Még az idén nekiesnek a Szombathelyi Képtár felújításának

ugytudjuk.hu 2019-11-29 19:35:00
Korszerű külsőt kap az utolsó, rendszerváltás előtt épült magyarországi múzeum.

A kivitelezést végző Homlok Építő Zrt. 2019. október 10-én vette át a munkaterületet, ahol tetőfelújítást, homlokzati rekonstrukciót, belső modernizációt és parkosítást fognak elvégezni - írja közleményében a Homlok Építő Zrt..

A feladatra 12 hónap áll rendelkezésre, így várhatóan 2020 októberében veheti használatba a város a megújult intézményt.

A munkálatok célja, hogy korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő formában térjen vissza a múzeum a szombathelyi kulturális életbe.

A múzeum Mátis Lajos tervei szerint épült fel 1985-ben, az ő nevéhez kötődik több szombathelyi modernista épület mellett a Savaria mozi is. Mivel az elmúlt közel 35 év során nem végeztek jelentős felújítást a Képtáron, így az épület állaga mostanra jelentősen leromlott, ami nemcsak esztétikailag, de funkcionálisan is egyre komolyabb problémát jelentett. A szigetelés meghibásodása miatt a falak olyan mértékben beáztak, hogy az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében azonnali hatállyal le kellett bontani. Több kiállítás megrendezéséről le kellett mondania az intézménynek a klímarendszer meghibásodása miatt, nem tudták garantálni ugyanis a megfelelő páratartalmat, és ezzel a műtárgyvédelmi előírások betartását. Természetesen a fűtés hiánya a látogatók számára sem tette vonzóvá a múzeumlátogatást. A korszerűsítés mostanra elodázhatatlanná vált.

Az épület összesen 2000 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik, ami három, egyenként nagyjából 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, emellett több kisebb helyiség nyújt lehetőséget kamarakiállítások rendezésére. A múzeumhoz tartozik még restaurátorműhely, szakkönyvtár, adattár, konferencia- és vetítőterem, valamint gyermekfoglalkoztató.

A munkálatok során külső parkosítással rendezik a múzeum környezetét, felújítják az épület tető- és homlokzati szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, valamint a hő- és vízszigeteléseket. A kiállítótereket korszerűsítik, új műtárgyvilágítási rendszert építenek ki, valamint létrehoznak egy múzeumshopot és büféteret. A villamos berendezések felújításával kialakítják a homlokzati díszkivilágítást, és rendezik a belső tűzjelző és füstelvezető struktúrát.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Képtár turisztikai célú felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának keretében valósul meg. A közbeszerzési eljárás eredményeképp a munkálatokat a Homlok Építő Zrt. végzi el, összesen 838 millió 140 ezer forint értékben. 

Szólj hozzá!

A 88-ast is kihúzták ma este az ötöslottón

A többi viszont jóval kisebb szám volt.

Holnap már nem fog esni

De a szél azért fújni fog.

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

van még itt cikk a témában: