LMP: A kormánynak mindent meg kell tennie a fogyatékkal élő emberek iskolai és kulturális hozzáférésének, munkahelyi elhelyezkedésének hatékonyabbá tétele érdekében

Farkas Bazsi 2019-12-03 20:34:00
Ma van a fogyatékossággal élők nemzetközi napja.

Határozott meggyőződésünk, hogy a kormánynak és az állami szerveknek mindent meg kell tenniük fogyatékossággal élő honfitársaink iskolai és kulturális hozzáférésének, munkahelyi elhelyezkedésének hatékonyabbá tétele érdekében - írja közleményében az LMP.

Az, hogy ma vidéken több száz kilométert is utazhatnak a családok, mert a gyermekeik szállítása nincs megoldva mérhetetlen szomorú és elfogadhatatlan. Legfőbb oka ennek, hogy az SNI-s, autista és egyéb diszfunkciókkal küzdő gyermekeket befogadó intézményeknél az alapító okiratban szereplő feltételeknek szinte egyetlen iskola sem felel meg. 

A munkaerőpiaci elhelyezkedés vonatkozásában pedig rendkívül alacsony a képzési, átképzési lehetőségek száma, választéka és színvonala, különösen a felnőttképzés területén. A foglalkoztatás helyzetének javítása csak célzottan, személyre szabottan, megfelelő munkaerő-piaci és az egészségügyi, szociális, képzési és foglalkoztatási területeket összehangoltan, egymásra épülő módon használó rehabilitációs rendszer és rehabilitációs szolgáltatások tényleges kiépítésével valósulhat meg. A bértámogatási rendszerben be kell vezetni a végzettség, képzettség, betöltött munkakör alapján folyósítható differenciált bértámogatás rendszerét. Ez pedig a kormányzat elsődleges feladata és felelőssége. 

Hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a kulturális javakhoz mindenki egyenlő módon juthasson hozzá. Az akadálymentesítés a fogyatékos emberek számára a kultúrához való hozzáférést is jelenti. A filmek feliratozása például a siket és nagyothallók számára az akadálymentes hozzáférést biztosítja. Sokszor ki vannak zárva a moziban, televízióban a filmnézés élményéből, szinkronizálás miatt. Az LMP folyamatos kapcsolatban van a civil és érdekérvényesítő szervezetekkel.  Szakemberekkel, az érintett családok mindennapi problémái mentén igyekszünk segíteni, a kormányzat felelősségre vonásával és konkrét javaslatokkal támogatni őket. 

Ungár Péter, 
országgyűlési képviselő (LMP)

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Ungár Péter: A kormány becsapta a kulturális dolgozókat, elmaradt az ígért béremelés

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint meg kell védeni a közalkalmazotti státuszt, és azon belül kell a közalkalmazottak bérét növelni.

LMP: Koccintsunk akár szódával az alma áfacsökkentésére

Az LMP arra biztatja a kormánypártokat, hogy akár együtt is adjanak be módosító javaslatot az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére.

Hiába minden tiltakozás és ellenérv: marad a kormányzati csodafegyver

Bár egyre súlyosabb közlekedési gondokat és rég látott szmogot okoz a nagyobb vidéki városokban és a budapesti kerületek többségében az ingyenes parkolás bevezetése, a kormány továbbra sem enged belőle. Az LMP most petíciót indít az ingyenes parkolás eltörléséért.