HIRDETÉS

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Prieger Zsolttal és Koltay Annával mutatják be Szombathelyen a budapesti underground elektronikus zenei életről készült dokumentumfilmet

Farkas Bazsi
2020. január 13. hétfő, 16:31
Pénteken a Savaria Moziba várnak mindenkit.

Január 17-én, vagyis most pénteken este 7 órakor rendezik a BP Underground: Elektronikus Zene című dokumentumfilm közönségtalálkozóját az Agora Savaria Filmszínházba. 
 


2017-ben indult útjára a nagysikerű „BP Underground” című dokumentumfilm sorozat, melynek első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, majd ezt követte 2018 nyarán a második rész a hazai hip hop szubkultúráról. A Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip hop film országos moziforgalmazásban látható, és legutóbb a rangos Highlights of Hungary kreatív gyűjtés  díjazottja lett. A BP Underground epizódjai Berlintől Los Angeles-ig részt vettek több nemzetközi filmfesztiválon. A Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros elkészítette a sorozat harmadik epizódját, amely a budapesti elektronikus zenei szcénába kalauzol. 

 

BP UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENE EPIZÓD (OFFICIAL TRAILER 2019)

A BP Underground - elektronikus zene című dokumentumfilm premierje szeptember 20-án, pénteken lesz a budapesti Toldi moziban. ESEMÉNY: https://www.facebook.c...


 
A BP Underground dokumentumfilm sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt.  A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-res évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.


 
Csakúgy, mint a többi rész, ez is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását. A film olyan csomópontokat érint többek között, mint az FMK, Kultiplex, Supersonic, Fáklya Klub, Trafó, Zöldséggyümölcs, Csacsacsa, Jailhouse, Merlin, West Balkán, Frankhegy, Katlan, Cinetrip, Corvin-tető, Ozora, Alkotótábor, vagy épp a Patex klub. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit, elhelyezi és definiálja a műfaj sajátosságait, taglalja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait. 

 

BP Underground Elektronikus Zene / Film és Közönségtalálkozó

Film event in Szombathely, Hungary by BP Underground and 2 others on Friday, January 17 2020


 
Többek között arra is keresi a választ, hogy a főváros, mint központ hogyan alakította az elektronikus zenei szcénát és a party kultúrát. A BP Underground harmadik epizódja is, mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor menő volt Acid Party-ra járni, mindenkit a Rave érdekelt, bejött a Goa Trance, a legjobb bulik pedig a Katlanban vagy a Frankhegyen voltak. Bejöttek a szabadtéri partyk és mindenki kipróbált minden hirtelen megjelenő tudatmódosítót, közben Tilos-t hallgatott, és Palotai & Titusz volt az Isten. Hogyan alakultak ki az egyes műfajra jellemző sajátosságok, mi a különbség a jungle és a drum ’n bass között? A goa trance-t hogyan tudja valaki befogadni és mitől vált valaki technos arccá? Kik azok a ma is ismert figurák, akik központi szereplői voltak ennek a közegnek, mit gondolnak ma a gyökereikről és mit vittek magukkal útravalóul? Ki az az Oleg, Naga, Kenguru, Kevin, Titusz, Shuriken, AMB, Palotai, Cadik, Prieger Zsolt, Yonderboi, Zságer Balázs, Vajdai Vili, Anorganik, vagy Superman? Milyen zenekar a Korai Öröm és mi volt a jelentőségük a party kultúra kialakulásában? Milyenek voltak a legendás Tilos partyk? Mi köze volt Szabó Simonnak a Bladerunnaz-hoz és a d’n’b-hez? Mi az a Rewind és mi történt a Kopaszi Gáton, a West Balkánban, a Csacsacsában vagy a Zöldséggyümölcsben?! Mi volt az a legendás Future Sound of Budapest válogatás és party sorozat? Milyen flyereket tervezett Fabricius? Néhányuknak mit jelent az ismeretlen underground zenészből az országos ismertség? Hogyan futott be az Anima Sound System? Vajon a zene szeretetén túl a szubkultúrához tartozás mennyire válhat életre szóló kötelékké? A különböző, főleg angolszász gyökerű műfajoknak mi a sajátos magyar íze? Hogyan jött létre anno Ozora? Mi a jelentősége a Telekom Electronic Beats fesztiválnak a szcénában? Milyen ma az itthoni underground elektronikus zenei közeg, van-e létjogosultsága, hangja és ereje a digitális világban?

 


 
A BP Underground – Elektronikus zene dokumentumfilm a Telekom Electronic Beats támogatásával valósul meg a Moviebar Productions filmgyártócég gyártásában.


 
Pénteken este az Anima Sound System vezetője Prieger Zsolt és a film rendezője Koltay Anna lesznek a szombathelyi mozi vendégei. 
 
 
 
 
 
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás