Nemény András Szombathely legnépszerűbb politikusa

Farkas Bazsi 2020-06-15 18:25:00
A Závecz közvélemény kutatása szerint, azzal szinte senki sem ért egyet, hogy a kormány pénzt von el az önkormányzatoktól.

A múlt héten csütörtökön írtunk arról a Závecz által végzett felmérésről, ami azt jósolja, hogy 2022-ben közös ellenzéki jelölt esetén a Fidesznek kevés esélye lenne győzni a parlamenti választáson. Most a felmérés teljes anyagát megkapta az Ugytudjuk szerkesztősége.

A koronavírusjárvánnyal kapcsolatos szombathelyi intézkedésekkel sokkal elégedettebb a város lakossága, mint az országos döntésekkel. A városvezetés járványkezelési döntéseivel 92 százalék elégedett (közülük 60 százalék teljesen), míg a kormányéval 73 százalék (közülük 33 százalék teljes mértékben). 

A szombathelyi intézkedésekkel még a Fidesz-KDNP szavazói is elégedettek: 62 százalékuk teljesen, további 40 százalékuk inkább. 

A kormány járványügyi döntéseit viszont az ellenzéki szavazók inkább negatívan (58%), mint pozitívan (38%) értékelik.

A kormánynak azt a döntését, amellyel a helyhatóságoktól forrásokat von el, sokkal többen ellenzik (57%), mint amennyien helyeslik (33%). A szombathelyiek politikai hovatartozásuk szerint véleményezik az önkormányzatokra kirótt pénzügyi szigorításokat. A kormánypárti szavazók többsége, 61 százaléka helyesli (de teljes mértékben csak 18%) a forráselvonást, 23 százalékuk ellenzi. Az ellenzéki szavazók álláspontja egységesebb: 86 százalék nem tartja elfogadhatónak (közülük 59% egyáltalán nem) s csak 11 százalékuk igen. A pártnélküli szombathelyiek is többségükben elutasítják az önkormányzati források megnyirbálását: kétharmaduk elfogadhatatlannak tartja, egynegyedük elfogadhatónak.

Érdekes, hogy míg a felmérés megerősítése szerint is, a szombathelyiek nem értenek egyet azzal, hogy a kormány pénzt von el az önkormányzattól, addig a térség parlamenti képviselője, Hende Csaba (Fidesz-KDNP), korábban úgy nyilatkozott nekünk, hogy szerinte az elvonás mértéke - ami több, mint 570 millió forint - csupán csak mogyoró.

A kutatás szerint Szombathely legnépszerűbb politikusa a város polgármestere, 71 százalékos elismertséggel. Nemény Andrást a Fidesz szavazóinak 52 százaléka is respektálja, a pártnélküliek 76, az ellenzéki szavazók 87 százaléka kedveli. Nemény polgármesteri tevékenységéről nagyon pozitívan nyilatkozik a helyi lakosság. A helyiek 88 százaléka egyetért (51 százalék teljesen, 33 százalék nagyon) azzal, hogy Nemény András polgármesterként a helyiek érdekeit képviseli.

 Az ellenzéki szavazók maradéktalanul (99%) úgy érzékelik, hogy a polgármester tevékenysége a lakosság érdekeit szolgálja, 

de a pártnélküliek 86 százaléka is így vélekedik. A Fidesz táborában is a pozitív vélemények vannak többségben (71 százalék), csak 17 százalékuk értékeli negatívan a polgármester munkáját.

Hende Csaba képviselői tevékenysége megosztja a város lakosságát: 46 százalék szerint az itt élők érdekeit képviseli, 45 százalék szerint viszont nem ez jellemzi. 

A szombathelyiek óriási többsége a következő évek legfontosabb feladatának az egészségügy fejlesztését tartja (88%).

Ezen kívül még három olyan téma van, amit nagyjából a helyiek kétharmada említett megoldásra váróként: a bérek emelését, a munkahelyteremtést és az oktatás fejlesztését (66-65-62%). Nem ennyire fontos, de a város lakóinak többsége által támogatott feladat a koronavírus okozta válság kezelése és a szociális rendszer erősítése (55 illetve 52%). Az előbbieknél kevesebben tartják fontosnak a klímaváltozás elleni harcot és a határok védelmét (40 illetve 34%). 

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.