Fotó: Pixabay

Még várni kell az orvosi célú marihuána legalizálására Magyarországon

ugytudjuk.hu
2019. november 7. csütörtök, 11:06
Számos betegség tüneteit enyhíthetnék a kannabisz tartalmú készítmények, de nem várható áttörés.

Miközben a világ számos országában már legális az orvosi célú marihuána, Magyarországon még a közelében sem vagyunk ennek, írja a 24.hu arra a miniszteri válaszra hivatkozva, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott Ungár Péternek, az LMP országgyűlési képviselőjének.

 

Ungár ugyanis nemrég ezeket a kérdéseket tette fel Káslernek:

 

  • Mi a véleménye Káslernek a kannabiszból nyert hatóanyagok orvosi felhasználásáról?
  • Támogatja-e a kormány az orvosi kannabinoidok (CBD) különböző betegségekre gyakorolt hatásaival, tulajdonságaival kapcsolatos kutatásokat? Vannak-e ilyen programok, illetve terveznek-e elindítani a jövőben?
  • Tervezik –e támogatni a társadalombiztosítás által, adott tünetekre, betegségekre a CBD olajok, a kannabidiol használatát?

 

Az LMP képviselője a kérdés mellett hozzátette, hogy az orvosok is egyre nyitottabbak a kannabisz használatára, de azt is szóba hozta, hogy a Sativexet, ami egy kannabisz hatóanyagából készített szájspray, Európa számos országában alkalmazzák már, elsősorban a szklerózis multiplexszel összefüggő görcsökre és fájdalomra.

 

Kásler a válaszában végül csak annyit írt, 

 

a kannabisz és származékai Magyarországon kábítószernek minősülnek és a magyar jogi szabályozás a témában egyértelmű, a Kormány álláspontja tiszta és világos, ezen változtatás nincs folyamatban.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás