Nemény András: Akadálymentes Szombathelyben gondolkodunk

BZ 2019-08-07 17:03:00
Újabb fontos beruházás valósult meg Szombathelyen.

Új járdaszakaszt kapott a Rohonci út 26-36. tízemeletes épülete. Aki nem ismerős a környéken: ez az a társasház, ahonnan régen be lehetett látni a Haladás-meccsekre, szemben a stadionnal. Fontos beruházás valósult meg, ezért Nemény András és Kopcsándi József (mindketten: Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) sajtótájékoztatót tartott a helyszínen.

Nemény András elmondta, ez régi kérése volt az itt élőknek, sok idős ember lakik a háztömbben, de sok a kisgyerekes, babakocsis család is, az új járdaszakasz az ő biztonságos közlekedésükért valósult meg. Kiemelte azt is, hogy az épületből a mozgáskorlátozottak nem tudtak normális körülmények között közlekedni, ugyanis az akadálymentesítés idáig nem valósult meg.

A polgármesterjelölt kitért arra is, szerinte a "segítés városa" szlogen nem azt jelentette, amit kellett volna. Szerinte amikor forrás érkezett erre, a Szent Márton program keretében inkább sörfesztivált, hőlégballonversenyt, birkózóversenyt rendeztek és kevés olyat tettek, aminek valóban köze van a segítéshez.

"A mi szempontunkból lényeges: ha már egy kerekesszékesen tudunk segíteni, az már segítség" - mondta, majd hozzátette, a jövő városvezetése egészen biztosan olyan lesz, aki a nehezebb sorsúakat kiemelten fogja segíteni, legyen az mozgássérült, értelmi, vagy bármilyen fogyatékkal élő.

Azt mondta, ez is egy olyan program volt, amit megígértek, majd megcsináltak, azt ígéri, lesz még folytatása.

A körzet képviselője, Kopcsándi József elmondta, gyakran beszélnek az akadálymentesítésről, sok érzékenyítő programot szerveznek, de a tényleges megvalósítás sokszor mégis elmarad.

Elmondta, nagyon régen, már az előző ciklusban kérték az itt lakók a hátsó kijárati akadálymentesített útvonalat, de az új többség létrejöttével az áprilisi, új költségvetés elfogadásával nyílt mód a megvalósításra.

Több mint háromszáz méternyi járdaszakasz készült most el, több mint 4 millió forintért.

A képviselő elmondta, nem ez az egyetlen beruházás, ami az új költségvetéssel elfogadásra került. Az érintett épület mögött, a Bolyai 1-3. előtti volt játszótér helyén szintén a lakók kérésére pihenőparkot létesítenek, illetve az épület mögötti parkolónál a szennyvízrekonstrukció is megvalósul, elmúlnak a környéken tapasztalható gyakori dugulások. 

Azt mondja, nem szeretnének megállni a fejlesztésekkel, sok ötletet kap a körzet lakóitól. "Nem szeretek ígérgetni, mert azt csak akkor szabad, ha teljesíthető" - mondta a képviselő, majd hozzátette, a kevesek igényeit kielégítő látványberuházások helyett azt fogják támogatni, ami a társadalom nagy részének igényeit elégíti ki.

Kopcsándi József nagy fájdalma, hogy az eddigi akadálymentesítések is rendre aszerint valósultak meg, hogy ki javasolta őket.

"Pedig szerintem nincs jobb és bal oldali utca, és híd sem" - mondta. A Szófia utcai Gyöngyös-híd és a 11-es Huszár úti buszmegálló akadálymentesítése is csak most valósulhat meg, bár Kopcsándi szerint évről évre kérte ezeket eddig is, majd hozzátette, ők minden utcát érintő beruházást megszavaztak, azokat is, amit jobb oldali képviselő kért.

Nemény András hozzátette, maikor nem volt közgyűlési többségük, akkor is folyamatosan próbálkoztak, de a legtöbb esetben hiába, ám sikerként könyvelik el, hogy azt, hogy a Csónakázótó kis hídjánál kerekesszékkel is tudnak közlekedni, azt frakciójuk érte el.

"Akadálymentes Szombathelyben gondolkozunk"

- zárta szavait a Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje.

Szólj hozzá!

Operatív törzs: Tegnap 2 ember sem tartotta be a kutyasétáltatáshoz előírt 500 méteres szabályt

A siket és nagyothalló embernek pedig nehézséget okozhat a maszkhasználat, ugyanis a jeleléssel történő kommunikációnak a szájról olvasás is része. A hatóság szerint a rendőri ellenőrzés minden esetben méltányos lesz.

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

van még itt cikk a témában: