HIRDETÉS

LMP: nem elégséges az ápolási díjat szabályozó szempontrendszer módosítása

ugytudjuk.hu
2019. július 14. vasárnap, 10:26
Sajnálatosnak tartják, hogy bő fél évet kellett várni az új rendeletre.

Alapvetően előremutató és pozitív lépésnek tartja az LMP, hogy az EMMI módosította a gyermekek otthongondozási díját (GYOD) szabályozó szempontrendszert. Az autizmus spektrumzavarral elő gyermekek szempontjainak eddigi figyelembe nem vétele viszont rengeteg bizonytalanságot és elkeseredettséget okozott az érintett szülőknek - írja a párt hozzánk eljuttatott közleménye. Szerintük sajnálatos, hogy bő fél évet kellett várni az új rendeletre, továbbá az is, hogy az EMMI politikai hisztériakeltésnek nevezte a megfogalmazott kritikákat

 

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője szerint az új rendelet ugyanakkor továbbra sem veszi figyelembe azokat a gyermekeket, akik ugyan eltérő mértékben, de képesek önellátásra, azonban állapotuknál fogva állandó felügyeletre szorulnak. Az ilyen állapot is az egyik szülő munkaerőpiacról való kiszorulását eredményezi, aminek pótlására jött létre elviekben a GYOD. Külön szomorúnak tartja, hogy a rendelet módosításakor azokra a gyermekekre sem gondoltak, akik ugyan önellátóak, de krónikus vagy ritka betegségük, állapotuk miatt veszélyt jelent számukra az iskolai környezet, így otthongondozásra szorulnak.

 

Az LMP ezért elvárja, hogy az EMMI a rendelet további módosításáról egyeztessen az érintett szervezetekkel, és ne csak a kormányközeliekkel. Továbbá figyelmébe ajánljuk a kormányzatnak, hogy a GYOD megítélése nem csak pontrendszer alapú lehet, hanem diagnózis alapú is.

 

Itt az ideje, hogy az állam végre megbecsülje a gondoskodó munkát és ne visszaéléseket vizionálva spóroljon a szociális ellátórendszeren!

 

- zárja a közleményt Ungár Péter.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás