Ma végleg eldől, hogy Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke

Fehér Buda 2020-12-14 11:03:00
Trump hiába kapálódzik, hétfőn szavaz az elektori kollégium.

Újabb szakaszához érkezik hétfőn az amerikai elnökválasztás. A hét elején ugyanis hivatalosan is leadja a szavazatát a 538 elektor, ezzel pedig hivatalosan is eldől, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az országban ugyanis a szavazók nem közvetlenül az elnökre szavaznak, hanem elektorokra, akik a szavazataik leadásával választják meg az elnököt. A választás ezen formája viszont alig több, mint formalitás, az elnöki pozícióért folyó verseny már akkor eldőlt, amikor Joe Biden átlépte a 270 elektori szavazatot.

Az Egyesült Államokban viszont 1789 óta nem fordult akkora figyelem az elektorokra, mint idén, hiszen Trump a mai napig nem hajlandó hivatalosan elismerni, hogy alulmaradt a választások során. A jelenlegi elnök és a Republikánus párt pert perre halmozva próbálta elérni, hogy mégse Biden legyen a befutó, Trump még vasárnap is nagybetűkkel tweetelte, hogy az idei volt az eddigi legkorruptabb választás az USA történetében, habár sem neki, sem a pártjának nem sikerült eddig bizonyítékokkal alátámasztania az állításait.

Trump próbálkozásai azonban pénteken hatalmas pofont kaptak, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság kidobta azt a pert, amit Texas állama indított, hogy több másik államban is vegyék semmisnek a levélszavazatok egy részét. Hasonló pert indítottak a Republikánusok Wisconsin államban, amelynek az egyik legfelsőbb bírója úgy nyilatkozott, hogy a pert a rasszizmus hajtja. 

Trumpnak viszont annyit sikerült elérnie, hogy az USA-ban sosem látott összezavarodottság alakult ki a választások körül. A texasi pert ugyanis rengeteg olyan Republikánus képviselő is támogatta, aki jelenleg a képviselőház tagja, a Republikánus szavazok 77 százaléka pedig úgy hiszi, hogy tényleg valamilyen csalás történt az idei választásokon, habár konkrét bizonyítékot ők sem láttak. A Guardian megjegyzi, hogy Trump ezzel akkora éket vágott az amerikai közösségbe, amelynek komoly hatásai lesznek a következő évekre. 

Az már most is látszik, hogy a választók körében már egyre nagyobb az erőszak is, csak vasárnap négy embert szúrtak le az amerikai fővárosban, miután tüntetők két tábora egymásra támadt. A tüntetők között rengeteg szélsőjobboldali csoport is jelen volt, feltehetőleg a késelésekért is ők a felelősek. Közben Biden csapata egyre nagyobb aggodalmát fejezi ki az erőszakos tüntetésekkel kapcsolatban, az USA következő elnöke attól tart, hogy az ünnepi időszakban is több, a vasárnapihoz hasonló eset fog majd történni.

Az ügyben már felszólalt Al Gore is, aki 2000-ben, pontosan húsz éve George W. Bush ellen indult az elnöki posztért. A 2000-res választás iszonyúan kiélezett volt, Bush győzelme után Gore is perre vitte az eredményt. A bíróság akkor Bush javára döntött, Gore pedig ezután azt nyilatkozta, hogy támogatják majd az elnököt. Habár a jelenlegi helyzet a húsz évvel ezelőtti választások ellentettje, Gore szerint a mai elektori választás pontot tesz az ügy végére, és megkezdődhet majd a hatalomátadás folyamata. 

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.