Közhely kérdésekkel támadt az első Megyeházi Esték

Farkas Bazsi 2020-02-01 10:08:00
Ekler Luca rutinja vitte a hátán a produkciót.

Gombamód kezdenek szaporodni Szombathelyen a polgári esték. A műfaj ősbemutatóját Hende Csaba, fideszes országgyűlési képviselője követte el, majd jött Koczka Tibor, korábbi alpolgármester, aki Herényi Esték címmel szervezett hasonló beszélgetéseket. 

Aztán a szombathelyi talk showk ezzel egy időre szünetre is mentek. A műfajt nemrég Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője élesztette újra. Közéleti, politikai jellegű beszélgetést szervezett, elsőként Török Gábor politológus volt a vendége. 

Ki tudja, hogy pont ezen bátorodott-e fel Balázsy Péter, megyei jegyző, vagy amúgy is tervezte, hogy ő is riporteri szerepet vállal, de tegnap megrendezte az első Megyeházi Estéket, aminek vendége Ekler Luca parasportoló, az Év Vasi Embere, Világbajnok atléta volt.

A helyszínnek a Megyeháza címertermét választották, amit hamar megtöltött a közel 30 fős hallgatóság. Külön rossz ötletnek tűnt, hogy az est főszereplői alacsonyabban ültek, mint a vendégek. Így nagyon kellett feszengeni, hogy ne csak halljanak, de lássanak is belőlük valamit. Volt, aki inkább felült a falhoz tolt asztalra, kevésbé az illemet, sokkal inkább a praktikumot előtérbe tolva ezzel.

Balázsy -, aki ősszel még a Fidesz polgármesterjelöltje volt - kezdeményezésének támogatására mindössze egyetlen fideszes politikus, a nem Fidesz tag, de a párt színeiben választást nyert Horváth Gábor jött el. Messzemenő következtetéseket feleseleg lenne ebből levonni, ám kétségtelen, hogy valamelyest ez is mutatja a szombathelyi Fidesz megosztottságát, ami most a szóbeszéd szerint Hende és Balázsy, vagyis konzervatív és reformisták táborára osztódott.

De, hogy magáról a beszélgetésről is szót ejtsek. Hosszú volt és középszerű. No, nem Ekler Lucát szeretném ezzel minősíteni, hiszen a riportalany azzá válik, amit a riporter kihoz belőle. Azokkal a közhelykérdésekkel azonban nehéz mit kezdeni, minthogy: Mit jelent számodra a sport? Vagy, hogy: Hogyan képzeled el az életedet 10 év múlva? 

Bármilyen hihetetlen is, de kérdezőnek, riporternek lenni az egy szakma. Egy 30, 40, 60 perces beszélgetést levezetni komoly felkészülést igényel és ez nem feltétlen azt jelenti, hogy a kérdező korábban megjelent Vas Népe cikkeket szed elő, és kérdéseiben majd’ minden egyes szót megismételve mantrázza a már egyszer megjelent cikk tartalmát. 

A riporternek polihisztornak kell lennie. Ugyanis rendelkeznie kell lexikális tudással, érzékelnie kell a beszélgetőpartner lelki állapotát, és tudnia kell spontán reagálni az alany válaszaira, hogy azokra figyelve jobban kibontsa a párbeszédet, tovább víve így a beszélgetést menetét. Néha teljesen váratlan kérdéseket bedobva, olyan háttérinformációkat kiszedve az alanyból, amit addig lehetőleg senkinek sem mondott el, ezt a megnyílást el kell érnie. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy ívet adjon a diskurzusnak, egyik pontból eljutva végül egy másikhoz. 

Ehhez képest tegnap este bátortalan kérdések mentén csapongtunk. Család, sport, tanulás, megint sport, megint család, jövőkép, aztán múlt, aztán megint sport. Egyetlen célként az volt kitűzve, hogy ki legyen töltve az egy óra, amiben a vendég és kérdezője korábban megállapodtak. Nagy szerencséje volt Balázsynak, hogy Ekler Luca rutinos riportalany, aki egy-egy kérdésre, tartalmas válaszokkal felelt. A 60 perc elteltét szinte takkra jelezték Balázsynak, aki pedig ezután huszárvágással zárta le a beszélgetést, majd köszönte meg Lucának a részvételt. 

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.