Prieger Zsolttal és Koltay Annával mutatják be Szombathelyen a budapesti underground elektronikus zenei életről készült dokumentumfilmet

Farkas Bazsi 2020-01-13 16:31:00
Pénteken a Savaria Moziba várnak mindenkit.

Január 17-én, vagyis most pénteken este 7 órakor rendezik a BP Underground: Elektronikus Zene című dokumentumfilm közönségtalálkozóját az Agora Savaria Filmszínházba. 
 


2017-ben indult útjára a nagysikerű „BP Underground” című dokumentumfilm sorozat, melynek első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, majd ezt követte 2018 nyarán a második rész a hazai hip hop szubkultúráról. A Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip hop film országos moziforgalmazásban látható, és legutóbb a rangos Highlights of Hungary kreatív gyűjtés  díjazottja lett. A BP Underground epizódjai Berlintől Los Angeles-ig részt vettek több nemzetközi filmfesztiválon. A Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros elkészítette a sorozat harmadik epizódját, amely a budapesti elektronikus zenei szcénába kalauzol. 

BP UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENE EPIZÓD (OFFICIAL TRAILER 2019)

A BP Underground - elektronikus zene című dokumentumfilm premierje szeptember 20-án, pénteken lesz a budapesti Toldi moziban. ESEMÉNY: https://www.facebook.c...


 
A BP Underground dokumentumfilm sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt.  A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-res évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.


 
Csakúgy, mint a többi rész, ez is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását. A film olyan csomópontokat érint többek között, mint az FMK, Kultiplex, Supersonic, Fáklya Klub, Trafó, Zöldséggyümölcs, Csacsacsa, Jailhouse, Merlin, West Balkán, Frankhegy, Katlan, Cinetrip, Corvin-tető, Ozora, Alkotótábor, vagy épp a Patex klub. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit, elhelyezi és definiálja a műfaj sajátosságait, taglalja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait. 

BP Underground Elektronikus Zene / Film és Közönségtalálkozó

Film event in Szombathely, Hungary by BP Underground and 2 others on Friday, January 17 2020


 
Többek között arra is keresi a választ, hogy a főváros, mint központ hogyan alakította az elektronikus zenei szcénát és a party kultúrát. A BP Underground harmadik epizódja is, mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor menő volt Acid Party-ra járni, mindenkit a Rave érdekelt, bejött a Goa Trance, a legjobb bulik pedig a Katlanban vagy a Frankhegyen voltak. Bejöttek a szabadtéri partyk és mindenki kipróbált minden hirtelen megjelenő tudatmódosítót, közben Tilos-t hallgatott, és Palotai & Titusz volt az Isten. Hogyan alakultak ki az egyes műfajra jellemző sajátosságok, mi a különbség a jungle és a drum ’n bass között? A goa trance-t hogyan tudja valaki befogadni és mitől vált valaki technos arccá? Kik azok a ma is ismert figurák, akik központi szereplői voltak ennek a közegnek, mit gondolnak ma a gyökereikről és mit vittek magukkal útravalóul? Ki az az Oleg, Naga, Kenguru, Kevin, Titusz, Shuriken, AMB, Palotai, Cadik, Prieger Zsolt, Yonderboi, Zságer Balázs, Vajdai Vili, Anorganik, vagy Superman? Milyen zenekar a Korai Öröm és mi volt a jelentőségük a party kultúra kialakulásában? Milyenek voltak a legendás Tilos partyk? Mi köze volt Szabó Simonnak a Bladerunnaz-hoz és a d’n’b-hez? Mi az a Rewind és mi történt a Kopaszi Gáton, a West Balkánban, a Csacsacsában vagy a Zöldséggyümölcsben?! Mi volt az a legendás Future Sound of Budapest válogatás és party sorozat? Milyen flyereket tervezett Fabricius? Néhányuknak mit jelent az ismeretlen underground zenészből az országos ismertség? Hogyan futott be az Anima Sound System? Vajon a zene szeretetén túl a szubkultúrához tartozás mennyire válhat életre szóló kötelékké? A különböző, főleg angolszász gyökerű műfajoknak mi a sajátos magyar íze? Hogyan jött létre anno Ozora? Mi a jelentősége a Telekom Electronic Beats fesztiválnak a szcénában? Milyen ma az itthoni underground elektronikus zenei közeg, van-e létjogosultsága, hangja és ereje a digitális világban?


 
A BP Underground – Elektronikus zene dokumentumfilm a Telekom Electronic Beats támogatásával valósul meg a Moviebar Productions filmgyártócég gyártásában.


 
Pénteken este az Anima Sound System vezetője Prieger Zsolt és a film rendezője Koltay Anna lesznek a szombathelyi mozi vendégei. 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.