Óriási vihar a Tátrában, többen is belehaltak a villámcsapásokba

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 22. csütörtök, 17:59

Hirtelen kitört viharban hárman életüket veszítették, és huszonketten megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók - jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

    

A kis-lengyelországi vajda szóvivője közölte: a villámcsapás által sújtottak közül hárman nem élnek. A mentőszolgálat szerint 22 személy sérült meg, őket kórházba szállítják.
    


Mateusz Morawiecki kormányfő kérésére a kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontba, Zakopanéba indult. A városban válságstábot állítanak fel. A miniszterelnök közölte, hogy tekintettel  a súlyos helyzetre még a  nap  folyamán maga is a helyszínre utazik. 
    

 

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek. 
A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. 
    

 

A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a sérültek között gyermekek is vannak. A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat.

 

"A helyzet nagyon súlyos"

 

- közölte Jan Krzysztof.
    


A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. A délután folyamán újabb viharok keletkezhetnek. A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélységben. (MTI)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás