Most tényleg ránk fog rohadni a szombathelyi SZTK?

Farkas Bazsi 2020-08-30 09:54:37
Az új egészségügyi alapellátó elkészültével a maradék szakrendelés is kiköltözik a már most is félig szellem épületből.

686 millió és 500 ezer forintot kapott Szombathely ahhoz, hogy megépíthesse az új egészséügyi alapellátót. Az épület alapkövét szeptemberben a választási kampány hajrájában rakta le a város korábbi, fideszes városvezetése. 

Egy rendelő, egy orvos - ez az alapelv, ami miatt az új épületre szükség van. Legalábbis a korábbi városvezetés ezt hangoztatta, ami egybecseng Rétvári Bence, az EMMI államtitkárának, Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselőjének adott válaszával. Rétvári azt írja, hogy itt fog koncentrálódni Szombathely háziorvosainak és fogorvosainak rendelése. Az épület hőszivattyús, alacsony energiafelhasználású, és akadálymentesített lesz. Megfelelő számú parkolóval. Működését 2021 év elején kezdheti meg feltéve, hogy minden a tervek szerint alakul. 

Alig 400 méterre épül az új létesítmény a régi rendelőintézettől, vagyis az SZTK-tól. Az SZTK épületében korábban a Markusovszky Kórház üzemeltette a járóbeteg szakrendelését, ezt 2016-ban költöztette el. Mára csupán a földszinten üzemelet a város 3 fogorvosi rendelőt, 2 gyermekfogászati szakrendelést és 2 háziorvosi rendelőt. Jövőre azonban ezek a rendelések is az alapellátóba költöznek át. 

Kérdés több is felmerül. Elsőként az, hogy valóban szükséges volt e egy teljesen új épület megépítésre. Az SZTK épülete ugyanis eredetileg szintén orvosi rendelőknek lett kialakítva Az kétségtelen, hogy rendkívül rossz energiafelhasználása lehet a létesítménynek, ám valamivel több, mint félmilliárd forintból csak kijött volna a nyílászárók cseréje és az épület szigetelése. Ami problémát okozott volna az kétségkívül a parkolás. Ugyanakkor a Sportház előtti, valljuk be, funkció nélküli tér átalakításával ez is megoldott lett volna. (A korábbi tervek szerint az SZTK épületének helyén állt volna a Weöres Sándor Színház épületet. Az akkori tervek szerint is a tér átalakításával alakítottak volna ki parkolókat.)

Picit olyan vetülete van a dolgonak, mint a korábbi városvezetők egy újabb “emlékművet” akartak volna építtettni maguknak.

Már csak azért is, mert az utolsó szakrendelések kiköltözése után az SZTK épülete teljesen funkció nélkül marad.

Ami ennél is szomorúbb, hogy további sorsáról még csak elképzelés sincsen. A kórház a jövőben nem kívánja az épületet hasznosítani, így nem szükséges az épület korábban kapott működési engedélyében foglaltaknak megfelelni. Vagyis az ott álló épületet szabadon át lehet szabni, vagy akár el is lehet bontani.

Az SZTK most az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tulajdonában van. Az államtitkári válaszból kiderül, hogy 2019 februárjában kezdtek el tárgyalásokat folytatni az akkori városvezetéssel arról, hogy mi legyen az épület további sorsa. Messze nem jutottak a felek az ötletelésben. 

Legutóbb 2019. decemberében kereste meg az AEEK az önkormányzatot azzal, hogy a választások utáni új önkormányzat jelöljön ki kapcsolattartót. Az önkormányzat válaszában László Győző (Éljen Szombathely!), alpolgármestert jelölte ki kapcsolattartónak. Az azóta eltelt időben érdemi tárgyalás, egyeztetés lefolytatására nem került sor.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.