Nemény András üzeni a fideszes vezetésnek: "Nem kell félni a játszótér-felújításoktól!"

BZ 2019-03-21 12:12:00
Közel hárommillió forintból, képviselői keretből újították fel a Tószer téri játszóteret.

Nemény András, az Éljen Szombathely mögé felsorakozott összefogás polgármesterjelöltje, valamint Kopcsándi József (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt), a körzet képviselője tartottak csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót a Tószer téri játszótéren.

Akinek így nem ismerős, annak eláruljuk, ez az a játszótér, ami az Arena Savaria és a Sugár úti sportcsarnok közvetlen szomszédságában, a közeli parkban helyezkedik el.

Nemény András elmondta, nem hagyományos a helyszín, az apropója pedig a szombathelyi játszóterek állapota.

Elmondta, a város 74 játszóteréből 32 felújításra szorul, erre nem lehetünk büszkék. Ráadásul rengeteg helyen, ahol a közelmúltban, vagy jelenleg is társasházi építkezések zajlottak-zajlanak, átgondolatlanul úgy adtak engedélyt, hogy sem a közelekedési káoszra, sem a lakossági igényekre nem figyeltek. Így ma sok helyen a gyerekeknek nincs lehetősége közvetlen környezetükben játszótérre menni, a meglévő játszóterek terheltsége nő, az eszközök viszont így gyorsan amortizálódnak.

Szerinte régi adóssága a városnak, hogy ezt a kérdést rendezzék, ezért is hirdet az Éljen Szombathely játszótér-építési programot.

Az idei költségvetésbe is ezért írattak be egy új tételsort játszótér-felújítás címén. Azt mondta Nemény András, mióta Puskás Tivadar a polgármester, nem volt erre külön keret szánva, egyszerűen a Szomparknak adták feladatként a játszóterek karbantartását, “de láttuk, hogy valósították meg”  - tette hozzá.

A kivitelezés lassúságát is említette Nemény, a saját körzetét (KISZ-lakótelep) említve: “amikor a képviselői keretemből megrendelek valamit, nyolc hónap, mire egy csúszda megérkezik, pedig előre ki van fizetve” - mondta, majd hozzátette, hogy most is egy biztonsgi hálóra vár hónapok óta. Így a gyerekek veszélyes körülmények közt játszanak, mondta.

Most 30 milliót szánnának játszótér-fejlesztésre, de októbertől felemelnék 70-80 millióra a keretet. Más városokban 100 millió körüli összeget fordítanak egyébként erre a célra, tette hozzá.

Új játszótérre van szükség a Parkerdő lakóparkban, de fejelsztésre van szükség a KISZ-lakótelepen is, a Károly Róbert utcai társasházak mögött már tervezés alatt van.

Nemény András hozzátette, egyáltalán nem csak a saját körzeteikre gondoltak, hiszen a Parkerdő a fideszes Kecskés Lászlóé, de lakossági jelzéseket kaptak arról is, hogy Ágh Ernő körzetében, a Petőfi-telepen is igény lenne rá, mert rossz körülmények vannak. Nem csoda, mivel a TOP-os (tehát az EU finanszírozta) forrásból épült tankenyérbolti játszótéren kívül 2014 óta nem épült új játszótér Szombathelyen.

Neménytől Kopcsándi József, a körzet képviselője vette át a szót. Elmondta, választási ígérete volt, hogy felújíttatja ezt a játszóteret. Már 2016 óta zajlott egyébként a folyamat, a tervek akkor készültek el, tavaly decemberben kellett volna átadni, ám idáig csúszott. Megköszönte a Szomparknak, hogy legalább megvalósulhatott a beruházás.

Elmondta, hogy lefestették a padokat, megjavították a sérült játékokat, új kerítést építettek és egy teljesen új, akár felnőttet is elbíró drótkötélpálya-elem is felkerült a Tószer téri játszótérre.

2,7 millió forintba került a felújítás, ami majdnem egy teljes éves képviselői keretet jelent, de nem szeretne megállni, a lakókkal egyeztettel szeretné továbbfejleszteni költségvetési keretből.

Nemény András hozzátette, ilyen beruházásokra szeretnék bíztatni a Fideszt, “nem kell félni a játszótér-felújítástól!”

Szerinte az is a probléma a jelenlegi rendszerrel, hogy nem számonkérhető a karbantartás. Egyszerűen azt mondják, nincs rá pénz és ennyi. Ha megversenyeztetnék külsős vállalkozókkal, akár a várost röbb részre osztva, már egy év múlva látszana, melyik a jobb.

Kopcsándi József még annyit hozzátett, hogy a fideszes vezetés és köztük az is a különbség, hogy máshol vannak a súlypontok.

“Nálunk az utcák, terek és az élhető város megteremtése a döntő”, mondta, hozzétéve, hogy midnig az igényeknek megfelelően. “Minden fejlesztésnél kikérem a helyiek véleményét, mit szeretnének, mert nem én vagyok a bölcsek köve hordozója.”

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.