Mayer József, gazdag sopronkövesdi vendéglős megcsonkított holttestét a vépi erdő sűrűjében találták meg

ugytudjuk.hu 2019-09-16 15:31:00
Utazás a múltban.

1926-ban elfogtak egy marhahajcsárt és meggyanúsították egy rejtélyes körülmények közt történt brutális gyilkossággal, amely megrázta egész Szombathelyt, Vas megyét. Az áldozat egy gazdag sopronkövesdi vendéglős volt, akit felismerhetetlenségig megcsonkítottak és holttestét a vépi erdőbe rejtették. A dolog végül túlment a gyanún, Lakatos Ferenc hajcsárt végül életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték el. Az évek során hiába próbált többször is perújítást kérni, mindig elutasították. Aztán öt évvel később egy levélből derült ki, hogy a marhahajcsárt olyan dologért csukták le, amit nem ő követett el. A majdnem száz évvel ezelőtti esetről írodott újságcikket a Múlt-kor történelmi magazin idézte fel.

A most következő írás az Esti Kurír akkori beszámolója:

„Öt év után jelentkezett a gyilkos, aki helyett mást ítéltek életfogytiglani fegyházra

 

„Nem mindennapos, regényes eset foglalkoztatja napok óta Szombathely lakosságát. Az ügy főszereplője Lakatos Ferenc marhahajcsár, aki életfogytiglani fegyházbüntetését tölti a sopronkőhidai börtönben. Lakatost még 1926 augusztusában fogták el, mikor is a nyomozás adatai szerint kegyetlen módon meggyilkolta Mayer József gazdag sopronkövesdi vendéglőst, akinek megcsonkított holttestét aztán a vépi erdő sűrűjében találták meg.

Mayer Sopronból Szombathelyre jövet a vonaton megismerkedett Lakatos Ferenccel, aki rábeszélte arra, hogy vegyen magához nagyobb összeget, mert a vépi uradalomban olcsón lehetne marhát vásárolni. Mayer leszállt a vonatról, hazament, magához vett harmincmillió koronát és azután eltűnt.

A csendőri nyomozás során rövidesen megtalálták Mayer József felismerhetetlenségig szétroncsolt holttestét, amiből nyilván látszott, hogy rablógyilkosság történt, miután a pénztárca sem volt már Mayer József zsebében.

Két nappal később megkerült Lakatos is, aki eszméletlenségig részeg állapotban hevert az országúton, amikor a csendőrök elfogták. Néhány napig tartó vallatás után Lakatos beismerte, hogy ő ölte meg Mayert és már napokkal előbb készült a gyilkosságra. Ilyen előzmények után került az ügy a szombathelyi törvényszék elé, ahol nagy meglepetésre Lakatos korábbi beismerő vallomását visszavonta, miután vallomása szerint őt a csendőrök erőszakkal kényszerítették a beismerő vallomásra. Az izgalmas tárgyaláson a törvényszék bizonyítottnak vette Lakatos bűnösségét és tagadása ellenére életfogytiglani fegyházra ítélte. Ezt az ítéletet a Tábla és a Kúria is jóváhagyta.

Lakatos, aki már öt éve raboskodik a sopronkőhidai fegyházban, többször kért perújítást ügyében, de a bíróság ezt mindig elutasította. Néhány nappal ezelőtt azután váratlan fordulat történt. Lakatos Ferenc ugyanis levelet kapott Burgenlandból, amelyen a névtelen levélíró beismeri, hogy ő követte el annakidején a bestiális rablógyilkosságot, de mind a mai napig nem mert jelentkezni, mert fél a kötéltől. Bocsánatot kér Lakatostól, hogy helyette ő szenved, de nem tud másképp tenni.

Lakatos e levél alapján és több alibitanúra való hivatkozással újabb perújítási kérelemmel fordult a törvényszékhez, ahol máris elrendelték a vizsgálat kiegészítését és több tanú kihallgatását. A vizsgálattal egyidejűén a burgenlandi csendőrség is megindította a nyomozást a névtelen levélíró személyazonosságának megállapítására.”

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.