Lassan búcsút mondhatunk a hagyományos SIM kártyáknak

Székely Zoárd 2020-06-26 14:42:00
Felváltja őket a beépített verzió.

A mobiltelefonok megjelenése óta a fizikai SIM kártya az egyik legfontosabb alkatrésznek számít. Az áramkörökkel ellátott kártyák az 1991-es bevezetésükkor még bankkártya méretűek voltak, a technológiai fejlődésével együtt ugyanakkor egyre apróbbak lettek, az új telefonok ma már a lehető legkisebb, nanoSIM névre hallgató, apró körömnyi méretű lapocskákkal működnek.

Habár ennél kisebb kártyát már nehéz elképzelni, de a gyártók ettől függetlenül folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el az egyes funkcióhoz szükséges hardverek, így növelve az akkumulátorok méretét, illetve így téve könnyebbé és vékonyabbá a telefonokat. Ezen igény mentén született meg az eSIM is, ami az embedded, azaz beépített SIM kártya rövidítése, ami már nem igényli az áramkörökkel ellátott lapocskát.

Az ilyen technológiával ellátott készülékekbe már nem szükséges a hagyományos kártya behelyezése, az eSIM-et a szolgáltató tudja aktiválni.

Magyarország az elsők között volt, ahol elérhetővé vált az eSIM,

jelenleg a Telekom előfizetői élvezhetik a technológiával kompatibilis készülékek előnyeit. A hálózatra egy, a szolgáltatótól kapott adatcsomag segítségével lehet kapcsolódni, így nincs szükség apró tűkre, és óvatos mozdulatokra a SIM kártya ki- és behelyezéséhez.

Azok számára, akik sokat utaznak, fontos lehet, hogy a telefonjuk egyszerre több telefonszámot is tudjon kezelni. Ilyen esetben eddig a dual SIM-es telefonok nyújtották a legkényelmesebb megoldást, az eSIM képes készülékekkel viszont már kettőnél több telefonszám is használható, és az apró lapocskák használatával sem kell már foglalkozni. Itthon például a Samsung Galaxy S20 sorozat tagjain, illetve a Galaxy Z Flip telefonokon érhető el a szolgáltatás.

Az eSIM ugyanakkor nemcsak okostelefonok számára kínál fizikai kártya nélküli hálózati kapcsolatot: a technológiának hála rengeteg IoT eszköz válik internetképessé, emellett a kis méretű viselhető eszközök körében is egyre népszerűbb ez a funkció.

Többek között okosórák (pl. a Samsung Galaxy Watch vagy Watch Active2) is támogatják az eSIM használatot, így akár mobil közbeiktatása nélkül is egyszerűen bonyolíthatók telefonhívások, és a mobilnet eléréséhez sem szükséges okostelefon. Az eSIM kártyák emellett jelen vannak már autókban, háztartási készülékekben és különböző szenzorokban, így biztosítva a felhasználók számára a csatlakoztatott életmód kényelmét.

Forrás: Hír24

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.