Idén rengeteg jó minőségű gyümölcs termett, és viszonylag kedvező az áruk. Egyedül barackból volt hiány, de a pálinkafőzők nem panaszkodhatnak az alapanyagra – mondta a Világgazdaságnak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. Ennek ellenére a januártól a pálinkákra is bevezetendő népegészségügyi termékadó (neta) miatt a kereskedelmi pálinkafőzdék közül több nem vásárolt nagy mennyiséget nyersanyagból.
A főzdék forgalma megemelkedik idén, ugyanis a nagykereskedők a szokásosnál több pálinkát vásárolnak, hiszen ezt még a kedvezőbb adókörnyezetben tehetik meg. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a kiskereskedők januártól még az alacsonyabb neta által meghatározott árakon kínálják majd a pálinkát.
A kereskedelmi főzdékben előállított, évi 1,05 millió hektoliterfok (vagyis 2,1 millió liter 50 százalékos alkoholtartalmú pálinkának megfelelő mennyiség) nem csak a most előrehozott vásárlások mértékében csökken, a PNT várakozásai szerint ilyen mértékű adóteher mellett hosszabb távon is feleződhet az előállítás.
A bérfőzdékre nem vonatkozik ez a változás, a literenként 1700 forintos bérfőzési díj fele a szeszadó.