Prieger Zsolttal és Koltay Annával mutatják be Szombathelyen a budapesti underground elektronikus zenei életről készült dokumentumfilmet

Farkas Bazsi 2020-01-13 16:31:00
Pénteken a Savaria Moziba várnak mindenkit.

Január 17-én, vagyis most pénteken este 7 órakor rendezik a BP Underground: Elektronikus Zene című dokumentumfilm közönségtalálkozóját az Agora Savaria Filmszínházba. 
 


2017-ben indult útjára a nagysikerű „BP Underground” című dokumentumfilm sorozat, melynek első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, majd ezt követte 2018 nyarán a második rész a hazai hip hop szubkultúráról. A Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip hop film országos moziforgalmazásban látható, és legutóbb a rangos Highlights of Hungary kreatív gyűjtés  díjazottja lett. A BP Underground epizódjai Berlintől Los Angeles-ig részt vettek több nemzetközi filmfesztiválon. A Koltay Anna-Turán Eszter alkotópáros elkészítette a sorozat harmadik epizódját, amely a budapesti elektronikus zenei szcénába kalauzol. 

BP UNDERGROUND ELEKTRONIKUS ZENE EPIZÓD (OFFICIAL TRAILER 2019)

A BP Underground - elektronikus zene című dokumentumfilm premierje szeptember 20-án, pénteken lesz a budapesti Toldi moziban. ESEMÉNY: https://www.facebook.c...


 
A BP Underground dokumentumfilm sorozat tisztelgés a város underground szubkultúrái előtt.  A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ’90-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-res évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.


 
Csakúgy, mint a többi rész, ez is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását. A film olyan csomópontokat érint többek között, mint az FMK, Kultiplex, Supersonic, Fáklya Klub, Trafó, Zöldséggyümölcs, Csacsacsa, Jailhouse, Merlin, West Balkán, Frankhegy, Katlan, Cinetrip, Corvin-tető, Ozora, Alkotótábor, vagy épp a Patex klub. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit, elhelyezi és definiálja a műfaj sajátosságait, taglalja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait. 

BP Underground Elektronikus Zene / Film és Közönségtalálkozó

Film event in Szombathely, Hungary by BP Underground and 2 others on Friday, January 17 2020


 
Többek között arra is keresi a választ, hogy a főváros, mint központ hogyan alakította az elektronikus zenei szcénát és a party kultúrát. A BP Underground harmadik epizódja is, mint egyfajta korlenyomat, visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor menő volt Acid Party-ra járni, mindenkit a Rave érdekelt, bejött a Goa Trance, a legjobb bulik pedig a Katlanban vagy a Frankhegyen voltak. Bejöttek a szabadtéri partyk és mindenki kipróbált minden hirtelen megjelenő tudatmódosítót, közben Tilos-t hallgatott, és Palotai & Titusz volt az Isten. Hogyan alakultak ki az egyes műfajra jellemző sajátosságok, mi a különbség a jungle és a drum ’n bass között? A goa trance-t hogyan tudja valaki befogadni és mitől vált valaki technos arccá? Kik azok a ma is ismert figurák, akik központi szereplői voltak ennek a közegnek, mit gondolnak ma a gyökereikről és mit vittek magukkal útravalóul? Ki az az Oleg, Naga, Kenguru, Kevin, Titusz, Shuriken, AMB, Palotai, Cadik, Prieger Zsolt, Yonderboi, Zságer Balázs, Vajdai Vili, Anorganik, vagy Superman? Milyen zenekar a Korai Öröm és mi volt a jelentőségük a party kultúra kialakulásában? Milyenek voltak a legendás Tilos partyk? Mi köze volt Szabó Simonnak a Bladerunnaz-hoz és a d’n’b-hez? Mi az a Rewind és mi történt a Kopaszi Gáton, a West Balkánban, a Csacsacsában vagy a Zöldséggyümölcsben?! Mi volt az a legendás Future Sound of Budapest válogatás és party sorozat? Milyen flyereket tervezett Fabricius? Néhányuknak mit jelent az ismeretlen underground zenészből az országos ismertség? Hogyan futott be az Anima Sound System? Vajon a zene szeretetén túl a szubkultúrához tartozás mennyire válhat életre szóló kötelékké? A különböző, főleg angolszász gyökerű műfajoknak mi a sajátos magyar íze? Hogyan jött létre anno Ozora? Mi a jelentősége a Telekom Electronic Beats fesztiválnak a szcénában? Milyen ma az itthoni underground elektronikus zenei közeg, van-e létjogosultsága, hangja és ereje a digitális világban?


 
A BP Underground – Elektronikus zene dokumentumfilm a Telekom Electronic Beats támogatásával valósul meg a Moviebar Productions filmgyártócég gyártásában.


 
Pénteken este az Anima Sound System vezetője Prieger Zsolt és a film rendezője Koltay Anna lesznek a szombathelyi mozi vendégei. 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Szárnyalni kezdett a kőolaj ára

Trump kijelentése áll a dolog mögött.

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

van még itt cikk a témában: