Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán: "Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem..."

ugytudjuk.hu
2019. március 20. szerda, 20:04
A miniszterelnök szerint egyoldalúan függesztették fel a Néppártban jogaik gyakorlását.

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetített az M1 aktuális csatorna.

 

Felfüggesztették a Fidesz tagságát a Európai Néppártban

ugytudjuk.hu Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal megszavazta azt a javaslatot, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben. A vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a párszövetségben. A Fidesz és a Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be ezt a javaslatot szavazásra, tehát nem határozatlan idejű felfüggesztésről van szó.


A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője - mondta Orbán Viktor, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

 

"Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik"

 

- fogalmazott a Fidesz elnöke.

 

Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig "magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal".

 

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét.

 

(via MTI)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás