Monacóból igazolt magyar játékost a Falco

Vágvölgyi Bálint 2020-06-12 14:22:00
Egy fiatallal pedig hosszabbított a klub.

Kovács Benedek személyében 19 éves, 201 centiméter magas, 88 kg súlyú, 3-as és 4-es poszton bevethető magyar tehetséget igazolt a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely. Kovács a Monaco Basket csapatától 1+1 évre érkezett és már a bajnokcsapattal is edz. Mellette a 17 éves Sövegjártó Ábellel is szerződést írt alá a klub ügyvezetője.

A következő szezonban életbe lépő ,,fiatalszabály” miatt, az alapszakasz során az első félidőben végig pályán kell lennie egy 23 évnél fiatalabb magyar játékosnak, célszerű tehát akár 3-4 u23-as korú kosarast is a keretben tartani, illetve nevezni. Most Kovács és Sövegjártó szerződtetéséről tájékoztatta Gráczer György ügyvezető a falcokc.com oldalt.

– A ,,fiatal szabály” bevezetése kapcsán kulcskérdés klubunknál is a minél tehetségesebb, illetve saját nevelésű 23 év alatti játékosok beépítése. Örömmel számolhatok be arról, hogy újabb 2 fiatal játékos szerződtetéséről döntöttünk. Az elmúlt szezonban Franciaországban pattogtató 19 éves Kovács mellett a nálunk nevelkedő 17 esztendős Sövegjártó is aláírta az általunk kínált megállapodást – közölte a portállal Gráczer György.

A 2001. február 22-én született Kovács Benedek Máté 2012-ben került Zalaegerszegre, első edzője Ambrus Péter volt. Itt, a ZTE KK színeiben 2017/2018-ban be is mutatkozott az első osztályban. Kovács oszlopos tagja az utánpótlás válogatottnak.

A 2018-as bulgáriai U16-os B divíziós Európa Bajnokságon átlagban 25.7 percet töltött a pályán: 10.4 pontot, 4.9 lepattanót és 1.1 gólpasszt átlagolt.

A tornán felfigyeltek rá az AS Monaco csapatától és próbajátékra hívták. A júniusi próbajáték során három nap alatt négy edzésen vett részt. Augusztusban vált véglegessé a dolog, Benedek 2 + 2 éves szerződést kötött a francia élcsapattal.

Franciaországba való távozása előtt a ZTE U20-as csapatában remek teljesítményt nyújtott: 22 meccsen lépett pályára, átlagosan 31.1 percet játszott, 20.3 pontot dobott, 8.7 lepattanót gyűjtött, és 2.1 gólpasszt is kiosztott.

A 2018/19-es szezon első meccsén be is mutatkozott az AS Monaco ificsapatánál az ASVEL ellen. Kovács 9 percet kapott, 3 pontot, 1 lepattanót és 1 kiharcolt faultot jegyzett.

A franciáknál az U21-es csapat meghatározó játékosa volt. Tavaly decemberben 19 pontot szerzett a JL Bourg-en-Bresse csapata ellen. Az elmúlt szezonban 24 meccsen lépett pályára a fiatalok között, az átlagai pedig: 22.8 perc, 7 pont, 3.5 lepattanó, 0.6 gólpassz és 0.8 labdaszerzés. A kétpontosokat 46.2%-kal, a hárompontosokat 31.5%-kal, a büntetőket pedig 76.2%-kal értékesítette.
HIRDETÉS

2019 végén a második legerősebb európai kupasorozatban, a EuroCup-ban is bemutatkozott. A német Ulm gárdája ellen 68 másodpercet kapott az akkor 18 éves Kovács. Csapata 78-63-as sikert aratott.

A 17 esztendős saját nevelésű Sövegjártó Ábellel 1 éves szerződést írt alá Gráczer György ügyvezető. Fiatal játékosunk az U20-as csapatunk fontos láncszeme volt. 19 mérkőzésen lépett pályára (mindig kezdőként), átlagosan 27 percet töltött a parketten. A mutatói: 9.8 pont, 6.11 lepattanó, 1.95 gólpassz és 1.37 labdaszerzés. Csapatunk legfiatalabb játékosa 0.84 blokkot is jegyzett meccsenként, ez a 11. legjobb érték az U20-as bajnokságban. Ábel a Szolnok elleni mérkőzésen bemutatkozott az első osztályban is, 3 percet kapott.

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.