LMP: a kormány ne akadályozza a zöldenergia-termelést!

Fehér Buda 2020-06-14 14:16:00
A párt szerint az országnak a pénze és a megfelelő földrajzi adottságai is megvannak a zöldenergia kiaknázásához.

A szélenergia tiszta, biztonságos és gazdaságos. A szélenergia a szerethető energia. Kiemelt szerepet kell betöltenie egy magyarországi zöld fordulat során. Válságtűrő és ellenálló, egy patrióta gazdaság alappillére, saját energiaforrásaink legoptimálisabb kihasználására adna lehetőséget, írja az LMP egy közleményben, Kendernay János, az LMP társelnöke vasárnapi sajtótájékoztatója alapján. A közleményt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük.

A zöld párt társelnöke a szél hétfői világnapja előtt emlékeztet rá, hogy az LMP a napokban zöld konzultációjának is az egyik eleme az a követelés, hogy a kormány oldja fel a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő szabályozást! (https://lehetmas.hu/szelenergia_peticio/)

A szél olyan energiaforrás, aminek használata a fejlett és a fejlődő országokban is egyaránt egyre jobban terjed.

Magyarországon 2010 óta teljesen leállt a szélenergia fejlesztés. Az elmúlt tíz év során folyamatosan és csúfosan ránk vert az egész világ a szélenergia területén, addig a „klímabajnok" kormány bejelentése szerint Magyarországon továbbra sem fogja engedélyezni szélerőművek telepítését. Ennek megfelelően a Nemzeti Energia és Klímatervben is mindössze a minimális kapacitásunk fenntartása szerepel. A kormány álláspontja érthetetlen és minden szakmai szempontot nélkülöz.

Orbán Viktor állítása szerint hazánknak nincs pénze szélenergiára, a forrásokat más megoldásokra kell összpontosítani. A valóság ezzel szemben az, hogy a szélturbinák jelentik az egyik legolcsóbb energiatermelési lehetőséget.

A kormány tiltásának másik oka az, hogy Magyarország földrajzi adottságai nem ideálisak a szélenergia hasznosítására. Tudományos kutatások igazolják, hogy akár 10 000 MW beépített kapacitású szélturbina is gond nélkül telepíthető lenne. Hazánk szélklímája valóban nem olyan kedvező, mint a tengerparti országoké, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne valós, kihasználható potenciálunk. Az elmúlt években nagymértékű technológiai fejlődés történt, és a legújabb szélturbina típusok egyre inkább ki tudják használni a szárazföldek belsejében lévő, alacsonyabb sebességű és ritkábban fújó szeleket is.

A szélenergia az egyik legalacsonyabb karbonlábnyommal rendelkező energiatermelési mód. Az ágazat teljes életciklusra számított üvegházgáz-kibocsátása megtermelt kilowattóránként mindössze 10 gramm CO2 egyenérték. Ezzel szemben az atomenergiáé 66 gramm, a földgázé 443.

Látszik, hogy a szélenergia megfizethető, környezetbarát és megfelelő mértékben rendelkezésre áll, így érthetetlen, hogy a kormány a szakmai tiltakozás ellenére miért tartja fenn a korlátozást. Nyilvánvalóan az lehet a háttérben, hogy ha engednék a szélenergia térnyerését, akkor hamar bebizonyosodna, hogy nincs is szükség Paks 2-re.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a zöld energiatermelést és oldja fel a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő szabályozást, és legalább piaci alapon engedélyezze a szélenergia-beruházásokat. A befektetők sorban állnak, így akár 1 Ft állami támogatás nélkül könnyedén meg lehetne sokszorozni a hazai szélenergia-alapú termelést.

Értetlenül állunk az előtt, hogy az energiaforrás, ami a miénk, aminek az ára nem függ sem az orosz politikától sem az arab világtól, ingyen van, a rendszerbe jól beilleszthető, az miért nem kell nekünk? Nincs ésszerű, józan magyarázat arra, hogy Magyarországnak miért nem kell, miközben az egész világon egyre nagyobb mértékben támaszkodnak erre a tiszta forrásra. 

Tisztában kell lenni persze azzal is, hogy ezeknek az erőműveknek is van a környezetre gyakorolt negatív hatása, azonban mindez elenyésző az atom-, vagy a fosszilis energiához képest. A tájképvédelmi és természetvédelmi aggályok szakszerű tervezéssel orvosolhatók, így tényleg csak politikai akarat kérdése, hogy Magyarország is átlép-e végre a 21. századba.

Itt a lehetőség, hogy a kormány tettekkel bizonyítsa, hogy Magyarország klímabajnok!

 

LMP sajtó

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.