Így aztán egészen biztosan nem jutott idő a költségvetésre. 

A polgármester március 13-ra hívta össze újból a közgyűlést, ami így tulajdonképpen nem egy új ülés, hanem a februárban megszakadt ülés második felvonása. 

De elég lesz e márciusban a 12 óra mindenre? A kérdés azért érdekes, mivel 

Puskás visszaküldte újratárgyalására a testület korábbi döntéseit. 

Így újra kell tárgyalni a következő határozatokat:


•    az SZMSZ kötelezően írja elő, hogy a Közgyűlés első napirendi pontként tárgyalja az előző Közgyűlés óta eltelt időszak fontosabb eseményeiről és a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámolót;
•    az SZMSZ kötelezően írja elő, hogy a Közgyűlés minden hónap utolsó csütörtöki napján kerüljön megtartásra, kivéve december, június, július, valamint augusztus hónapok;
•    a polgármester terjesszen be egy, a 2014-es választási eredményének megfelelő paritásos bizottsági struktúra javaslatot.

A Közgyűlés felkéri a Polgármestert, hogy tegye lehetővé a korábbi gyakorlatnak megfelelően a közvetlen információszerzés, és konzultációt a képviselő testület tagjai, valamint Hivatal osztály- és irodavezetői továbbá az Önkormányzati intézményvezetők valamint gazdasági társaságok vezetői tekintetében, és ezzel egyidejűleg vonja vissza az ezzel kapcsolatos polgármesteri utasítást, intézkedést.

A Közgyűlés a Közbeszerzési Bíráló Bizottság 2014. novemberében megválasztott tagjai közül — az elnök kivételével - visszahívja a Polgármesteri Hivatal Közbeszerzési Irodájának vezetőjét, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztályának vezetőjét, a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályának vezetőjét, a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági és Adó Osztályának vezetőjét, és helyükre az alábbi személyeket választja meg:

1.    Balassa Péter
2.    Kántás Zoltán
3.    Dr. László Győző
4.    Lendvai Ferenc.


A Közgyűlés Lovass Tibort, a Szombathelyi Médiaközpont Kft. ügyvezetőjét a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. térvény 3:25. § (2) bekezdése alapján 2019. március 1. napjával Ügyvezetői tisztségéből visszahívja.
2.    A Közgyűlés a Szombathelyi Médiaközpont Kft. Ügyvezetőjének 2019. március 1. napjától 2021. február 28-ig terjedő időtartamra Halmágyi Miklóst választja meg munkaviszony keretében, havi bruttó  600 000,- Ft díjazás ellenében. Az Ügyvezető egyéb juttatásai a Közgyűlés által jóváhagyott mindenkori hatályos Javadalmazási Szabályzat alapján kerülnek megállapításra.
3.    A Közgyűlés elhatározza a városi hetilap újraindítását. A Közgyűlés felkéri a polgármestert, valamint a Szombathelyi Médiaközpont Kft. ügyvezetőjét, hogy a következő Közgyűlésre dolgozza ki és terjessze be a városi hetilap újraindításának gazdasági és szakmai feltételrendszerét a Szombathelyi Médiaközpont Kft. keretein belül, valamint városi média objektív és pártatlan működtetésének garanciáit.

A szabályozás szerint Puskás csak egyszer rendelheti el a már elfogadott határozatok újratárgyalását, így ha március 13-án a képviselők ismét megszavazzák az egyszer már elfogadott javaslatokat, akkor alá kell írnia azokat és hatályba is lépnek. 

FRISSÍTÉS


Végignéztük a február 28-i közgyűlésen született határozatokat, Puskás nem mindegyiket küldte újratárgyalásra. 

Amik nem véreztek el:

  • Átlátható polgármesteri, és alpolgármesteri program.
  • Önkormányzati intézmények és cégek vezetői nem vehetnek részt kampányeseményen.
  • A közvilágítás cseréjébe vonjanak be műszaki és pénzügyi ellenőrt. A munka elvégzése után 3 hónappal vizsgálják felül a rendszer működtetésének költségeit. 
  • A Vásárcsarnok átdolgozott terveit annak elfogadása előtt terjesszék a közgyűlés elé.
  • Vizsgálják meg az Aréna Óvoda környéki parkolás megkönnyítésének lehetőségeit.
  • 5 millió forintot adnak az Aréna Óvoda Petőfi Sándor utcai ideiglenes épületének komfortosabbá tételére.
  • A polgármesternek be kell számolnia az Aréna utcai óvoda és az Egészségügyi Alapellátó átdolgozott terviről.
  • 2019-ben 70, 2020-ban 100 millió forintot fordítanak a szociális bérlakásokra.
  • Az önkormányzati intézmények dolgozói 20 ezer forintos cafeteria juttatást kapnak. 

Szólj hozzá!

Újabb szerződéshosszabbítások a Szombathelyi Haladásban

Bosnjak Predrag, Holdampf Gergő és Medgyes Zoltán meghosszabbította kontraktusát, Németh Zoltán személyében erőnléti edző csatlakozott együttesünkhöz.

4 órás erekciót okozott egy idős férfinek a koronavírus

A vírus egy ritka tünetét fedezhették fel Franciaországban.

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma

Elhunyt egy idős, krónikus beteg.

Kábítószergyanús anyagot találtak egy csornai férfinél

A 26 éves férfi drogtesztje amfetaminra és metamfetaminra is pozitív értéket mutatott.

Tévésorozat készül a hetvenes évek szexszimbólumáról

Az Emmanuelle-filmek tették népszerűvé a színésznőt.

Először figyelték meg egy gázóriás magját

Egy távoli csillag körül keringő, eddig ismeretlen típusú objektumra bukkantak brit csillagászok.

Több embercsempészt is elfogtak a rendőrök Győrnél

Összesen 25 menekültet szállítottak.

Ma is könnyen elázhatunk

Legyen nálunk esernyő!

Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Őt Milák Kristóf és Gulácsi Péter követi.

Szeptemberben befejeződhet a Notre-Dame leégett huszártornya körüli állványzat elbontása

A huszártorony felújítás alatt állt, amikor az állványzaton tűz ütött ki.

LMP: A kormány költsön a Balaton megóvására is!

Kendernay János azt mondta, a Balaton nem egy lavór pénzes turistáknak, hanem természetvédelmi rendelkezések által védett érték.

Most már biztos: nézők nélkül fejeződik be a spanyol labdarúgó-bajnokság

Ezzel csökkentik a koronavírus terjedésének kockázatát.

Az elmúlt 13 év legrosszabb tüzei pusztítanak Brazília erdejeiben

A 2019-es pusztító erdőtüzeket is túlszárnyalhatják az ideiek.

van még itt cikk a témában: