LMP: Megszűnőben a tudatos médiahasználat?

Farkas Bazsi
2020. január 17. péntek, 16:09
Kikerült a NAT-ból a mozgókép- és médiaismeret tantárgy.

Hohn Krisztina és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselői közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz. Ezt most változtatás nélkül közöljük.

 

Az új NAT eddig kiszivárgott részletei ékes példái a kormány önkényes, szakmai konzultációt és hosszútávú tervezést nélkülöző stratégiájának. A mozgókép- és médiaismeret tantárgy megszüntetésével és tananyagának más tantárgyakba való ömlesztésével a felnövekvő generáció kiszolgáltatottá válik a szűretlen online tartalmaknak, nem alakítja ki a tudatos informálódás, valamint a kritikus médiahasználat kompetenciáját.

 

Az oktatási terület szakdolgozói és szakszervezetek nélkül készülő NAT e részlete nemhogy nem segíti hozzá a diákokat a mindennapi online kommunikáció és audiovizuális tartalmak kritikus pontjainak felmérésére, de irreális elvárásokat támaszt azokkal a pedagógusokkal szemben is, akikre más szakos tanárként a médiaismeret megtanításának terhe kerül.

 

A NAT kidolgozói nem törődnek a felsőoktatásban jelenleg is mozgókép- és médiaismeretet tanuló hallgatók kétszakos társaikhoz képesti hátrányba kerülésével, illetve az 1200-1300, szakos tanárként dolgozó pedagógus jövőbeli szakmai kilátásaival.

 

Az LMP követeli, hogy a kormány a szakértők véleményére és az oktatásban résztvevők 21. századi igényeire alapozva döntsön a tanított kompetenciák köréről, valamint dolgozzon ki olyan stratégiát, mellyel a diákok felkészíthetők az online térben megjelenő kihívásokra. Emellett felszólítjuk a kormányt, hogy vonják vissza a médiaismeret tantárgy megszüntetéséről szóló intézkedést.

 

 

Budapest, 2020. január 17.

 

Hohn Krisztina és Ungár Péter

országgyűlési képviselők

 

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás