Illusztráció: imdb.com

Ősi, emberi DNS-re bukkantak kutatók

Nagy Donát
2020. február 14. péntek, 07:27
Úgy gondolják, a homo sapiens a neandervölgyivel is romantikázott olykor.

Négy nyugat-afrikai népcsoport olyan géneket hordoz, amik egy eddig ismeretlen emberelődtől származhatnak egy új genetikai elemzés szerint - írja az MTI.

 

A Science Advances-ben megjelent elemzés szerint az ősi emberelődnek a neandervölgyiek, a gyeniszovaiak és a homo sapiens ősével lehetett közös felmenője.

 

Korábbi kutatások kimutatták, hogy Afrikából való elvándorlása után a homo sapiens a neandervölgyi és a gyeniszovai ember populációival is nemzett utódokat, de arról keveset tudni, hordozzák-e emberelődök génjeit olyanok is, akiknek az ősei sose hagyták el Afrikát. Az információhiány egyik oka, hogy a forró égövön nehéz ősi DNS-hez jutni – írja a New Scientist.

 

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói, Sriram Sankararaman és Arun Durvasula számítógépes szimulációval hasonlították össze 405 nyugat-afrikai ember genomját a neandervölgyi és a gyenyiszovai emberek genomjaival.mMegvizsgálták a nigériai joruba népcsoport genomjának modern és ősi szegmenseit. Az ősi szakaszokban több genetikai variánst találtak, mint amennyit a neandervölgyi vagy gyenyiszovai genomokban, ami arra utal, hogy nem ezek az ősembercsoportok voltak a variánsok forrásai.

 

Hasonló mintázatot tártak fel a Sierra Leone-i mende törzsnél, a nigériai és nyugat-gambiai esanoknál. Becslések szerint a négy népcsoport 2-19 százaléknyi olyan gént hordoz, amelyik egy ismeretlen, ősi emberelődtől származhat.

 

Nem tudni, hogy olyan ősi emberelődre utalnak-e ezek a genetikai nyomok, aminek még nem tárták fel maradványait, vagy olyanra, amiről már tudunk, mint például a kb. 700 ezer éve kialakult heidelbergi emberre. A rejtélyes hominin valószínűleg akkor szakadt el a neandervölgyi, a gyenyiszovai és a modern ember őseitől, amikor az ág még nem vált szét a három ismert csoportra.

 

Az elszakadás legkorábban 1 millió, legkésőbb 360 ezer éve történhetett, a modern népesség ősei és az ismeretlen populáció között kb. 124 ezer évvel ezelőtt lehetett kapcsolat.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás