Kosaras öregfiúk mérkőzése lesz a választás Körmenden

ugytudjuk.hu 2019-09-10 08:06:00
A fideszes Bebes István, egykori magyar bajnok kosaras 2002 óta a város polgármestere. Kihívói a csapat halhatatlanjai. Ezúttal nem a kosárpályán, mint a nyolcvanas években, hanem a városházi képviselőségért küzdenek.

Körmenden a kosárlabda határoz meg szinte mindent. Ez nem véletlen. A Körmend volt az első egyesület, amelyik az 1986/87-es szezonban meg tudta törni a budapesti csapatok hegemóniáját, és első vidéki klubként elhódította a magyar bajnoki címet - írja cikkében az Átlátszó


Bár 32 év telt el azóta, ma éppúgy Bebes, Zsebe, Patonay nevek bukkannak fel a vasi sajtóban, mint akkor. Csak éppen nem a sport rovatban, hanem a közéleti hírek között. Bebes István 2002 óta Körmend fideszes polgármestere, és, amikor még a szabályozás lehetővé tette, három cikluson keresztül: 1998-ban 2002-ben és 2006-ban is listáról bejutva országgyűlési képviselő is volt.


Hogy Körmend mennyire fideszes város, azt jól mutatja a mostani képviselőtestület összetétele is. A nyolc egyéni körzetben mind fideszes jelöltek nyertek 2014-ben. Listáról egy mandátumot szerzett a Jobbik, az MSZP és a Pro Körmend. 


Néhány kilométerrel odébb, Szombathelyen a kormánypárt alaposan megtépázta magát, és ha a reformeszelek nem is jutottak el teljesen a szomszédvárra, azért itt is akad, aki az elmúlt 5 év után csalódott a Fideszben.


Ferencz Gyula például 5 éve egyéniben, Fidesz-színekben került be a testületbe, most viszont az egyetlen körmendi ellenzéki tömörülés tagjaként lett képviselőjelölt. A körmendi ellenzék ugyanis egy új szervezet égisze alatt indul a Fidesz ellen.


Önmagát független, pártsemleges, körmendi lokálpatrióta szervezetként mutatja be a Változást a Városért Egyesület, melynek vezetője és polgármesterjelöltje Patonay Imre, akit kosaras berkekben mindenki csak Putesznak hív.


Putesz volt az, aki 1987-ben bajnok csapatot csinált a Körmendi Dózsa MTE-ből. Az egykori edző  szurkolói megbecsülése 30 év távlatából is akkora, hogy nevét a drukkerek az egyik csapatot buzdító rigmusba is beleszőtték:

“Jó körmendi Dózsa, te sosem leszel árva. Mindig szívünkben élsz, szeretetbe zárva! Patonay Imre, meghajlunk előtted, a körmendi Dózsát a fellegekbe vitted!”


A városi legendák szerint Patonay és Bebes viszonya pont azon a meccsen romlott meg, amikor a körmendi csapat 1987-ben bajnok lett. A vasiak ugyanis már a biztos vezetést tudhatták magukénak, ám Patonay, a csapat edzője az utolsó percekre sem cserélte be Bebest, akiben ez örök tüske maradhatott.


Ami tény, hogy Bebes polgármestersége alatt került Patonay távolt a körmendi kosárlabdától. Most pedig másik térfélen találkoznak. De nem csak ők azok, akik a parkettról a testületbe vágynak. 


Patonayt erősítve más egykori sporttársak is elindulnak a választáson. A szintén exkosaras, a halhatatlanok közé választott Szlávik Csaba, és Zsebe Ferenc is ott van a körmendi Fidesz kihívói között. 


Zsebe helyzete külön is érdekes. 2009-ben - tehát bőven Bebes polgármestersége alatt - jelent meg Körmenden Szabó-Forrai Zsolt, aki a Fortress cég nevében megvásárolta a körmendi kosárlabdacsapat üzemeltetőjét. A cég egészen 2012-ig működtette a csapatot, majd Szabó-Forrai olyan gyorsan távozott, mint ahogy érkezett. Nem sokkal rá pedig az üzletemberrel szemben piramisjáték gyanúja miatt kezdtek nyomozni, az ügyben még nincs jogerős ítélet.


Hogy menteni lehessen a többszáz millió forintos adósságba taszított körmendi csapatot, Zsebe Ferenc vásárolta meg a céget. Ő lett a tulajdonosa és az ügyvezetője is egyben. Ez nem kis vállalás volt Zsebétől, aki mögött az önkormányzat és Bebes állt akkor. 
Zsebe egészen 2017 decemberéig volt a csapat ügyvezetője, aztán távozott. Már akkor sokan arról beszéltek, hogy Zsebe és Bebes viszonya megromlott, ez indokolta a válást. Most úgy néz ki, hogy az akkori, sportnyelven, zuhanyhíradó valósnak bizonyult, hiszen Zsebe neve is ott van a kihívók között.


Az biztos, nagy meccs lesz Körmenden október 13-án. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.