Németh Ákos: A kormány a szükségesnél tíz évvel később jött rá, hogy fontos a klímaváltozás elleni harc

Nagy Donát 2020-02-19 15:41:00
Szombathely tanácsnoka szerint a város jelenlegi vezetése elkötelezett a valódi tettek felé, amelyeket már el is kezdett megvalósítani.

Orbán Viktor évértékelőjén is hallottunk róla, de úgy általában a legtöbb fideszes médiatermékben is egyre gyakoribb szereplő a klímavédelem. Az elmúlt évek gyakorlatára visszatekintve azonban kétséges, mennyire gondolja komolyan a kormány a környezetvédelmet. Erre mutat rá Németh Ákos tanácsnok közleménye, amelyet változtatás nélkül közlünk:

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében kiemelt területként beszélt a klímavédelemről, fenntartható fejlődésről, a megújuló energiaforrások felhasználásáról. Habár a kormány a szükségesnél tíz évvel később jött rá, hogy a klímaváltozás elleni harc, illetve a már elkerülhetetlen éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás a legfontosabb a jövő nemzedékének számára, mi üdvözöljük az érdemi intézkedéseket. Természetesen ezt a fordulatot annak tükrében is meg kell vizsgálni, hogy a következő uniós költségvetési ciklus prioritásként kezeli a környezet- és klímavédelemre lehívható forrásokat.

Ugyanakkor szeretnénk emlékeztetni mindenkit a magyar kormány ellentmondásos hozzáállására, amit eddig a zöld politikában tanúsított: egyrészt forrásokat vontak el a természetvédelmi és környezetvédelmi szervektől, másrészt szélerőmű-stoppal korlátozzák a szélenergia felhasználását. Ezeket a döntéseket javasolni fogjuk felülvizsgálatra.

Szombathely Megyei Jogú Város az őszi önkormányzati választások után világossá tette, hogy lokálisan is hajlandó és tud cselekedni azért, hogy egy élhető világot hagyjunk hátra az utánunk következőknek. Mint fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok felvettem a kapcsolatot több, településeket tömörítő szervezettel, amely együttműködések egyik fontos területe a klímapolitika. 

  • Felújítottuk az együttműködésünket a Megyei Jogú Városok Szövetségével, akikkel elsősorban a klímapolitika területén fogunk közösen dolgozni; segítségükkel Szombathely is rendelkezni fog egy úgynevezett SECAP-dokumentummal, amely a sikeres uniós pályázatok egyik leggyakoribb előfeltétele, ez már bekerült az idei költségvetésbe is.
  • Aktivizáljuk a tagságunkat az európai Polgármesterek Szövetségében, hogy nemzetközi kapcsolatokkal segítsük a helyi kezdeményezéseinket, amelyek közé tartozik a közvetlen uniós források lehívása is.
  • Szombathely a képviselők határozata alapján csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, amely együttműködés további értékes kapcsolatokkal fog járni a környezet- és klímavédelem ügyében.
  • Asztalhoz ültünk a FALCO Zrt. képviselőivel, hogy párbeszéd útján rendezzük a város és a vállalat közös ügyeit, a tárgyalások előremutatóak. 
  • Felvettük a kapcsolatot a Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszékével, hogy a jövőben szakmai segítséget tudjanak nyújtani a vasi megyeszékhelynek is egy átfogó közlekedési stratégia fejlesztésében, amelynek egyik fontos eleme az elektromos buszok beszerzése lesz.
  • Teljesítettük az Éljen Szombathely!-frakció választási ígéretét, elkezdtük az ezer szombathelyi fa telepítésére vonatkozó részletek kidolgozását, a lakossági igények felmérését.

Mindezekből világosan látszik, hogy a város jelenlegi vezetése elkötelezetten és valódi tettekkel védekezik a klímaváltozás ellen. A jövőben is számos olyan javaslat és ötlet kezd formát önteni, amelyek részben vagy egészben kapcsolódnak ehhez a vállaláshoz. 

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában:

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.