Mégis olcsó marad a távhő a lakóépületek aljában lévő üzletek nagy részének Győrben

Pintér Bence 2022-10-25 10:41:00
Rendeletet módosított a nem lakossági távhőügyfelek érdekében a közgyűlés. Nem lesz ingyenes zöld rendszámos járművek parkolása Győrben, inerthulladék-lerakó lesz egy egykori bányából Győrszentivánon. Közgyűlés, első felvonás.

Kedden ült össze a győri közgyűlés, amely 25 napirendi pontot tárgyalt. Elsőként a költségvetést módosították, majd ismét

kiterjesztették a változtatási tilalmat, ezúttal egyes üdülőövezetekre. Ezen kívül Szentivánon egy volt bányát minősítettek át hulladéklerakónak, ami mezőgazdasági besorolású terület volt eddig. (De bányaként hasznosították.)

Itt nem veszélyes hulladékot kezelhetnek, a terület köré véderdőt helyeznek el a terv szerint, illetve a hulladéklerakáshoz kapcsolódó gépeket. Bárány István képviselő (független) felszólalásában arról beszélt, hogy figyelni kell a zajvédelemre, ezzel kapcsolatban vannak aggályai a véderdő ellenére is a gépek miat, mivel közel vannak lakott területek. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) a hosszú hozzászólás után megkérdezte, hogy ezeket az aggályait miért nem a két előkészítő bizottsági ülésén mondta el, amelynek tagja, mire Bárány azt mondta, hogy ott is elmondta. Balla Jenő képviselő (független) arról beszélt, hogy az inerthulladék-lerakást a Győr-Szolnak magának kéne csinálnia, ebből bevételt tudna növelni.

A negyedik napirendi pontban igazgatási szünetet rendeltek el a városházán december 22. és január 6. között. Az ötödik napirendi pontban tárgyalták azt a javaslatot, mely alapján

mostantól nem lesz ingyenes zöld rendszámos járművek számára, csak addig amíg töltik az autót a közterületi töltőből. Az indoklás szerint azért, mert egyre több elektromos autó van, és a parkolók forgási sebességének növelésére van szükség.

A rendelet megszavazása előtt Pollreisz Balázs (MSZP) jelezte, hogy szerinte ezt nem szabad megszüntetni, miután kifejtette, hogy nyilván különbséget lehet tenni egyes zöld rendszámos autók között. Elmondta: szerinte kompromisszumos megoldásra lenne szükség, mondjuk hogy csak két órát lehet ingyen parkolni ilyen autókkal. Azt javasolta, hogy a mostani tervezetből mindent töröljenek, és a teljes eltörléshez képest egy kompromisszumos javaslatot gondoljanak ki.

Borsi Róbert szólt hozzá, aki hozzászólása végén azt mondta, hogy úgyis meg kell majd ezt lépni, mindegy, mikor lépik meg. Ha mindegy, akkor miért muzsáj most, miért nem lehet még egyszer átgondolni? – kérdezte Pollreisz Balázs. Borsi szerint azért, mert ez már át van gondolva. Balla Jenő szerint alapvetően a jómódú emberek járnak ilyen autókkal, akik meg tudják fizetni a parkolást. Ezután elmesélte, hogy volt Linzben, és ennek kapcsán azt kérdezte: rendben van, hogy a forgási sebességet akarja növelni a Győr-Szol, de azon gondolkodnak-e, hogy a belvárosba hogyan tudna több ember bejönni? Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) szerint sok parkolót építettek az elmúlt években.

Pollreisz Balázs módosító indítványát leszavazták. Emelkedett aztán ezzel a rendelettel a szippantott szennyvíz kezelésének díja is a nem lakossági ügyfeleknek. Ezután tárgyalta a plénum azt a döntést, ami alapján

továbbra is lakossági áron kaphatja a távhőt azon az üzletek, egyesületek nagy része, amelyek lakóépületek aljában vannak. (A dolog nem teljesen automatikus, egyelőre a részletes változtatás nem került nyilvánosságra.)

Borsi Róbert fideszes képviselő Facebook-posztjában így fogalmazott: „akiknek a vegyes célokra használt épületekben van üzletük és távhővel fűtenek, nincs külön, saját hőfogadójuk, a sokkal olcsóbb, lakossági célú távhőszolgálati díjakat kell ezután is megfizetniük”.

Mint korábban megírtuk, ezek a nem lakossági ügyfelek korábban tájékoztatást kaptak a Győr-Szoltól arról, hogy kilencszeresére emelkedik a távhő díja. Pollreisz Balázs és Balla Jenő is üdvözölte a döntést, de utóbbi jelezte azt is, hogy vannak olyan üzletek is Győrben, akik továbbra is magas gáz- és villanyszámlákat fizetnek, nekik is kéne segíteni. Dézsi polgármester azt mondta, hogy ilyet akkor kérjen a képviselő, ha a pénzügyi forrást is megtalálja hozzá.

Glázer Tímea elmondta, hogy támogatni fogja a javaslatot, emellett megjegyezte: egyetért Balla Jenővel, a többi üzletet is kéne támogatni, például itt kéne tartani azokat a pénzeket, amiket a kormány elvesz a várostól. Dézsi elmondta: egyetért ezzel, és ezt képviseli évek óta, de ez nem forrásmegjelölés, mert ez a pénz nincs itt. Hozzátette: gondolkodnak, hogy hogyan tudnak még segíteni másoknak is.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója Kányai Róbert maradt, és az is kiderült, hogy december hónapban még a korábbi cég, a szerződést felbontó Győri Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Kft. fogja ellátni a háziorvosi ügyeletet, ezért 10 millió forintot fizet a város. Módosult pár bizottság összetétele, emellett kiderült, hogy 80 millió forintért bocsájtja áruba a Bácsai út 18. szám alatt található lakatlan épületet.

A közgyűlés második feléről itt írtunk.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.