Mégis olcsó marad a távhő a lakóépületek aljában lévő üzletek nagy részének Győrben

Pintér Bence 2022-10-25 10:41:00
Rendeletet módosított a nem lakossági távhőügyfelek érdekében a közgyűlés. Nem lesz ingyenes zöld rendszámos járművek parkolása Győrben, inerthulladék-lerakó lesz egy egykori bányából Győrszentivánon. Közgyűlés, első felvonás.

Kedden ült össze a győri közgyűlés, amely 25 napirendi pontot tárgyalt. Elsőként a költségvetést módosították, majd ismét

kiterjesztették a változtatási tilalmat, ezúttal egyes üdülőövezetekre. Ezen kívül Szentivánon egy volt bányát minősítettek át hulladéklerakónak, ami mezőgazdasági besorolású terület volt eddig. (De bányaként hasznosították.)

Itt nem veszélyes hulladékot kezelhetnek, a terület köré véderdőt helyeznek el a terv szerint, illetve a hulladéklerakáshoz kapcsolódó gépeket. Bárány István képviselő (független) felszólalásában arról beszélt, hogy figyelni kell a zajvédelemre, ezzel kapcsolatban vannak aggályai a véderdő ellenére is a gépek miat, mivel közel vannak lakott területek. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) a hosszú hozzászólás után megkérdezte, hogy ezeket az aggályait miért nem a két előkészítő bizottsági ülésén mondta el, amelynek tagja, mire Bárány azt mondta, hogy ott is elmondta. Balla Jenő képviselő (független) arról beszélt, hogy az inerthulladék-lerakást a Győr-Szolnak magának kéne csinálnia, ebből bevételt tudna növelni.

A negyedik napirendi pontban igazgatási szünetet rendeltek el a városházán december 22. és január 6. között. Az ötödik napirendi pontban tárgyalták azt a javaslatot, mely alapján

mostantól nem lesz ingyenes zöld rendszámos járművek számára, csak addig amíg töltik az autót a közterületi töltőből. Az indoklás szerint azért, mert egyre több elektromos autó van, és a parkolók forgási sebességének növelésére van szükség.

A rendelet megszavazása előtt Pollreisz Balázs (MSZP) jelezte, hogy szerinte ezt nem szabad megszüntetni, miután kifejtette, hogy nyilván különbséget lehet tenni egyes zöld rendszámos autók között. Elmondta: szerinte kompromisszumos megoldásra lenne szükség, mondjuk hogy csak két órát lehet ingyen parkolni ilyen autókkal. Azt javasolta, hogy a mostani tervezetből mindent töröljenek, és a teljes eltörléshez képest egy kompromisszumos javaslatot gondoljanak ki.

Borsi Róbert szólt hozzá, aki hozzászólása végén azt mondta, hogy úgyis meg kell majd ezt lépni, mindegy, mikor lépik meg. Ha mindegy, akkor miért muzsáj most, miért nem lehet még egyszer átgondolni? – kérdezte Pollreisz Balázs. Borsi szerint azért, mert ez már át van gondolva. Balla Jenő szerint alapvetően a jómódú emberek járnak ilyen autókkal, akik meg tudják fizetni a parkolást. Ezután elmesélte, hogy volt Linzben, és ennek kapcsán azt kérdezte: rendben van, hogy a forgási sebességet akarja növelni a Győr-Szol, de azon gondolkodnak-e, hogy a belvárosba hogyan tudna több ember bejönni? Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz) szerint sok parkolót építettek az elmúlt években.

Pollreisz Balázs módosító indítványát leszavazták. Emelkedett aztán ezzel a rendelettel a szippantott szennyvíz kezelésének díja is a nem lakossági ügyfeleknek. Ezután tárgyalta a plénum azt a döntést, ami alapján

továbbra is lakossági áron kaphatja a távhőt azon az üzletek, egyesületek nagy része, amelyek lakóépületek aljában vannak. (A dolog nem teljesen automatikus, egyelőre a részletes változtatás nem került nyilvánosságra.)

Borsi Róbert fideszes képviselő Facebook-posztjában így fogalmazott: „akiknek a vegyes célokra használt épületekben van üzletük és távhővel fűtenek, nincs külön, saját hőfogadójuk, a sokkal olcsóbb, lakossági célú távhőszolgálati díjakat kell ezután is megfizetniük”.

Mint korábban megírtuk, ezek a nem lakossági ügyfelek korábban tájékoztatást kaptak a Győr-Szoltól arról, hogy kilencszeresére emelkedik a távhő díja. Pollreisz Balázs és Balla Jenő is üdvözölte a döntést, de utóbbi jelezte azt is, hogy vannak olyan üzletek is Győrben, akik továbbra is magas gáz- és villanyszámlákat fizetnek, nekik is kéne segíteni. Dézsi polgármester azt mondta, hogy ilyet akkor kérjen a képviselő, ha a pénzügyi forrást is megtalálja hozzá.

Glázer Tímea elmondta, hogy támogatni fogja a javaslatot, emellett megjegyezte: egyetért Balla Jenővel, a többi üzletet is kéne támogatni, például itt kéne tartani azokat a pénzeket, amiket a kormány elvesz a várostól. Dézsi elmondta: egyetért ezzel, és ezt képviseli évek óta, de ez nem forrásmegjelölés, mert ez a pénz nincs itt. Hozzátette: gondolkodnak, hogy hogyan tudnak még segíteni másoknak is.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója Kányai Róbert maradt, és az is kiderült, hogy december hónapban még a korábbi cég, a szerződést felbontó Győri Háziorvosok Ügyelete Nonprofit Kft. fogja ellátni a háziorvosi ügyeletet, ezért 10 millió forintot fizet a város. Módosult pár bizottság összetétele, emellett kiderült, hogy 80 millió forintért bocsájtja áruba a Bácsai út 18. szám alatt található lakatlan épületet.

A közgyűlés második feléről itt írtunk.

Szólj hozzá!

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.

47 sértettet vert át egy szombathelyi internetes csaló

Olyan termékeket árult, amik nem is léteztek.

Kara Ákos gratulált Pintér Bencének

A fideszes képviselő Győr érdekében felajánlotta együttműködését.

A következő napokban beköszönt a kánikula

A déli vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ne etessük a vízimadarakat!

Figyelmeztet a Magyar Madártani Társaság.

Hétfő este szúnyogot gyérítenek Győrben

Melegködös és ULV technológiával működő gyérítés is lesz.

Megölték a prostitúcióra kényszerített sértettet Győrben, a testét pedig elrejtették

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat egy házaspárral szemben.

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.