HIRDETÉS

Fotó: nif.hu

Már a tervezési fázisban van a Szombathely-Kőszeg közötti 2x2 sávos gyorsforgalmi út

Farkas Bazsi
2020. január 10. péntek, 10:23
Több új csomópont épül.

Szombathely és Kőszeg között új gyorsforgalmi kapcsolat létesülhet 18,7 kilométer hosszon, a közbeszerzési adatok alapján a fejlesztéshez jelenleg a keresik a tervezőt. A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) beruházásában az új nyomvonal csatlakozik majd Szombathely északi elkerülőjéhez - írja cikkében a magyarepitok.hu szakportál

 

Az új nyomvonal a tervezett Söptei úti új különszintű csomóponttól indulva 2x2 sávos, fizikai elválasztással rendelkező főútként északról kerüli majd el a Szombathelyi repülőteret, majd Gyöngyösfalu, Lukácsháza, Kőszegfalva és Kőszeg településeket, így érve el a Kőszeg-Centrum csomópontot.

 

A Söptei úti új különszintű csomópont és Kőszeg-Centrum csomópont között 2x2 sávos, új nyomvonalú egybefüggően 14 kilométer hosszú szakasz épül meg. A Kőszeg-Centrum csomópont és Kőszeg északi csomópontja között 2x1 sávos, új nyomvonalú szakasz épül 4,7 kilométer hosszan.

 

Új csomópontok létesülnek a projektben


A nyomvonalon a települések megközelítése érdekében három különszintű csomópontot alakítanak ki:

 

  • Gyöngyösfalu csomópont (új bekötéssel a település felé),
  • Lukácsházai csomópont (87 sz. közúti folyosó - 8641 j. ök. út),
  • Kőszeg-Centrum csomópont (87 sz. közúti folyosó - 8627 j. ök. út).


Ezen kívül egy darab szintbeli csomópont kerül kialakításra Kőszeg északi csomópontjaként, amely csatlakozni fog a jelenleg építés alatt lévő 87. számú főút Kőszeg (HU)-Rattersdorf (Rőtfalva AT) országhatár közötti szakaszhoz.

 

A nyomvonalon két darab különszintű átvezetés kialakítása is szükséges: egy mezőgazdasági földút átvezetése Lukácsháza térségében, valamint a 8636 j. út különszintű átvezetése (87 sz. közúti folyosó - 8636 j. ök. út). A projekt magába foglalja a nyomvonal által elvágott területek kiszolgálására párhuzamos földutak, négy darab vadátjáró és egy pár pihenőhely kialakítását is.


Több útfejlesztés is kapcsolódik Szombathelyhez


Szombathelyhez kapcsolódóan több út tervezése is folyamatban van, egyrészt egy 6,2 kilométeres, a várost északkeletről elkerülő út az M86-os gyorsforgalmi úthoz csatlakozva, másrészt pedig egy 26 kilométeres útszakaszhoz is keresik a tervezőt, amely Szombathely keleti határa és Körmend keleti határa között épül majd meg.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás