Kosaras öregfiúk mérkőzése lesz a választás Körmenden

ugytudjuk.hu 2019-09-10 08:06:00
A fideszes Bebes István, egykori magyar bajnok kosaras 2002 óta a város polgármestere. Kihívói a csapat halhatatlanjai. Ezúttal nem a kosárpályán, mint a nyolcvanas években, hanem a városházi képviselőségért küzdenek.

Körmenden a kosárlabda határoz meg szinte mindent. Ez nem véletlen. A Körmend volt az első egyesület, amelyik az 1986/87-es szezonban meg tudta törni a budapesti csapatok hegemóniáját, és első vidéki klubként elhódította a magyar bajnoki címet - írja cikkében az Átlátszó


Bár 32 év telt el azóta, ma éppúgy Bebes, Zsebe, Patonay nevek bukkannak fel a vasi sajtóban, mint akkor. Csak éppen nem a sport rovatban, hanem a közéleti hírek között. Bebes István 2002 óta Körmend fideszes polgármestere, és, amikor még a szabályozás lehetővé tette, három cikluson keresztül: 1998-ban 2002-ben és 2006-ban is listáról bejutva országgyűlési képviselő is volt.


Hogy Körmend mennyire fideszes város, azt jól mutatja a mostani képviselőtestület összetétele is. A nyolc egyéni körzetben mind fideszes jelöltek nyertek 2014-ben. Listáról egy mandátumot szerzett a Jobbik, az MSZP és a Pro Körmend. 


Néhány kilométerrel odébb, Szombathelyen a kormánypárt alaposan megtépázta magát, és ha a reformeszelek nem is jutottak el teljesen a szomszédvárra, azért itt is akad, aki az elmúlt 5 év után csalódott a Fideszben.


Ferencz Gyula például 5 éve egyéniben, Fidesz-színekben került be a testületbe, most viszont az egyetlen körmendi ellenzéki tömörülés tagjaként lett képviselőjelölt. A körmendi ellenzék ugyanis egy új szervezet égisze alatt indul a Fidesz ellen.


Önmagát független, pártsemleges, körmendi lokálpatrióta szervezetként mutatja be a Változást a Városért Egyesület, melynek vezetője és polgármesterjelöltje Patonay Imre, akit kosaras berkekben mindenki csak Putesznak hív.


Putesz volt az, aki 1987-ben bajnok csapatot csinált a Körmendi Dózsa MTE-ből. Az egykori edző  szurkolói megbecsülése 30 év távlatából is akkora, hogy nevét a drukkerek az egyik csapatot buzdító rigmusba is beleszőtték:

“Jó körmendi Dózsa, te sosem leszel árva. Mindig szívünkben élsz, szeretetbe zárva! Patonay Imre, meghajlunk előtted, a körmendi Dózsát a fellegekbe vitted!”


A városi legendák szerint Patonay és Bebes viszonya pont azon a meccsen romlott meg, amikor a körmendi csapat 1987-ben bajnok lett. A vasiak ugyanis már a biztos vezetést tudhatták magukénak, ám Patonay, a csapat edzője az utolsó percekre sem cserélte be Bebest, akiben ez örök tüske maradhatott.


Ami tény, hogy Bebes polgármestersége alatt került Patonay távolt a körmendi kosárlabdától. Most pedig másik térfélen találkoznak. De nem csak ők azok, akik a parkettról a testületbe vágynak. 


Patonayt erősítve más egykori sporttársak is elindulnak a választáson. A szintén exkosaras, a halhatatlanok közé választott Szlávik Csaba, és Zsebe Ferenc is ott van a körmendi Fidesz kihívói között. 


Zsebe helyzete külön is érdekes. 2009-ben - tehát bőven Bebes polgármestersége alatt - jelent meg Körmenden Szabó-Forrai Zsolt, aki a Fortress cég nevében megvásárolta a körmendi kosárlabdacsapat üzemeltetőjét. A cég egészen 2012-ig működtette a csapatot, majd Szabó-Forrai olyan gyorsan távozott, mint ahogy érkezett. Nem sokkal rá pedig az üzletemberrel szemben piramisjáték gyanúja miatt kezdtek nyomozni, az ügyben még nincs jogerős ítélet.


Hogy menteni lehessen a többszáz millió forintos adósságba taszított körmendi csapatot, Zsebe Ferenc vásárolta meg a céget. Ő lett a tulajdonosa és az ügyvezetője is egyben. Ez nem kis vállalás volt Zsebétől, aki mögött az önkormányzat és Bebes állt akkor. 
Zsebe egészen 2017 decemberéig volt a csapat ügyvezetője, aztán távozott. Már akkor sokan arról beszéltek, hogy Zsebe és Bebes viszonya megromlott, ez indokolta a válást. Most úgy néz ki, hogy az akkori, sportnyelven, zuhanyhíradó valósnak bizonyult, hiszen Zsebe neve is ott van a kihívók között.


Az biztos, nagy meccs lesz Körmenden október 13-án. 

Szólj hozzá!

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

SZFE: Dokumentumfilm készül az egyetemfoglalásról

Kíváncsian várjuk a végeredményt.

van még itt cikk a témában: