Külön KDNP frakció alakulna a szombathelyi közgyűlésben

Farkas Bazsi 2020-01-02 12:03:00
Egyre csak nő a feszültség a helyi Fideszen belül.

Eddig sem volt túl rózsás a szombathelyi Fidesz helyzete. Már az önkormányzati választások előtt komoly feszültséget generált a közgyűlési többség elvesztése. Bár kifelé a párt azt kommunikálta, hogy ennek oka az “áruló” Molnár Miklós, azt nagyjából mindenki, aki közélettel foglalkozik tudta, hogy ennek oka maga a helyi Fideszt egy személyben vezérlő Hende Csaba. Molnár ugyanis azután kezdett nem a Fidesszel közösen szavazni, hogy Hende az összes Fidesz közeli médiában az ő árulását hangoztatta. 

Ez a vihar később olyan hullámokat vert, amik a Fidesz városvezetői ambícióit is elmosták. Az arroganciát és a bosszúvágyat a választók úgy büntették meg, hogy a polgármesteri széket az Éljen Szombathely! jelöltjének, Nemény Andrásnak adták, a közgyűlési többséget pedig szintén az Éljen Szombathely! kapta meg.

A választási vereség nem maradt tüske nélkül a jobboldali választókban, sőt némelyik képviselőben sem, akik egyértelműen Hende Csabát teszik felelőssé a történtekért. Így hát leginkább szabadulnának Hendétől.

Itt jegyezném meg, hogy Hende Csabát a választások után emailben kerestem meg, hogy értékelje egy interjúban a szombathelyi választási eredményeket. Ám eddig Hende Csaba nem válaszolt a megkeresésemre. 

Most több forrásból úgy értesültünk, hogy több olyan képviselő, aki jelenleg a szombathelyi közgyűlés Fidesz frakciójának tagja azt fontolgatja, hogy a Fidesztől kilépve külön KDNP frakciót alapítanának.

A szombathelyi KNDP függetlenségi törekvései eddig is megvoltak, csakhogy a közgyűlés legerősebb KDNP-s tagja maga a polgármester Puskás Tivadar volt, így furcsán vette volna ki magát, ha a Puskás külön frakciót alapít a saját közgyűlésében.

November 5-én tartott tisztújítást a KDNP szombathelyi szervezete, itt elnöknek Melega Miklóst választották. Nem nehéz hát kitalálni azt, hogy a legutóbbi közgyűlésen a békésen együtt dolgozást hirdető képviselő lenne a tervezett frakció egyik tagja. A további lehetséges képviselőket pedig azok között kell keresni, aki nem tagja a Fidesznek. Ez akár Horváth Gábor, Kámon-Herény önkormányzati képviselője is lehetne, aki korábbi közgyűlési felszólalásaiban nem egyszer bírálta az elmúlt 9 év, vagyis a fideszes városvezetés hibáit.

Csakhogy. A mostani Fidesz frakció 8 fős. Az önkormányzat nemrég megváltoztatott Szervezeti és Működési Szabályzata pedig azt írja elő, hogy a frakció alapításhoz minimum 5 fő kell. Ez korábban egyébként 2 fő volt. 

A kérdés már csak az, hogy - ahogy Koczka Tibor korábbi alpolgármester fogalmazott -, mennyire verte szét a Fideszt Szombathelyen Hende. Ha ugyanis többen a “reformisták” oldalára állnak, akkor könnyen összejöhet az az 5 fő, akik a Fidesz frakcióból kigurova egy új KDNP frakciót hozhatnának létre. A KNDP egyébként az ország több önkormányzatában már saját frakcióval bír. A Fidesz azonban ez esetben megszűnne létezni, mint külön frakció. Ami pedig ki tudja milyen következményekkel járna Hendére nézve, aki valószínű már a 2022-es országgyűlési választásokra készülve kezdené felállítani sakktábláját. 


 

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.