Kép illusztráció: Pixabay

Mayer József, gazdag sopronkövesdi vendéglős megcsonkított holttestét a vépi erdő sűrűjében találták meg

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 16. hétfő, 15:31
Utazás a múltban.

1926-ban elfogtak egy marhahajcsárt és meggyanúsították egy rejtélyes körülmények közt történt brutális gyilkossággal, amely megrázta egész Szombathelyt, Vas megyét. Az áldozat egy gazdag sopronkövesdi vendéglős volt, akit felismerhetetlenségig megcsonkítottak és holttestét a vépi erdőbe rejtették. A dolog végül túlment a gyanún, Lakatos Ferenc hajcsárt végül életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték el. Az évek során hiába próbált többször is perújítást kérni, mindig elutasították. Aztán öt évvel később egy levélből derült ki, hogy a marhahajcsárt olyan dologért csukták le, amit nem ő követett el. A majdnem száz évvel ezelőtti esetről írodott újságcikket a Múlt-kor történelmi magazin idézte fel.

 

A most következő írás az Esti Kurír akkori beszámolója:

 

„Öt év után jelentkezett a gyilkos, aki helyett mást ítéltek életfogytiglani fegyházra

 

 

„Nem mindennapos, regényes eset foglalkoztatja napok óta Szombathely lakosságát. Az ügy főszereplője Lakatos Ferenc marhahajcsár, aki életfogytiglani fegyházbüntetését tölti a sopronkőhidai börtönben. Lakatost még 1926 augusztusában fogták el, mikor is a nyomozás adatai szerint kegyetlen módon meggyilkolta Mayer József gazdag sopronkövesdi vendéglőst, akinek megcsonkított holttestét aztán a vépi erdő sűrűjében találták meg.

 

Mayer Sopronból Szombathelyre jövet a vonaton megismerkedett Lakatos Ferenccel, aki rábeszélte arra, hogy vegyen magához nagyobb összeget, mert a vépi uradalomban olcsón lehetne marhát vásárolni. Mayer leszállt a vonatról, hazament, magához vett harmincmillió koronát és azután eltűnt.

 

A csendőri nyomozás során rövidesen megtalálták Mayer József felismerhetetlenségig szétroncsolt holttestét, amiből nyilván látszott, hogy rablógyilkosság történt, miután a pénztárca sem volt már Mayer József zsebében.

 

Két nappal később megkerült Lakatos is, aki eszméletlenségig részeg állapotban hevert az országúton, amikor a csendőrök elfogták. Néhány napig tartó vallatás után Lakatos beismerte, hogy ő ölte meg Mayert és már napokkal előbb készült a gyilkosságra. Ilyen előzmények után került az ügy a szombathelyi törvényszék elé, ahol nagy meglepetésre Lakatos korábbi beismerő vallomását visszavonta, miután vallomása szerint őt a csendőrök erőszakkal kényszerítették a beismerő vallomásra. Az izgalmas tárgyaláson a törvényszék bizonyítottnak vette Lakatos bűnösségét és tagadása ellenére életfogytiglani fegyházra ítélte. Ezt az ítéletet a Tábla és a Kúria is jóváhagyta.

 

Lakatos, aki már öt éve raboskodik a sopronkőhidai fegyházban, többször kért perújítást ügyében, de a bíróság ezt mindig elutasította. Néhány nappal ezelőtt azután váratlan fordulat történt. Lakatos Ferenc ugyanis levelet kapott Burgenlandból, amelyen a névtelen levélíró beismeri, hogy ő követte el annakidején a bestiális rablógyilkosságot, de mind a mai napig nem mert jelentkezni, mert fél a kötéltől. Bocsánatot kér Lakatostól, hogy helyette ő szenved, de nem tud másképp tenni.

 

Lakatos e levél alapján és több alibitanúra való hivatkozással újabb perújítási kérelemmel fordult a törvényszékhez, ahol máris elrendelték a vizsgálat kiegészítését és több tanú kihallgatását. A vizsgálattal egyidejűén a burgenlandi csendőrség is megindította a nyomozást a névtelen levélíró személyazonosságának megállapítására.”

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás