LMP: A kormánynak mindent meg kell tennie a fogyatékkal élő emberek iskolai és kulturális hozzáférésének, munkahelyi elhelyezkedésének hatékonyabbá tétele érdekében

Farkas Bazsi
2019. december 3. kedd, 20:34
Ma van a fogyatékossággal élők nemzetközi napja.

Határozott meggyőződésünk, hogy a kormánynak és az állami szerveknek mindent meg kell tenniük fogyatékossággal élő honfitársaink iskolai és kulturális hozzáférésének, munkahelyi elhelyezkedésének hatékonyabbá tétele érdekében - írja közleményében az LMP.

 

Az, hogy ma vidéken több száz kilométert is utazhatnak a családok, mert a gyermekeik szállítása nincs megoldva mérhetetlen szomorú és elfogadhatatlan. Legfőbb oka ennek, hogy az SNI-s, autista és egyéb diszfunkciókkal küzdő gyermekeket befogadó intézményeknél az alapító okiratban szereplő feltételeknek szinte egyetlen iskola sem felel meg. 

 

A munkaerőpiaci elhelyezkedés vonatkozásában pedig rendkívül alacsony a képzési, átképzési lehetőségek száma, választéka és színvonala, különösen a felnőttképzés területén. A foglalkoztatás helyzetének javítása csak célzottan, személyre szabottan, megfelelő munkaerő-piaci és az egészségügyi, szociális, képzési és foglalkoztatási területeket összehangoltan, egymásra épülő módon használó rehabilitációs rendszer és rehabilitációs szolgáltatások tényleges kiépítésével valósulhat meg. A bértámogatási rendszerben be kell vezetni a végzettség, képzettség, betöltött munkakör alapján folyósítható differenciált bértámogatás rendszerét. Ez pedig a kormányzat elsődleges feladata és felelőssége. 

 

Hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a kulturális javakhoz mindenki egyenlő módon juthasson hozzá. Az akadálymentesítés a fogyatékos emberek számára a kultúrához való hozzáférést is jelenti. A filmek feliratozása például a siket és nagyothallók számára az akadálymentes hozzáférést biztosítja. Sokszor ki vannak zárva a moziban, televízióban a filmnézés élményéből, szinkronizálás miatt. Az LMP folyamatos kapcsolatban van a civil és érdekérvényesítő szervezetekkel.  Szakemberekkel, az érintett családok mindennapi problémái mentén igyekszünk segíteni, a kormányzat felelősségre vonásával és konkrét javaslatokkal támogatni őket. 

 

Ungár Péter, 
országgyűlési képviselő (LMP)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás