Megújul a közel háromszáz éves sárvári Szent László templom toronyórája

Fehér Buda
2019. július 19. péntek, 07:20
Teljesen kivirul a főtéri templom.

Az elmúlt hónapokban hatalmas átváltozáson ment keresztül a sárvári Szent László templom. A közel háromszáz éves templomot az elmúlt időszakban belülről teljesen felújították, kicserélték a járólapokat, újra festették a falakat, és még a freskókba is új életet leheltek. 

 

A felújított templomba nemrég dr. Székely János megyéspüspök is ellátogatott. Az épületet ő áldotta meg, majd köszönetet mondott a munkában résztvevőknek.

 

null

null

 

A felújítás azonban itt még nem állt meg, ma éppen a templom óráját kezdték restaurálni a szakértők. A templom tornyáról most éppen hiányzik az óra egyik számlapja, a torony lábát pedig szalaggal kordonozták körbe, vélhetően hosszabb ideig így is marad a környék. Az építkezés miatt most viszont egy darabig nem lehet majd parkolni a templom mögött, ami miatt most még kevesebb lett az amúgy is szűkös számú parkoló a sárvári belvárosban.

 

 

A Rákóczi-szabadságharc idején teljesen elpusztult a templom


A Sárvár mezőváros piacterén már a középkorban állt a Szentháromság kápolna, ezt 1645-ben kezdte átépíttetni a két évvel korábban katolikus vallásra visszatért Nádasdy Ferenc országbíró. A kivitelező Pietro Orsolini volt.

A görög kereszt alaprajzú templomot Szent László tiszteletére szentelték fel, a korai templom egészen apró volt, a mainak egyharmadát tette ki. A Rákóczi-szabadságharc idején a várossal együtt azonban elpusztult a templom, 1732-ben építették újjá, ekkor kapta meg a tornyát is, amit most restaurálnak.

A barokk templom 1830-ban két boltszakasszal bővült, így latin kereszt alaprajzúvá vált. Az eredeti főbejárat a nyugati oldalon volt, a mostani bejáratot a keleti oldalra rátapadó szentély elbontása után alakították ki 1926-ban. A templom ma látható formáját 1927-ben érte el, amikor a város rohamos növekedése miatt nagyobb templomra volt szükség. A templom két oldalhajóval növekedett, a szentély a nyugati részre került, a keleti oldal pedig klasszicizáló homlokzatot kapott. Ekkor készült a szentélyre nyíló kegyúri karzat is, és az ónozott üvegablakok is ekkor kerültek a helyükre. 

forrás: sarvarvaros.hu

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás