Mégis lehet tűzijátékozni szilveszterkor

Székely Zoárd 2020-12-17 16:52:00
A szakértő azt mondja, vannak olyan kategóriájú pirotechnikai eszközök, amelyekre nem vonatkozik a tiltás.

Mint ahogy arról beszámoltunk, ma, azaz december 17-én jelent meg az alábbi kormányrendelet a Magyar Közlönyben, miszerint idén korlátozzák a pirotechnikai termékek (magyarul tűzijátékok) forgalmazását és felhasználását.

Hivatalos: Tilos lesz a tűzijáték szilveszterkor

Akár 150 ezer forint is lehet a bírság annak, aki kicsit durrogtatna. Idén csendesnek ígérkezik a szilveszter, mert bár várhatóan a kijárási tilalom is elég nagy visszatartó erő, de a tüzijátékok használata is tiltott lesz az idén. Az erről szóló rendelet nemrég jelent meg a Magyar Közlöny ben.

Ám mielőtt mindenki a fejéhez kapna, megnyugtatnánk az olvasókat, hogy nem minden típusú tűzijátékra érvényes a jogszabály. A pirotechnikai eszközök kategóriákra vannak osztva, veszélyességi kategória szerint 1-től 4-ig osztályozzuk őket. A leggyengébb az 1-es, a legveszélyesebb a 4-es, ezt már csak pirotechnikus lőheti el.

Szakértő segítségét kértük, hogy pontosan értelmezni tudjuk a ma megjelent jogszabályt, amit máris idézünk:

„98. § (1) Az 1-3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28. és 31. közötti időszakban történő forgalmazásához a tárolás ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezhető, feltéve, hogy felügyeletéről (élőerős őrzéssel vagy riasztást követő azonnali reagálással összehangolt folyamatos képi megfigyeléssel) gondoskodnak.” 

Ez azt jelenti, hogy

minden más értékesítésre jogosító engedély és bejelentett bolti pirotechnikai forgalmazási tevékenység továbbra is végezhető,

így különösen a bolti forgalmazás, a kézi tároló helyekről történő forgalmazás és az állandó tároló helyekről való forgalmazás is, amennyiben az adott tároló helyhez forgalmazási engedéllyel rendelkezünk. Vagyis a szaküzletek továbbra is árusíthatnak.

A következő pont kifejezetten csak a jellemzően közterületi és egyéb meghatározott helyeken való felhasználás tilalmának fenti időszakban való tilalomfeloldásáról szól:

„104. § (1) 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék
a) közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel,
b) tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható,
c) magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen - kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot - nem használható fel"

Egyszerűsítve:

Tehát 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték termékek magánterületen továbbra is korlátozás és engedély nélkül használhatóak, forgalmazásuk most és 2020. december 28 és 31 között is lehetséges, nem ütközik jogszabályba.

Ugyanezen termékek engedély és bejelentés nélküli felhasználása úgyszintén lehetséges magánterületen a továbbiakban is, azt a megjelent rendelet nem tiltotta meg!

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget is, amint kaptunk tőlük választ, jelentkezni fogunk.

Fotó: Pixabay

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.