Maximális biztonságban voltunk a szombathelyi augusztus 20-i ünnepségen

Farkas Bazsi 2019-08-20 15:17:00
Biztonsági őrök védtek attól, nehogy blőd válaszokkal fárasszanak a hivatalnokok.

Ahogy minden tisztességes magyar településen, úgy Szombathelyen is volt ma augusztus 20-i ünnepség. Zászlófelvonás, katonai tiszteletadás és újkenyérszelés. 

Bár ünnep volt a mai, sokáig nem lehetett tudni, hogy ki mondja az ünnepi beszédet. Na jó, legyünk őszinték, igazából majdhogynem teljesen mindegy, hogy ki emlékeztet az 1000 éves állam megszületésére, meg mondja el, hogy a vérzivataros idők ellenére is itt vagyunk, és talpon maradtunk, de mégis csak van ennek valamiféle presztízse. 

Tavaly például épp az a Melega Miklós, levéltár igazgató mondta el ünnepi gondolatait, aki akkor, a pár héttel később megrendezett időközi választáson a Fidesz képviselőjelöltjeként indult el a Derkovitson. Hiába volt azonban a “népes tömeg” előtti szónoklat, Melega történelmi jelentőségű vereséget szenvedett a körzetben elinduló, minden ellenzéki párt által támogatott, ellenzéki jelölttől, László Győzőtől.

A Fidesz azért ismét meghúzta a “váratlan” és pódium mögé lökte Balázsy Péter megyei jegyzőt, aki ugye egyben a párt polgármesterjelöltje is. Igazából azt nem tudom, hogy mi játszódhat le ilyenkor a jelölőszervezet vezetőinek fejében. A nyúl módjára a kalapból előhúzott hivatalnokot elég csak pár szalagvágáson és városi ünnepségen az első sorba állítani és máris bizalmat kap a választóktól, hogy egy 80 ezres várost irányítson? 

Ahogy az is kérdés volt, hogy vajon miért titkolják az amúgy teljesen nyilvánvalót, vagyis azt, hogy a mai ünnepségen a remegő lábú és hangú megyei jegyző fogja elmondani ünnepi gondolatait, a leginkább a holdudvarhoz tartozó és a szomszédos idősek otthonából kilátogató alig pár száz fős közösségnek. 


A hivatalos meghívón ugyanis - ellenben a sokéves gyakorlattal - nem volt név az ünnepi beszéd menüpont alatt. A szervezők kérdésünkre sem tudták megmondani, hogy ki is lesz a szónok. 

Ezzel ellentétben, a vezetőcsere után továbbra is a városvezetői szócsőnek számító, SZTV tényként közölte Híradójában: az ünnepi beszédet a megyei jegyző fogja mondani.

Az persze másik kérdés, hogy a - legyünk ennyire naivak - a szervezők szerint a várost vezető jelenlegi polgármesternél, alpolgármestereknél, tanácsnoknál de még a szombathelyi jegyzőnél is alkalmasabb a megyei önkormányzat (ami egyébként már régóta döntési jogkörrel sem rendelkezik, csupán adminisztrációs feladatot lát el) jegyzője arra, hogy elmondja az amúgy rendre közhelyekkel tűzdelt ünnepi gondolatot. 

A jegyző, aki lassan nem hajlandó válaszolni egyetlen hivatalos megkeresésre sem. Közben pedig önmagát, mint a Fidesz polgármesterjelöltjét reklámoztatja a megyei Facebook-oldalon, de, hogy ő, mint a törvényesség őre mindehhez mit szól, nem tudni. 

Pont ezért, amikor kiderült, hogy ott lesz a szombathelyi városi ünnepségen, pimasz felhívást tettünk közzé: Aki találkozni és kérdezni akar tőle, jöjjön ki a Szent István-szoborhoz. 

A Fidesz pedig ahelyett, hogy leütötte volna a magas labdát és néhány bármikor alkalmazható politikai bla-blával felkészítette volna a polgármesterjelöltet, inkább támadó állást vett fel. A Szombathelyi Fidesz Facebook-oldalán kiáltott farkast és mindenkinek felhívta a figyelmét arra, hogy valakik aljas módon akarják megzavarni a 20. ünnepséget. 

Szombathelyi Fidesz

Augusztus 20-án a magyar államiság évfordulóját ünnepeljük szerte az... országban, így Szombathelyen is. A városi ünnepség 10 órakor kezdődik a Szent István Parkban. Tudomásunkra jutott, hogy sajnálatos módon egyesek provokációval szeretnék megzavarni az ünnepi rendezvényt. Ezúton felszólítjuk a politikai pártokat, tegyenek meg mindent azért, hogy méltó módon és békésen ünnepelhessük meg Magyarország születésnapját.

Bár ilyenről szó sem volt.

Az azonban továbbra sem volt kérdés, a jegyzőt dugni kell a nyilvánosság és a váratlan kérdések elől, mivel pár hete egy lelkes civil kérdezte fel a hivatalnokot, aki felkészületlenül csak annyit tudott mondani: Nem vagyok közszereplő, avatni jöttem. 


Kimentem hát, vasalt ingben hallgattam végig az ünnepi beszédet, majd vártam az alkalomra, hátha adódik olyan pillanat, amikor az ünnepség után szóba elegyedhetek, akár még kérdezhetek is a jegyzőtől. 


Időközben arra lettem figyelmes, hogy nem terhestornán edződött, szépszál legények gyűrűjében múlatom az időt. Arcaik pedig a fővárosi Városligetből sejlettek vissza ismerősen. De igazán kukacoskodónak annak kell lenni, aki azt mondja, hogy rossz a közbiztonság akkor, amikor egy főre három civilbe öltözött biztonsági őr vigyáz. 

Magyarul, a személyi szabadságjogom korlátozásának határvonalát át nem lépő, ám megjelenésükkel mindenképpen üzenő szekusok intettek körültekintésre, kitől, mit és hogyan akarok én kérdezgetni.


Komoly üzenettel bír, hogy a Fidesz a számára oly’ kellemetlen szituációkat erővel akarja megoldani Szombathelyen. Az egyelőre még mindig csak megyei jegyzői posztot betöltő hivatalnokot pedig biztonsági őrök védik meg a kellemetlen szituációktól.

Tartania nem kellett semmitől sem. Mivel alkalom és mód nem adódott rá, viselkedni pedig még mindig messzemenőkig tudok, így nem kérdeztem meg a jegyzőt arról, hogy miért nem végzi a munkáját és válaszol kérdésünkre, ami továbbra is az, hogy

  • szerinte mennyire elfogadható az, hogy a megyei önkormányzat Facebook-oldala propaganda, kampány posztoknak ad helyet?
  • Véleménye szerint megfelel az, az esélyegyenlőségi elveknek, hogy a megyei önkormányzat Facebook-oldala eddig csupán a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltjének posztját osztotta meg?
  • Illetve, hogy a Vas Megyei Önkormányzat Facebook-oldalát ki kezeli, ezt milyen havi juttatásért teszi meg, illetve a szerkesztő milyen szerkesztési alapelvek mentén tölti fel az oldalt tartalommal.


Kitartóan várjuk a válaszokat! 
 

Szólj hozzá!

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

van még itt cikk a témában: