Megújul a zalaegerszegi hangverseny- és kiállítóterem épülete

Nagy Donát 2020-02-17 19:52:00
Az egykori zsinagóga közel száz éves.

Megkezdődött a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremnek otthont adó egykori zsinagóga épületének felújítása Zalaegerszegen – írja az MTI. A településfejlesztési program keretében 33 millió forintot fordítanak a helyi védettség alatt álló épület rekonstrukciós munkáira – jelentették be a hétfői sajtótájékoztatón.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) a részletekről elmondta: kicserélik a nézőtér padlóburkolatát, felújítják a vizesblokkot és az öltözőhelyiségeket, sor kerül a részleges akadálymentesítésre, önkormányzati forrásból pedig az belső festési munkálatokat is elvégzik.

A hangverseny- és kiállítóterem építészetileg és művészetileg is a város kiemelt értékének számít

– hangsúlyozta Káldi Dávid önkormányzati képviselő. Kiemelte, hogy pályázati forrásból lehetőség nyílik arra, hogy ezt az értéket megőrizzék és tovább fejlesszék.

Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső művelődési központ igazgatója a fejlesztés látványos elemének nevezte a fénytechnikai eszközök kiépítését. Jelezte, hogy a nyáron lególánc építésével világrekord-kísérletre készülnek: a felújított épületben kiépített „legómedencében” a látogatók 2 millió kockából készíthetnek alkotásokat, az épületből pedig csaknem egy kilométeres lególánc vezet majd a városba.  

A tervek szerint a parkettaburkolat lerakása és a vizesblokk felújítása tél végére befejeződik, az újjávarázsolt épületet május végén adják át. Tóth László intézményegység-vezető elmondta, hogy februárban a komolyzenei hangversenyeket a város dísztermében tarják, az épület azonban nyitva áll a látogatók előtt, az emeleti kiállítótérben továbbra is megtekinthető a VI. Egerszeg Szalon című tárlat.

Az egykori zsinagóga építése Stern József tervei alapján, Morandini Tamás építőmester irányításával 1903-ban kezdődött el - idézte fel Balaicz Zoltán. A román és keleti stíluselemeket ötvöző zsinagóga az 1920-as években a város egyik legjelentősebb épülete volt. Vallási funkciója a II. világháborút követően megszűnt, az épület hosszú ideig üresen állt, majd raktárnak használták, falfestményei, bútorzata megrongálódott.

A városi tanács 1960-ban megvásárolta az épületet, majd Pelényi Gyula építész tervei alapján felújították. A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem 1983 szeptemberében nyitotta meg kapuit, az épületben 1987-ben 1800 kilogramm ón felhasználásával hárommanuálos, 28 regiszteres orgonát építettek ki. A hangverseny- és kiállítóterem az elmúlt évtizedekben számos színvonalas kiállításnak, zenei rendezvénynek otthont adó kulturális intézménnyé vált.

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.