„Leírhatatlan érzés, amikor egy általad felépített »világ« életre kel”

Papp László Tamás 2020-09-14 18:53:00
Sonyák Béla Győrben él, sokáig az NB1-ben kosarazott. Az edzések közötti szünetben autodidakta módon tanulta meg a 3D-s látványtervezést. Ma már építészeknek, lakberendezőknek készít terveket.

Sonyák Bélát sokan a kosárlabdapályáról ismerik. Volt ő tagja a Szolnoki Olaj KK és az Egis Körmend élvonalbeli csapatának is. Jelenleg Pápán pattogtat az NB 1/B-ben, civilben pedig 3D tervezéssel foglalkozik. A nem túl egyszerű programot autodidakta módon, a kosárlabda edzések közötti pihenőidőben tanulta ki.

Fotók: Tervező: Vajta Szilvia - Látványterv: www.benkodesign.hu

Mit csinál egy 3D-s látványtervező?

Szavakkal nehéz leírni, mert elég összetett feladat. A belsőépítész, a lakberendező által megálmodott belső vagy külső teret építjük fel a 3D Studio Max programon belül, virtuális építőanyaggal töltjük fel a létrehozott modelleket, bevilágítjuk a tereket, pont úgy, mint a valóságban. Ha valahová kevesebb fény jut, akkor azt világosítjuk, vagy ahogy a fotósok mondják, derítjük, hogy a sötétebb helyeken is tökéletes fényeket kapjunk. Általában a falaktól kezdve a bútorokig mindent én szeretek lemodellezni, ha az időm engedi, de sokszor használjuk mások modelljeit is, ha például egy projekt sürgősebb.

Honnan jött, hogy ezzel akarsz foglalkozni?

Hosszú történet, korábban én se tudtam, hogy ezt fogom csinálni. Szolnokon születtem, ott végeztem el a főiskola pénzügy és számvitel szakát, vagyis eredetileg közgazdász lennék. De azt mindig is tudtam, hogy ezen a területen, ha nem muszáj, nem szívesen dolgoznék. A magam szórakoztatására kezdtem foglalkozni a 3D-s világgal, mindig is izgatott, hogyan hozzák létre a számítógépes játékok modelljeit, épületeit, világát. Kezdetben karakter-modellezésbe fogtam, aztán az építészeti formák kezdtek érdekelni. Leírhatatlan érzés, amikor egy általad felépített „világ” életre kel. Egyre élethűbb látványt tudtam létrehozni, egyre mélyebben ástam bele magam, oktatóvideók tucatjait néztem. Ugyanakkor a sportpályafutásom során komoly sérülést szenvedtem, ami után elgondolkodtam, hogy foglalkoznom kellene a civil pályámmal is.

Mi történt?

2005 óta kosárlabdázom, jelenleg az NB1/B-ben szereplő Pápa KC játékosa vagyok. Sokáig csak a kosárlabdából éltem, nem volt mellette más keresetem. 2016 őszén, mikor Oroszlányban játszottam, edzés közben elszakadt az Achilles-inam, ami legjobb esetben is négy-öt hónapot jelent, mire óvatosan újra elkezdhetsz vele edzeni. Öröm az ürömben, hogy ez idő alatt jobban tudtam önképző módon a 3D-vel foglalkozni.

Nincsenek ilyen képzések?

Vannak, de irreálisan drágák. Külön tanfolyam van az anyagok használatára, külön a modellezéshez, külön a fények megismerésére, a program alapjainak elsajátítására, és így tovább. Ha ezeket összeadjuk, az akár a milliós összeget is elérheti, és ezt nem mindenki engedheti meg magának, főleg hogy nagyrészt Budapesten vannak a képzések.

Mennyi idő ezt önállóan megtanulni úgy, hogy pénzt is tudsz vele keresni?

Szerintem ez emberfüggő. Nekem ahhoz, ami érdekel, végtelen türelmem van. Napi 12-16 órát is el tudok tökölni olyan dolgokon, amit a legtöbben 10 perc után feladnának, csak hogy megtanuljam a folyamatot, a technikákat. Azt mondanám, hogy másfél év alatt kemény kitartással el lehet jutni talán olyan szintre, hogy akár egy látványtervező cégnél is elkezdhetsz dolgozni.

Fotók: Tervező: Vajta Szilvia - Látványterv: www.benkodesign.hu

Hogy néz ki egy átlagos munkanapod?

Ugyanúgy, mint bármilyen más irodai munka. Talán annyi extra lehet benne, hogy egyszerre három monitoron dolgozom, ami először soknak tűnhet, de én már néha ezt is kevésnek érzem. Egy jó kávéval indítom a napot, majd az építészeti tervek alapján virtuálisan felépítem a ház alapjait, kidolgozom azokat a tereket, szobákat, amikről készíteni kell majd a képeket. A belsőépítész tervei, falnézetei alapján berendezem a megadott bútorokkal, beállítom a fényeket és anyagokat, hogy minél jobban visszaadja a valóságot, a legvégén meg dekorálom. Aztán folyamatosan egyeztetünk a belsőépítésszel, mennyire tetszik neki, min kell esetleg változtatni, mit cseréljünk ki. Ez el tud húzódni akár több hétig is, de volt már olyan, ami hónapokig tolódott, mire elkészült a végleges terv, ami mindenkinek tetszett.

És mennyire valósághű egy ilyen látványterv fotója?

Most már eljutott oda a technika, hogy erdőket is könnyedén tudunk szimulálni, ami néhány évvel ezelőtt még nem volt lehetséges az egyszerű felhasználóknak, vagy a kisebb cégeknek. Volt már lehetőségem egymás mellett látni a látványtervünket a megvalósult épület fotóival, és őszintén szólva meglepődtem, hogy mennyire nehéz különbséget tenni.

Épületeken és bútorokon kívül mi egyebet látványtervezel?

A lakásbelsőnél kanapét, rajta a huzatot, párnákat, takarót szoktam tervezni, illetve szimulálni. Mivel ez egy kicsit más szakterületet igényel, szeretek vele foglalkozni, új programokat tesztelni, kipróbálni, hogy a munkafolyamatomat felgyorsítsam a jövőben.

Fotó: Papp László Tamás

Emberek, élőlények vannak rajzolva a látványtervbe? Mondjuk kutya vagy akváriumi halak?

Ritkán kell embereket, állatokat betennünk a látványtervekre, de nagyobb volumenű terveknél szokták kérni: népesítsük be a teret, hogy még több életet vigyünk bele a tervbe.

Ezek a látványtervek mind statikusak? Vagy akad mozgóképes is?

Javarészt statikus képek, viszont egyre nagyobb az igény az animációkra. Kellett már animálnom konténerszállító tehervonatot, illetve darut, ahogyan leveszi róla a konténereket. Az animáció kicsit más szakterület, mélyebben még nem sikerült beleásnom magam egyelőre.

Milyen adottságok kellenek egy ilyen szakmához?

Kitartás, szemmérték, szépérzék, egy kis fotós tudás, és a végtelen türelem… és még több kitartás.

Győrben láthatunk olyat, amit te látványterveztél?

Volt szerencsém részt vállalni a Győri Nemzeti Színház belső látványtervezésben, de PÁGISZ Iskola leendő külsejét szintén én csináltam, a Ménfőcsanakon nemrég épült dupla körforgalmat is.

Fotók: Tervező: Vajta Szilvia - Látványterv: www.benkodesign.huMiért költöztél pont Győrbe?

2016 óta élek itt. Szolnok után laktam Körmenden és Oroszlányban is. Győr pont azért jön be, mert nem kicsi, de nem is túl nagy, megvan a pesti hangulat, de élhető szinten marad. Ménfőcsanakon lakom egy társasházban a párommal, aki joghallgató.

Hogy tetszik a csanaki városrész hangulata?

Nekem bejön ez a csendes kertváros, annyi, hogy buliból kicsit hosszabb a hazaút.

És hová szeretnél még eljutni?

Amerika nagyon vonz, oda mindenképpen.

Mondjuk Hollywoodba, egy film látványtervezőjeként?

Nagy álmom valósulna meg, ha filmeken dolgozhatnék ott. Természetesen nem mondanék nemet, ha megkeresnének Amerikából, hogy dolgozzak az Avatar 2-n, de nagyon szeretem és élvezem a jelenlegi munkámat, és nem is gondolkozom másban jelenleg.

Fotók: Tervező: Vajta Szilvia - Látványterv: www.benkodesign.hu

Az ügyfeleitek nagyrészt győriek?

Az ország minden pontjáról vannak megrendelések, de főként budapesti, illetve balatoni ügyfelek vannak, viszont volt már megbízás Csehországból, valamint Nizzából is.

És mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

A szabadidőmben gitározom, öt évig jártam zenesuliba, amit végül a kosárlabda miatt hagytam ott. Vicces, de a gitárban is úgy próbálok fejlődni, mint a látványtervezésben, itt is a neten, videók alapján tanulom az új számokat, ha az időm engedi.

Szólj hozzá!

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

Hajszálon múlt a SZKKA sikere az MTK otthonában

A második félidő derekán még egál volt a részeredmény.

A Falco nyerte a Krasznai-emlékmeccset

A szombathelyiek győztek a Sopron ellen.

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

Az a cél, hogy "magyar tulajdonú, zöld és high-tech" legyen az energiagazdaság.

A Dunaújváros ellen próbál meg javítani a Crushers

Idegenben kéne megszerezni az első győzelmet.

Hamar lebukott a győri tolvaj a lopott szerszámgéppel

24 órán belül elfogták a gépkocsifeltörőt.

A Lokál hazudott Czeglédyről

Rosszul zárult a hét a NER-média számára a Fővárosi Törvényszéken. Két nap alatt három esetben kötelezték őket sok százezres sérelemdíj megfizetésére.

Müller Cecília: a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.

Bő SZEKUND komolyzenei standup - Bősze Ádám önálló estje az AGORA-Savaria Filmszínházban

A Bartók Rádió és a Virtuózok tehetségkutató műsorvezetője lép fel.

Győri Jobbik: a Dézsi által két hónapja átadott nyilvános WC máris bedöglött

A Bem téri illemhely meghibásodását kéri számon a polgármesteren a párt helyi szervezete.

Tudta, hogy a patkány milyen jó csapatjátékos?

A kutatás sokat segíthet a megfelelő mesterséges intelligencia kifejlesztésében.

A fertőzöttek száma 32,5 millió, a halálos áldozatoké 988 ezer világszerte

A Földön 32 472 766 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 987 679, a gyógyultaké pedig 22 377 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Széllel, esővel, hidegfronttal köszönt az ősz

A nap első felében zivatarok is várhatóak.

Cserbenhagyót keres a rendőrség Sopronban

Sérülten otthagyta áldozatát Kópháza és Nagycenk között.

Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

60 éves a Megáll az idő

Az örökzöld slágerből most új felvétel készült.

van még itt cikk a témában: