Négy sávon haladhat a forgalom az M1 és Rajka-országhatár között

Farkas Bazsi 2019-12-18 16:46:00
130-cal lehet repeszteni.

Jövő tavasz helyett már idén birtokba vehetik a közlekedők az M15 M1-Rajka-országhatár közötti, négysávosra bővített szakaszát. Az átadó ünnepségen beszédet mondott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja, Kiss Vince Rajka polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese

A beruházás lényege az M15 autóút M1 elválási csomópont és az országhatár közötti 14,5 km hosszúságú szakaszának 2×2 sávos autópályává fejlesztése volt. Ehhez fel kellett újítani a meglévő bal pályát, és meg kellett építeni a hiányzó jobb oldalt. Az út 26,6 méter koronaszélességgel, burkolt leálló sávokkal és fizikai elválasztással készült.

A tervezési sebesség 130 km/h.

A projekt során a jobb pályán 7 új felüljáró létesült, a teljes szakaszon 19 műtárgy felújítása valósult meg. Átépültek a hegyeshalmi és rajkai különszintű csomópontok, a határellenőrző épületeket elbontották.

A munkák koronaélen belül elkészültek, a vállalkozó jövő márciusig még dolgozik a befejező feladatokon, ezek azonban már nem tesznek szükségessé jelentős korlátozásokat.

A fejlesztésnek köszönhetően az M15 négysávos autópályaként kapcsolódik a szlovák D2 autópályához. A projekt haszna nemcsak az, hogy a 130 km/h óra tervezési sebesség miatt rövidül a menetidő, hanem biztonságosabbá is válik a közlekedés a rajkai határátkelőtől az M1 autópályáig.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára hangsúlyozta: 2019 rekordév volt a hazai közútfejlesztésben, hiszen soha ennyi forrást nem fordíthattunk még erre a célra. Elmondta, Magyarország kormánya kiemelt feladatának tekinti a közúti és vasúti hálózat fejlesztését, hiszen ez hazánk gazdaságának további erősödéséhez és a magyar családok kényelmének és biztonságának növeléséhez is hozzájárul. A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy jelenleg is 15 helyszínen zajlik olyan gyorsforgalmi útépítés az országban, amely legkésőbb 2022-ben elkészül. „A cél az, hogy bekapcsoljuk a gyorsforgalmi úthálózatba a ma még csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városokat és a kiemelt gazdasági területeket, elvezessük az autópályákat és az autóutakat az országhatárig, illetve hogy lehetővé tegyük, hogy az ország bármely pontjáról 30 percen belül elérhetővé váljon egy négysávos útszakasz” – számolt be Schanda Tamás a kormányzat terveiről.

Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja azt mondta: A mai napot évtizedek óta várta a térség. Az álmaink megvalósulásához már csak ez a 14,5 km-es szakasz hiányzott. A fejlesztéssel megvalósult a Budapest-Pozsony-Prága összeköttetés, és további területek nyílnak meg a vállalkozások és a gazdaság előtt.

Kiss Vince Rajka polgármestere elmondta: A határmenti kapcsolatok fejlesztésében egy jelentős nap ez a mai. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a nyomvonal kialakításakor a tervezők meghallgatták és figyelembe vették az önkormányzatok kéréseit, így mindannyiunk számára a legideálisabb módon valósulhatott meg ez a fejlesztés.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató helyettese a befejező munkálatokkal kapcsolatban elmondta: Márciusra elkészül a rajkai határátkelőhelyen elbontott épületek rekultivációja is. Hátra van még ezen felül, az M1 autópályán új portálok telepítése, az üzemi hírközlő rendszer berendezéseinek beüzemelése - tudósított a NIF.hu.

Szólj hozzá!

Kirúgták a munkahelyéről, ezért három nőt is megtámadott egy férfi Győrben

Megharagudott a világra, így hát ámokfutásba kezdett.

Már nem Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

A berlini klub felmentette a magyar szakembert.

Ikerterhes édesanya halt bele a koronavírus-fertőzésbe

Rendszeresen sportolt is, rendkívül edzett volt a nő.

Két autó ütközött össze Csepreg és Horvátzsidány között

Az egyik az árokba csapódott. Az érintett utat a mentés idejére lezárták.

Barátját lőtte meg egy fiatal férfi Győr belvárosában

A Győri Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást a 27 éves férfival szemben.

Egészségügyi Világszervezet: Ne zárják le a határokat az új vírusvariáns miatt!

A WHO attól tart, hogy a gazdasági nehézségek miatt inkább eltitkolják majd a járványügyi adatokat az országok.

Így változik a helyközi buszmenetrend december 15-től

Mutatjuk a nyugat-dunántúli változásokat!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

van még itt cikk a témában:

Nehéz szülés volt, de sikerült: már biztosan nem áll le a budapesti tömegközlekedés

Azt nem tudni, hogy mi szükség volt a hetekig tartó politikai keménykedésre és üzengetésre, mindenesetre sikerült megállapodni a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásáról.

Dézsi polgármester: A gyerekek imádják a meséimet

„Úgy gondolom, polgármesterként nekem sem jár kevesebb lehetőség, mint más győri szerzőnek” – nyilatkozta a polgármester.