Nem adott pénzt a győri püspökségnek, nem hívták meg az egyházi kiállításra a város polgármesterét

Papp László Tamás 2020-12-03 11:56:00
Veres András a megnyitón meg is jegyezte, hogy nagyon hiányzik valaki az eseményről.

„November 9-én különleges esemény helyszíne volt a győri Káptalandomb. Megnyitottak ugyanis egy megújított kiállítást, amelynek látogathatóságát aztán a Magyar Kurír híradása szerint egyből fel is függesztették, a járványhelyzet miatti óvintézkedések okán. Pedig aki látta az Apor Vilmos győri vértanú püspöknek emléket állító friss tárlatot, áradozott róla. – Ezt látni kell – jutott el hozzánk az egybehangzó visszajelzés. Ám nem ez volt az a tényező, ami igazán hírértéket adott az eseménynek” – írja a SZEMlélek.

A polgármester nem fizetett, a püspök nem hívta meg

November 9-én különleges esemény helyszíne volt a győri Káptalandomb. Megnyitottak ugyanis egy megújított kiállítást, amelynek látogathatóságát aztán a Magyar Kurír híradása szerint egyből fel is függesztették, a járványhelyzet miatti óvintézkedések okán. Pedig aki látta az Apor Vilmos győri vértanú püspöknek emléket állító friss tárlatot, áradozott róla.

"A jelenlévőket Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója köszöntötte, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjelt, Dejcsics Konrádot, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatóját, a testvéregyházak képviselőit, a győri Széchenyi István Egyetem vezetőségét, illetve a közélet számos képviselőjét." – Valaki nagyon hiányzik most innen – több jelenlévő által megerősítve ez a mondat is elhangzott a helyszínen, éspedig Veres András püspök szájából – olvasható a SZEMlélek cikkében.

„Ez a személy pedig a győri polgármester, Dézsi Csaba András.

A város vezetője ráért volna, készült is részt venni a jeles eseményen, ám úgy tudjuk, nem kapott meghívót. Szerettünk volna erről a tényről és annak indokáról pontos információt kapni a Győri Egyházmegyétől, ám napok óta nem válaszoltak megkeresésünkre” – fogalmaz a portál.

Balról jobbra: Dézsi Csaba András polgármester, Veres András püspök, Radnóti Ákos alpolgármester

Fotó: Radnóti Ákos alpolgármester Facebook-oldala

Győr Polgármesteri Hivatalától a SZEMlélek azt a megerősítő tájékoztatást kapta, hogy valóban szerettek volna részt venni a kiállítás megnyitóján, mind vallási, mind közéleti szempontból kiemelkedő értékűnek tartja ugyanis a polgármester a megújult tárlatot.

A Győri Püspökség ugyanakkor egyértelmű jelzést adott számukra arra vonatkozóan, hogy Dézsi Csaba András jelenléte nem kívánatos a programon.

A SZEMlélek információja szerint a győri püspök konkrét anyagi igényt támasztott a polgármester felé a kiállítás támogatására, de nem kapott pénzt. Dézsi Csaba András érdeklődésükre annyit közölt, hogy ahogy eddig, Győr a jövőben is szívesen támogat minden értékes és szükséges egyházi kezdeményezést. Jelenleg is kapcsolatban van a győri püspökkel, egyeztetnek, a sajátosan kivitelezett kiállításmegnyitó óta személyesen is találkoztak.

Az Apor-kiállítás kibővítését azért nem támogatta anyagilag, mert úgy tudja, akkor már minden forrás rendelkezésre állt, amit az is igazol, hogy a kiállítás elkészült, meg is nyitották a város plusz pénzbefizetése nélkül.

A polgármester szükségtelennek, indokolatlannak tartotta ezt az anyagi igényt, ilyen feltételek mellett pedig nem tartja helyesnek felhasználni az adófizetők pénzét – derül ki a SZEMlélek cikkéből.

Amúgy Dézsi Csaba András annak idején, (még polgármesterjelöltként) gyakorolt gesztust az egyházmegye felé. Még tavaly decemberben ő intézte el, hogy „az ünnepi szentmisék ideje alatt ingyen parkolhatnak a belvárosi Káptalandombon a székesegyház közelében, ahová egyébként csak engedéllyel lehet behajtani.” - derült ki tavaly decemberben. „Egyébként én KDNP-tag is vagyok.” - büszkélkedett a polgármester egy, nyáron nekem adott interjújában az Átlátszón. De úgy tűnik, hiába a világnézeti azonosság, ha közbeszólnak a piszkos anyagiak.

Veres Andrásnak győri püspökként nem ez az első vitatott döntése. 2019 nyarán komoly vihart kavart, nyilvános tiltakozást váltott ki, amikor leváltotta az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatóját, A cikkíró akkor - az Átlátszónak riportot írva a témáról - több tiltakozóval beszélt az ügyről, akik mindannyian érthetetlennek és zsarnokinak látják Veres intézkedését, de annyira tartanak tőle, hogy csak névtelenül vállalták a nyilatkozatukat.

"A püspök atyának messzire elér a keze": NER-stílusú igazgatócsere a győri katolikus iskolában

Nyár elején, a tanév végén Veres András győri megyéspüspök leváltotta az Apor Vilmos Iskolaközpontot 5 éve vezető Kiss Zoltán igazgatót, és augusztus 1-től mást nevezett ki a helyére. A diákok, a tantestület és a szülők által is kedvelt Kiss menesztéséről a püspök nem egyeztetett előzetesen egyik közösséggel sem, és nem törődött a döntése utáni tiltakozásokkal sem.

“Veres Andrásnak a beiktatása után az volt a legelső, általunk is látható intézkedése, hogy képet küldött magáról, amit ki kellett tenni az Apor különböző hivatalos helyiségeiben.” – mesélt az egyik diák ironikus mosollyal. De aztán komolyra fordítva a szót, arra kért, hogy a riportban őt és a többi forrást is mindenképpen úgy szerepeltessem, hogy a kilétüket ne lehessen beazonosítani. S itt elhangzik a mondat: “A püspök atyának messzire elér a keze.” Érdemes felidézni a 2019 nyarán az Átlátszón megjelenteket:

“Úgy tapasztaltam, hogy amióta Veres András a püspök, az egyházmegyétől, mint a fenntartótól valahogy nehezebb lett bizonyos dolgokra pénzt kapni, illetve szerezni. Sokan attól tartunk, hogy amennyiben még jobban átveszik az irányítást, további megszorítások jönnek. Állítólag a jól működő iskolai konyhát, valamint a belsős takarítószolgálatot is külső céghez szerveznék” – említette akkor ugyanezen forrás.

Veres András nem először ütközik Fidesz-politikussal. Amikor a szintén győri Prohászka iskola vezetőjét, egy volt bencés szerzetest is hasonló módon cserélt le Veres András, az még a helyi Fideszen belül is kiverte a biztosítékot. Egy győri származású kormánypárti politikus állítólag egészen Orbán Viktorig elment, hogy panaszt tegyen az eljárás miatt. De a miniszterelnök tudtommal leintette azzal, hogy ez egyházi ügy, ne szóljunk bele.” – mondta el tavaly nyáron az Átlátszón egy másik, ugyancsak névtelenséget kérő forrás.

A székesegyházi kórus korábbi karnagyát is ugyanígy, belső nyugtalanságot keltve váltották le, mint az Apor-igazgatót. “Hivatalosan, jogilag ezek a döntések persze nem leváltások vagy kirúgások, csupán nem hosszabbítják meg a szerződést. De szinte mindenki tudja, hogy az egész arról szól, hogy Veres András a saját embereit akarja pozícióba juttatni. Pályázat természetesen itt sem volt. Holott például Johann Sebastian Bachnak is pályáznia kellett a Tamás-templom karnagyi pozíciójára” – vélte az informátorunk.

Veres Andrásnak előre járt a híre” – emlékezett ugyancsak tavaly nyáron az Átlátszón egy, a győri Szent László Katolikus Szakkollégium belső ügyeiben jártas forrásunk a püspök győri egyházmegyébe való 2016-os kinevezése utáni történésekre. Utalva rá, hogy nemcsak az Apor, illetve más helyi katolikus intézmények vonatkozásában történtek változások. Veres András személyiségében van egyfajta kettősség – mondta. “Egyrészt vérbeli prédikátor, aki nagyon jó beszédeket tud mondani. Én is hallottam őt misén, kifejezetten jól bánik a szavakkal, magasan képzett, intelligens egyházi személy.

Ugyanakkor ő egy autoriter, tisztogató típusú egyéniség, aki hosszú távon mindenhová a saját embereit rakja, mert kizárólag azokkal tud dolgozni, akik maradéktalanul alávetik magukat az ő akaratának.” – állítja. Az jól látható, hogy a püspök az elődjével szemben sokkal jobban centralizál, kifejezetten magához vonja a gazdasági és személyzeti ügyeket. S e téren nemigen tűr autonómiát vagy különállást. Ennek a része lehet, hogy mint “tisztogató”, végigmegy a teljes egyházmegyén” – állította tavaly nyáron a forrrás az Átlátszón.

S mivel Dézsi Csaba András is szeret mindent a saját kezében tartani, a régi káderek helyére ő is a saját embereit rakta idén az önkormányzati cégeknél, két ilyen hasonló személyiség között az ütközés benne van a pakliban.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.