Fotó: rabakalman.blog.hu

Néhány hónap alatt 100 millió forinttal drágult meg a kőszegi piac felújítása

ugytudjuk.hu
2019. május 24. péntek, 07:47
2016-ban készítették el a felújítás terveit, azóta azonban drágábbak lettek az építőipari kivitelezések és munkálatok költségei

Januárban már írtunk a kőszegi piactér felújításáról, akkor Rába Kálmán, a város jobbikos képviselője azt írta, hogy 50 millió forint hiányzik a piactér felújításból, így jóval puritánabb körülmények között készülhet csak el. A politikus egy új blogposztban most azt állítja, hogy néhány hónap leforgása alatt több mint 100 millió forinttal lett drágább a kőszegi piactér projekt.

 

Kőszeg még 2017. májusában nyert el 300 millió forintos brüsszeli forrást a piactér felújítására. A hírt a szombathelyi Megyeházán Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke jelentette be. 2018. március 1-én Huber László, kőszeg polgármestere már arról számolt be, hogy megérkezett a város számlájára az összeg.

 

Rába Kálmán azt írja, hogy a "Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációjára" (Új kőszegi piac) íródott pályázat költségvetését 2016-ban, az akkori árakon készítették el a tervezők. Azóta azonban jócskán drágultak az építőipari anyagok, valamint az építőipari kivitelezések és munkálatok költségei, így 2018-as esztendő végére a két évvel korábban tervezett árak legalább a másfélszeresére nőttek. A jobbikos képviselő szerint a kőszegi városmajor projektet is érzékenyen érintette az áremelkedés, ugyanis kiderült, hogy a 2016-ban kalkulált árak és a mostani árak között mintegy 40-50 millió forint a különbség.

 

A kőszegi képviselő-testület végül úgy döntött, hogy elrendeli a kőszegi piactér csökkentett műszaki tartalmú költségvetésének megírását, Rába Kálmán szerint ez azt jelenti, hogy olcsóbb és rosszabb minőségű építőipari anyagokkal újítanák fel a piacteret. A jobbikos képviselő szerint azonban néhány héttel később azonban kiderült, hogy a közbeszerzési pályázatban a 300 millió forintról 350 millió forintra hízott csökkentett műszaki tartalmú költségvetési összeg már a 400 millió forintot is meghaladja. A projekt kivitelezésére szánt összeg tehát 100 millió forinttal nőtt. 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás