Külön KDNP frakció alakulna a szombathelyi közgyűlésben

Farkas Bazsi 2020-01-02 12:03:00
Egyre csak nő a feszültség a helyi Fideszen belül.

Eddig sem volt túl rózsás a szombathelyi Fidesz helyzete. Már az önkormányzati választások előtt komoly feszültséget generált a közgyűlési többség elvesztése. Bár kifelé a párt azt kommunikálta, hogy ennek oka az “áruló” Molnár Miklós, azt nagyjából mindenki, aki közélettel foglalkozik tudta, hogy ennek oka maga a helyi Fideszt egy személyben vezérlő Hende Csaba. Molnár ugyanis azután kezdett nem a Fidesszel közösen szavazni, hogy Hende az összes Fidesz közeli médiában az ő árulását hangoztatta. 

Ez a vihar később olyan hullámokat vert, amik a Fidesz városvezetői ambícióit is elmosták. Az arroganciát és a bosszúvágyat a választók úgy büntették meg, hogy a polgármesteri széket az Éljen Szombathely! jelöltjének, Nemény Andrásnak adták, a közgyűlési többséget pedig szintén az Éljen Szombathely! kapta meg.

A választási vereség nem maradt tüske nélkül a jobboldali választókban, sőt némelyik képviselőben sem, akik egyértelműen Hende Csabát teszik felelőssé a történtekért. Így hát leginkább szabadulnának Hendétől.

Itt jegyezném meg, hogy Hende Csabát a választások után emailben kerestem meg, hogy értékelje egy interjúban a szombathelyi választási eredményeket. Ám eddig Hende Csaba nem válaszolt a megkeresésemre. 

Most több forrásból úgy értesültünk, hogy több olyan képviselő, aki jelenleg a szombathelyi közgyűlés Fidesz frakciójának tagja azt fontolgatja, hogy a Fidesztől kilépve külön KDNP frakciót alapítanának.

A szombathelyi KNDP függetlenségi törekvései eddig is megvoltak, csakhogy a közgyűlés legerősebb KDNP-s tagja maga a polgármester Puskás Tivadar volt, így furcsán vette volna ki magát, ha a Puskás külön frakciót alapít a saját közgyűlésében.

November 5-én tartott tisztújítást a KDNP szombathelyi szervezete, itt elnöknek Melega Miklóst választották. Nem nehéz hát kitalálni azt, hogy a legutóbbi közgyűlésen a békésen együtt dolgozást hirdető képviselő lenne a tervezett frakció egyik tagja. A további lehetséges képviselőket pedig azok között kell keresni, aki nem tagja a Fidesznek. Ez akár Horváth Gábor, Kámon-Herény önkormányzati képviselője is lehetne, aki korábbi közgyűlési felszólalásaiban nem egyszer bírálta az elmúlt 9 év, vagyis a fideszes városvezetés hibáit.

Csakhogy. A mostani Fidesz frakció 8 fős. Az önkormányzat nemrég megváltoztatott Szervezeti és Működési Szabályzata pedig azt írja elő, hogy a frakció alapításhoz minimum 5 fő kell. Ez korábban egyébként 2 fő volt. 

A kérdés már csak az, hogy - ahogy Koczka Tibor korábbi alpolgármester fogalmazott -, mennyire verte szét a Fideszt Szombathelyen Hende. Ha ugyanis többen a “reformisták” oldalára állnak, akkor könnyen összejöhet az az 5 fő, akik a Fidesz frakcióból kigurova egy új KDNP frakciót hozhatnának létre. A KNDP egyébként az ország több önkormányzatában már saját frakcióval bír. A Fidesz azonban ez esetben megszűnne létezni, mint külön frakció. Ami pedig ki tudja milyen következményekkel járna Hendére nézve, aki valószínű már a 2022-es országgyűlési választásokra készülve kezdené felállítani sakktábláját. 


 

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.