Megtalálhatták az európai ember legkorábbi nyomát

Székely Zoárd 2020-05-12 11:04:00
Történelmi jelentőségű leletre bukkantak Bulgáriában.

Egy friss tanulmány alapján a Homo sapiens készítette az első „modern” eszközöket Európában – írja az MTI.

A kutatók eddig úgy vélték, hogy a neandervölgyiek alakították ki a kontinensen felfedezett pengeszerű tárgyakat, illetve az állati fogakból létrehozott medálokat. Az új vizsgálat alapján ugyanakkor ezek az Afrikából érkező Homo sapiens alkotásai.

A tanulmányban a szerzők a Homo sapiens Európába történő megérkezéséről, illetve a kontinensen eredetileg élő, csökkenő számú neandervölgyi populációval való interakciójáról közölnek új információkat. A vizsgálat középpontjában a bulgáriai Bacso Kiro-barlangban talált csontok és egyéb leletek álltak.

Shara Bailey, a New York-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a kutatás azt igazolta, hogy a Homo sapiens készítette az eszközöket. Az szakértők úgy vélik, hogy eltérő populációk által létrehozott tárgyak a modern ember és a neandervölgyiek közötti interakció miatt hasonlítanak annyira egymásra.

A leletek új információkkal szolgálnak a két populációról, illetve kapcsolatuk természetéről.

"Ha neandervölgyiek készítették volna ezeket a »modern« eszközöket és ékszereket, az azt sugallta volna, hogy sokkal fejlettebb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint azt eddig véltük. Mindazonáltal vannak hasonlóságok a Homo sapiens által a Bacso Kiro-barlangban használt és a neandervölgyiek által máshol alkalmazott kézműves technikák között, ami világosság teszi, hogy kulturális csere zajlott a két csoport között"

– nyilatkozta a szakértő.

Az elemzést a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói vezették. A csapat a középső paleolitikum (őskőkorszak) és a felső paleolitikum közötti átmenet időszakára, az 50-30 ezer évvel ezelőtti periódusra fókuszált. Ebben a korban az Afrikából érkező Homo sapiens populáció a neandervölgyiek helyébe lépett. Az antropológusok szerint ez a folyamat régiónként változó lehetett, az átalakulás részleteivel kapcsolatban sok a kérdőjel.

A Bacso Kiro-barlang felső őskőkorszakból származó rétegében végzett ásatások során Homo sapienstől származó csontokat és fogakat, illetve kő- és csonteszközöket, állati csontokat és függőket azonosítottak. Különböző elemzési módszerek segítségével megállapították, hogy a leletek legalább 45-43 ezer évesek, ezen időszakban a Homo sapiens több hullámban érkezett Európába. A fogak és a DNS újabb vizsgálata révén azt is megállapították, hogy az emberi maradványok a Homo sapienshez tartoztak, nem pedig neandervölgyiekhez.

A szakértők szerint ezek a legkorábbi modern embertől származó maradványok a földrészen.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.