Fotó: Vágvölgyi Bálint

Külön KDNP frakció alakulna a szombathelyi közgyűlésben

Farkas Bazsi
2020. január 2. csütörtök, 12:03
Egyre csak nő a feszültség a helyi Fideszen belül.

Eddig sem volt túl rózsás a szombathelyi Fidesz helyzete. Már az önkormányzati választások előtt komoly feszültséget generált a közgyűlési többség elvesztése. Bár kifelé a párt azt kommunikálta, hogy ennek oka az “áruló” Molnár Miklós, azt nagyjából mindenki, aki közélettel foglalkozik tudta, hogy ennek oka maga a helyi Fideszt egy személyben vezérlő Hende Csaba. Molnár ugyanis azután kezdett nem a Fidesszel közösen szavazni, hogy Hende az összes Fidesz közeli médiában az ő árulását hangoztatta. 

 

Ez a vihar később olyan hullámokat vert, amik a Fidesz városvezetői ambícióit is elmosták. Az arroganciát és a bosszúvágyat a választók úgy büntették meg, hogy a polgármesteri széket az Éljen Szombathely! jelöltjének, Nemény Andrásnak adták, a közgyűlési többséget pedig szintén az Éljen Szombathely! kapta meg.

 

A választási vereség nem maradt tüske nélkül a jobboldali választókban, sőt némelyik képviselőben sem, akik egyértelműen Hende Csabát teszik felelőssé a történtekért. Így hát leginkább szabadulnának Hendétől.

 

Itt jegyezném meg, hogy Hende Csabát a választások után emailben kerestem meg, hogy értékelje egy interjúban a szombathelyi választási eredményeket. Ám eddig Hende Csaba nem válaszolt a megkeresésemre. 

 

Most több forrásból úgy értesültünk, hogy több olyan képviselő, aki jelenleg a szombathelyi közgyűlés Fidesz frakciójának tagja azt fontolgatja, hogy a Fidesztől kilépve külön KDNP frakciót alapítanának.

 

A szombathelyi KNDP függetlenségi törekvései eddig is megvoltak, csakhogy a közgyűlés legerősebb KDNP-s tagja maga a polgármester Puskás Tivadar volt, így furcsán vette volna ki magát, ha a Puskás külön frakciót alapít a saját közgyűlésében.

 

November 5-én tartott tisztújítást a KDNP szombathelyi szervezete, itt elnöknek Melega Miklóst választották. Nem nehéz hát kitalálni azt, hogy a legutóbbi közgyűlésen a békésen együtt dolgozást hirdető képviselő lenne a tervezett frakció egyik tagja. A további lehetséges képviselőket pedig azok között kell keresni, aki nem tagja a Fidesznek. Ez akár Horváth Gábor, Kámon-Herény önkormányzati képviselője is lehetne, aki korábbi közgyűlési felszólalásaiban nem egyszer bírálta az elmúlt 9 év, vagyis a fideszes városvezetés hibáit.

 

Csakhogy. A mostani Fidesz frakció 8 fős. Az önkormányzat nemrég megváltoztatott Szervezeti és Működési Szabályzata pedig azt írja elő, hogy a frakció alapításhoz minimum 5 fő kell. Ez korábban egyébként 2 fő volt. 

 

A kérdés már csak az, hogy - ahogy Koczka Tibor korábbi alpolgármester fogalmazott -, mennyire verte szét a Fideszt Szombathelyen Hende. Ha ugyanis többen a “reformisták” oldalára állnak, akkor könnyen összejöhet az az 5 fő, akik a Fidesz frakcióból kigurova egy új KDNP frakciót hozhatnának létre. A KNDP egyébként az ország több önkormányzatában már saját frakcióval bír. A Fidesz azonban ez esetben megszűnne létezni, mint külön frakció. Ami pedig ki tudja milyen következményekkel járna Hendére nézve, aki valószínű már a 2022-es országgyűlési választásokra készülve kezdené felállítani sakktábláját. 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás