Összefut a nyál a szádban? Kiválasztották az év pálinkáját

ugytudjuk.hu 2019-06-21 09:52:00
Díjazták az ország legjobb főzdéit.

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben az ország legjobb pálinkája. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adták át az Országház felsőházi termében, ahol a legeredményesebb pálinkafőzdéket és a legjobb tízezer feletti tétel készítőjét is kitüntették.  

A Pálinka Nemzeti Tanács idén hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A rendezvénynek idén Sümeg városa adott otthont, ahol 26 pálinkabíra három napon át értékelte a nevezett tételeket. Ebben az évben 331 pálinkát kóstoltak végig összesen közel 50 főzdétől, ezekből választották ki az ország legjobb pálinkáját. 

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a szakma legkomolyabb megmérettetése, ahol többlépcsős rendszerben értékelik a tételeket. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően – analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Az idei 333 nevezett termékből ezen a rostán két termék nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok, ezen kívül minden pálinkáról készült szakmai jellemzés a főzdék számára.

„Azok, akik erre a versenyre neveznek nemcsak a fődíj miatt küldik el a tételeiket. A szakmai értékelés alapján visszajelzést kapnak a termékeikről – ami lehet pozitív és negatív, de minden esetben objektív, építő szándékú. Tehát a versenynek köszönhetően a főzdék minőségi fejlődését is segítjük, és persze nem utolsó sorban a pálinka hírnevét is öregbítjük” – monda el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. 

2019-ben a legtöbb kitüntetést a Sopron környéki 1Csepp Pálinka nevet viselő főzde gyűjtötte be: fekete berkenye pálinkája elnyerte az Ország legjobb pálinkája 2019 fődíjat, emellett a főzde lett 2019 legeredményesebb pálinkafőzdéje is. 

“A győztes pálinka illatkarakterében a markáns fűszerek jelennek meg először, úgymint a rózsabors, vagy a szárított kakukkfű. Ezt követi a kiemelkedő testessége, a fűszerezettségével együtt adva összetéveszthetetlen fajtajellegét. Ízében friss, piros bogyós, de a különleges kékbogyós karakterek is megjelennek benne. Illatának és ízének összetétele végtelenül harmonikus. Kerek és telt pálinka, fajtájának csúcsa”- jellemezte a győztes pálinkát Béli Géza, a verseny szakmai elnöke. 

A Legeredményesebb pálinkafőzde 2. helyezettje idén a Zimek Pálinka Manufaktúra lett, a 3. helyezett pedig a Brill Pálinkaház. A legjobb tízezer feletti tétel készítője a Mátyás Pálinkaház. 

A Pálinka Nemzeti Tanács 2016-ban a Pálinka- és törkölypálinka javára végzett kiemelkedő teljesítmény elismerése és megbecsülése érdekében Pálinka Életműdíjat alapított, amelyet idén Csalló Jenő, Márton János és Lovász Sándor pálinkamesterek vehettek át. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”