Nemény András üzeni a fideszes vezetésnek: "Nem kell félni a játszótér-felújításoktól!"

BZ 2019-03-21 12:12:00
Közel hárommillió forintból, képviselői keretből újították fel a Tószer téri játszóteret.

Nemény András, az Éljen Szombathely mögé felsorakozott összefogás polgármesterjelöltje, valamint Kopcsándi József (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt), a körzet képviselője tartottak csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót a Tószer téri játszótéren.

Akinek így nem ismerős, annak eláruljuk, ez az a játszótér, ami az Arena Savaria és a Sugár úti sportcsarnok közvetlen szomszédságában, a közeli parkban helyezkedik el.

Nemény András elmondta, nem hagyományos a helyszín, az apropója pedig a szombathelyi játszóterek állapota.

Elmondta, a város 74 játszóteréből 32 felújításra szorul, erre nem lehetünk büszkék. Ráadásul rengeteg helyen, ahol a közelmúltban, vagy jelenleg is társasházi építkezések zajlottak-zajlanak, átgondolatlanul úgy adtak engedélyt, hogy sem a közelekedési káoszra, sem a lakossági igényekre nem figyeltek. Így ma sok helyen a gyerekeknek nincs lehetősége közvetlen környezetükben játszótérre menni, a meglévő játszóterek terheltsége nő, az eszközök viszont így gyorsan amortizálódnak.

Szerinte régi adóssága a városnak, hogy ezt a kérdést rendezzék, ezért is hirdet az Éljen Szombathely játszótér-építési programot.

Az idei költségvetésbe is ezért írattak be egy új tételsort játszótér-felújítás címén. Azt mondta Nemény András, mióta Puskás Tivadar a polgármester, nem volt erre külön keret szánva, egyszerűen a Szomparknak adták feladatként a játszóterek karbantartását, “de láttuk, hogy valósították meg”  - tette hozzá.

A kivitelezés lassúságát is említette Nemény, a saját körzetét (KISZ-lakótelep) említve: “amikor a képviselői keretemből megrendelek valamit, nyolc hónap, mire egy csúszda megérkezik, pedig előre ki van fizetve” - mondta, majd hozzátette, hogy most is egy biztonsgi hálóra vár hónapok óta. Így a gyerekek veszélyes körülmények közt játszanak, mondta.

Most 30 milliót szánnának játszótér-fejlesztésre, de októbertől felemelnék 70-80 millióra a keretet. Más városokban 100 millió körüli összeget fordítanak egyébként erre a célra, tette hozzá.

Új játszótérre van szükség a Parkerdő lakóparkban, de fejelsztésre van szükség a KISZ-lakótelepen is, a Károly Róbert utcai társasházak mögött már tervezés alatt van.

Nemény András hozzátette, egyáltalán nem csak a saját körzeteikre gondoltak, hiszen a Parkerdő a fideszes Kecskés Lászlóé, de lakossági jelzéseket kaptak arról is, hogy Ágh Ernő körzetében, a Petőfi-telepen is igény lenne rá, mert rossz körülmények vannak. Nem csoda, mivel a TOP-os (tehát az EU finanszírozta) forrásból épült tankenyérbolti játszótéren kívül 2014 óta nem épült új játszótér Szombathelyen.

Neménytől Kopcsándi József, a körzet képviselője vette át a szót. Elmondta, választási ígérete volt, hogy felújíttatja ezt a játszóteret. Már 2016 óta zajlott egyébként a folyamat, a tervek akkor készültek el, tavaly decemberben kellett volna átadni, ám idáig csúszott. Megköszönte a Szomparknak, hogy legalább megvalósulhatott a beruházás.

Elmondta, hogy lefestették a padokat, megjavították a sérült játékokat, új kerítést építettek és egy teljesen új, akár felnőttet is elbíró drótkötélpálya-elem is felkerült a Tószer téri játszótérre.

2,7 millió forintba került a felújítás, ami majdnem egy teljes éves képviselői keretet jelent, de nem szeretne megállni, a lakókkal egyeztettel szeretné továbbfejleszteni költségvetési keretből.

Nemény András hozzátette, ilyen beruházásokra szeretnék bíztatni a Fideszt, “nem kell félni a játszótér-felújítástól!”

Szerinte az is a probléma a jelenlegi rendszerrel, hogy nem számonkérhető a karbantartás. Egyszerűen azt mondják, nincs rá pénz és ennyi. Ha megversenyeztetnék külsős vállalkozókkal, akár a várost röbb részre osztva, már egy év múlva látszana, melyik a jobb.

Kopcsándi József még annyit hozzátett, hogy a fideszes vezetés és köztük az is a különbség, hogy máshol vannak a súlypontok.

“Nálunk az utcák, terek és az élhető város megteremtése a döntő”, mondta, hozzétéve, hogy midnig az igényeknek megfelelően. “Minden fejlesztésnél kikérem a helyiek véleményét, mit szeretnének, mert nem én vagyok a bölcsek köve hordozója.”

Szólj hozzá!

Kigyulladt egy autó Győrben

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Egy 17 éves fiút keresnek a győri rendőrök

Karika Jenő május elején tűnt el az egyik helyi intézetből.

Lopott kapával és biciklivel ment lopni egy beledi férfi

A 33 éves tettes dohányárut és üdítőt lopott egy kapuvári dohányboltból.

Kásler Miklós szemében a szociális dolgozók továbbra sem léteznek

Az LMP petíciót indított, hogy a dolgozók megkapják az 500 ezer forintos bérkiegészítést.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet hétvégén

Az eső mellé egy kis meteorit várható.

Közösen készítik el az Összetartozás borát a Kárpát-medence magyar borászai

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkezett, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete.

Meleg de kicsit szeles idő lesz ma

Közel 30 fokig kúszhat a hőmérséklet.

Nem kamu: Jövőre tilos lesz az avarégetés az egész országban

Januártól sem avart, sem kerti hulladékot nem lehet majd elégetni sehol az országban.

Több mint tíz év után kerültek elő újabb bizonyítékok a világ egyik legfurcsább eltűnésével kapcsolatban

Az alig négy éves Madeleine McCann 2007-ben tűnt el, a rendőrök azóta próbálják megoldani az ügyet.

Újabb két MÁV IC+ kocsi áll forgalomba holnap a szombathelyi és zalaegerszegi vonalon

Hazai gyártásúak, és jó lenne, ha vigyáznánk is rájuk.

3 illegális bevándorlót fogtak a kapuvári rendőrök

Később a 17 éves embercsempészt is megtalálták a csornai rendőrök.

Győrben és Sárváron újra megalakultak a Jobbik helyi szervezetei

Azt írják, nagy az érdeklődés a párt felé.

van még itt cikk a témában:

Közel egy tucat hibát írtak össze a több, mint 2 milliárd forintból épített szombathelyi sportmedence kapcsán

Málik a vakolat, rozsdásodik a rozsdamentes, kilyukadt fűtéscsövek vannak az alig két és fél éves épületen.

Idén nyáron nem zárnak be a szombathelyi óvodák és bölcsődék

Ezzel szeretné megkönnyíteni a szülők dolgát a városvezetés.