Valósággal megrohamozták a szombathelyi piacot az amatőr gombászok. Volt olyan délelőtt, amikor 12 testes kuka telt meg bolondgombával, jobb esetben ehetetlennel.
Vasárnap sem enyhült a roham, a nagycsarnok bejáratánál a biztonságiak ügyeltek a rendre, betartatva az egészségügyi szabályokat. Ottjártunkkor egyesével engedték be a kosarakkal, szatyorral, vagy papírdobozokkal várakozókat. Most csak húsz, de korábban ötvenméteres sor is volt.
„Őzlábra hajtunk, a nárai erdőben van is dögivel", mondja egy férfi, aki kosarát a gombavizsgálók elé teszi. Csak úgy repülnek a hibás egyedek a kukába. Végül jut is, marad is.
„Ez a jellemző. Alig akad olyan amatőr gombász, aki kifogástalan gyűjteménnyel érkezne", avat be a szakember, Kalaúz József, gombaszakértő. Aki szerint az jó, hogy jönnek az emberek, nem bíznak saját tévedhetetlenségükben.
„Belegondolni is rossz, hogy mi történne mondjuk egy olyan családi ebéden, amelyen ellenőrizetlen gombás ételt tálalnak és abban mérges is lapul.... Márpedig az a tapasztalat, hogy sok rossz és veszélyes gombát is szüretelnek".
Azt láttuk, hogy a legtöbben őzlábban utaznak, ez a növény kiválóan alkalmas rántva, vagy levesnek. Népszerű a szegfű, más néven tyúkgomba, tojásrántottának, vagy levesnek. Hoznak csiperkét, rókagombát, sőt vargányát is. Utóbbi a király, még a sorban állók is megnézik. Van, aki helyben alkuszik rá...
„A vargánya azért itt ritka, mert a legtöbben ezt biztonsággal felismerik. De nem árt az óvatosság, mert akad hasonló, nem olyan jóízű rokona. A gond inkább a hasonlóságokkal van. Szerencsére a legmérgezőbb gyilkos galóca csak ritkán fordul elő. Ha ilyet lát, a szakemberben is megáll az ütő".
A gomba nem olcsó mulatság. A vargánya kilója 4-6 ezer forint, a rókagombáért 4-5 ezret adnak, ha adnak. Igaz, az árak már nem mérvadók, annyira száguld az infláció az élelmiszereknél. Egy csomag zöldség két fej salátával már nem áll meg ezer forintból...