Fotó: Pixabay

New York-ban betiltják az ízesített e-cigiket

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 18. szerda, 14:37
Eddig 74 New York-i betegedett meg miattuk.

New York állam vezetői megszavazták a legtöbb ízesített e-cigi betiltását, írja a CNN. A tiltás 90 napig érvényes, ezután újra kell tárgyalni az állam vezetőinek, hogy meghosszabbítják-e a döntésüket.

 

Két ízt azonban ezután is szabadon vásárolhatnak az emberek, ez a dohány és a mentol lesz. Az állam egyik egészségügyi biztosa, dr. Howard Zucker azonban azt mondja, hogy előfordulhat, hogy a jövőben a mentolos e-cigiknek is menniük kell. Zucker azt is elmondta, hogy az ízesített változatok kivonásával a fiatalokat akarják leszoktatni az e-cigikről, ugyanis egy friss felmérés kimutatta, hogy a 12. osztályos New York-iak 40 százaléka használja az elektromos cigarettákat.

 

Emellett azt is nyilvánosságra hozta, hogy szeptember 14-ig csak New York államban 74 ember betegedett meg a vaping miatt, az Egyesült Államok egész területén pedig már hét olyan halálesetről tudnak, amit kifejezetten az e-cigi okozott.

 

Az e-cigiket áruló boltok vezetői szerint azonban nem fogja megoldani az állam egészségügyi problémáit a döntés. Egy bolttulajdonos arról mesélt a CNN-nek, hogy ő az ízesített vape-tollakkal szokott le a szerinte sokkal károsabb, hagyományos cigarettákról. Úgy gondolja, hogy ha az emberek nem juthatnak hozzá az ízesített utántöltőkhöz, akkor vagy a feketepiac felé fordulnak, vagy visszaszoknak a hagyományos cigire, ami szinte biztosan a korai halálokat okozza majd.

 

Zucker azonban nem tágít, a tiltás mellett 20 százalékos adót akarnak kivetni az e-cigikre, 21 éves kor alatt pedig illegálissá tennék őket. Sőt, a rendőrséggel együttműködve többször fognak razziázni azokban a boltokban, amelyekről azt gondolják, hogy kiskorúaknak adnak el vapinghez szükséges eszközöket.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás