Nem adott pénzt a győri püspökségnek, nem hívták meg az egyházi kiállításra a város polgármesterét

Papp László Tamás 2020-12-03 11:56:00
Veres András a megnyitón meg is jegyezte, hogy nagyon hiányzik valaki az eseményről.

„November 9-én különleges esemény helyszíne volt a győri Káptalandomb. Megnyitottak ugyanis egy megújított kiállítást, amelynek látogathatóságát aztán a Magyar Kurír híradása szerint egyből fel is függesztették, a járványhelyzet miatti óvintézkedések okán. Pedig aki látta az Apor Vilmos győri vértanú püspöknek emléket állító friss tárlatot, áradozott róla. – Ezt látni kell – jutott el hozzánk az egybehangzó visszajelzés. Ám nem ez volt az a tényező, ami igazán hírértéket adott az eseménynek” – írja a SZEMlélek.

A polgármester nem fizetett, a püspök nem hívta meg

November 9-én különleges esemény helyszíne volt a győri Káptalandomb. Megnyitottak ugyanis egy megújított kiállítást, amelynek látogathatóságát aztán a Magyar Kurír híradása szerint egyből fel is függesztették, a járványhelyzet miatti óvintézkedések okán. Pedig aki látta az Apor Vilmos győri vértanú püspöknek emléket állító friss tárlatot, áradozott róla.

"A jelenlévőket Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója köszöntötte, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjelt, Dejcsics Konrádot, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatóját, a testvéregyházak képviselőit, a győri Széchenyi István Egyetem vezetőségét, illetve a közélet számos képviselőjét." – Valaki nagyon hiányzik most innen – több jelenlévő által megerősítve ez a mondat is elhangzott a helyszínen, éspedig Veres András püspök szájából – olvasható a SZEMlélek cikkében.

„Ez a személy pedig a győri polgármester, Dézsi Csaba András.

A város vezetője ráért volna, készült is részt venni a jeles eseményen, ám úgy tudjuk, nem kapott meghívót. Szerettünk volna erről a tényről és annak indokáról pontos információt kapni a Győri Egyházmegyétől, ám napok óta nem válaszoltak megkeresésünkre” – fogalmaz a portál.

Balról jobbra: Dézsi Csaba András polgármester, Veres András püspök, Radnóti Ákos alpolgármester

Fotó: Radnóti Ákos alpolgármester Facebook-oldala

Győr Polgármesteri Hivatalától a SZEMlélek azt a megerősítő tájékoztatást kapta, hogy valóban szerettek volna részt venni a kiállítás megnyitóján, mind vallási, mind közéleti szempontból kiemelkedő értékűnek tartja ugyanis a polgármester a megújult tárlatot.

A Győri Püspökség ugyanakkor egyértelmű jelzést adott számukra arra vonatkozóan, hogy Dézsi Csaba András jelenléte nem kívánatos a programon.

A SZEMlélek információja szerint a győri püspök konkrét anyagi igényt támasztott a polgármester felé a kiállítás támogatására, de nem kapott pénzt. Dézsi Csaba András érdeklődésükre annyit közölt, hogy ahogy eddig, Győr a jövőben is szívesen támogat minden értékes és szükséges egyházi kezdeményezést. Jelenleg is kapcsolatban van a győri püspökkel, egyeztetnek, a sajátosan kivitelezett kiállításmegnyitó óta személyesen is találkoztak.

Az Apor-kiállítás kibővítését azért nem támogatta anyagilag, mert úgy tudja, akkor már minden forrás rendelkezésre állt, amit az is igazol, hogy a kiállítás elkészült, meg is nyitották a város plusz pénzbefizetése nélkül.

A polgármester szükségtelennek, indokolatlannak tartotta ezt az anyagi igényt, ilyen feltételek mellett pedig nem tartja helyesnek felhasználni az adófizetők pénzét – derül ki a SZEMlélek cikkéből.

Amúgy Dézsi Csaba András annak idején, (még polgármesterjelöltként) gyakorolt gesztust az egyházmegye felé. Még tavaly decemberben ő intézte el, hogy „az ünnepi szentmisék ideje alatt ingyen parkolhatnak a belvárosi Káptalandombon a székesegyház közelében, ahová egyébként csak engedéllyel lehet behajtani.” - derült ki tavaly decemberben. „Egyébként én KDNP-tag is vagyok.” - büszkélkedett a polgármester egy, nyáron nekem adott interjújában az Átlátszón. De úgy tűnik, hiába a világnézeti azonosság, ha közbeszólnak a piszkos anyagiak.

Veres Andrásnak győri püspökként nem ez az első vitatott döntése. 2019 nyarán komoly vihart kavart, nyilvános tiltakozást váltott ki, amikor leváltotta az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatóját, A cikkíró akkor - az Átlátszónak riportot írva a témáról - több tiltakozóval beszélt az ügyről, akik mindannyian érthetetlennek és zsarnokinak látják Veres intézkedését, de annyira tartanak tőle, hogy csak névtelenül vállalták a nyilatkozatukat.

"A püspök atyának messzire elér a keze": NER-stílusú igazgatócsere a győri katolikus iskolában

Nyár elején, a tanév végén Veres András győri megyéspüspök leváltotta az Apor Vilmos Iskolaközpontot 5 éve vezető Kiss Zoltán igazgatót, és augusztus 1-től mást nevezett ki a helyére. A diákok, a tantestület és a szülők által is kedvelt Kiss menesztéséről a püspök nem egyeztetett előzetesen egyik közösséggel sem, és nem törődött a döntése utáni tiltakozásokkal sem.

“Veres Andrásnak a beiktatása után az volt a legelső, általunk is látható intézkedése, hogy képet küldött magáról, amit ki kellett tenni az Apor különböző hivatalos helyiségeiben.” – mesélt az egyik diák ironikus mosollyal. De aztán komolyra fordítva a szót, arra kért, hogy a riportban őt és a többi forrást is mindenképpen úgy szerepeltessem, hogy a kilétüket ne lehessen beazonosítani. S itt elhangzik a mondat: “A püspök atyának messzire elér a keze.” Érdemes felidézni a 2019 nyarán az Átlátszón megjelenteket:

“Úgy tapasztaltam, hogy amióta Veres András a püspök, az egyházmegyétől, mint a fenntartótól valahogy nehezebb lett bizonyos dolgokra pénzt kapni, illetve szerezni. Sokan attól tartunk, hogy amennyiben még jobban átveszik az irányítást, további megszorítások jönnek. Állítólag a jól működő iskolai konyhát, valamint a belsős takarítószolgálatot is külső céghez szerveznék” – említette akkor ugyanezen forrás.

Veres András nem először ütközik Fidesz-politikussal. Amikor a szintén győri Prohászka iskola vezetőjét, egy volt bencés szerzetest is hasonló módon cserélt le Veres András, az még a helyi Fideszen belül is kiverte a biztosítékot. Egy győri származású kormánypárti politikus állítólag egészen Orbán Viktorig elment, hogy panaszt tegyen az eljárás miatt. De a miniszterelnök tudtommal leintette azzal, hogy ez egyházi ügy, ne szóljunk bele.” – mondta el tavaly nyáron az Átlátszón egy másik, ugyancsak névtelenséget kérő forrás.

A székesegyházi kórus korábbi karnagyát is ugyanígy, belső nyugtalanságot keltve váltották le, mint az Apor-igazgatót. “Hivatalosan, jogilag ezek a döntések persze nem leváltások vagy kirúgások, csupán nem hosszabbítják meg a szerződést. De szinte mindenki tudja, hogy az egész arról szól, hogy Veres András a saját embereit akarja pozícióba juttatni. Pályázat természetesen itt sem volt. Holott például Johann Sebastian Bachnak is pályáznia kellett a Tamás-templom karnagyi pozíciójára” – vélte az informátorunk.

Veres Andrásnak előre járt a híre” – emlékezett ugyancsak tavaly nyáron az Átlátszón egy, a győri Szent László Katolikus Szakkollégium belső ügyeiben jártas forrásunk a püspök győri egyházmegyébe való 2016-os kinevezése utáni történésekre. Utalva rá, hogy nemcsak az Apor, illetve más helyi katolikus intézmények vonatkozásában történtek változások. Veres András személyiségében van egyfajta kettősség – mondta. “Egyrészt vérbeli prédikátor, aki nagyon jó beszédeket tud mondani. Én is hallottam őt misén, kifejezetten jól bánik a szavakkal, magasan képzett, intelligens egyházi személy.

Ugyanakkor ő egy autoriter, tisztogató típusú egyéniség, aki hosszú távon mindenhová a saját embereit rakja, mert kizárólag azokkal tud dolgozni, akik maradéktalanul alávetik magukat az ő akaratának.” – állítja. Az jól látható, hogy a püspök az elődjével szemben sokkal jobban centralizál, kifejezetten magához vonja a gazdasági és személyzeti ügyeket. S e téren nemigen tűr autonómiát vagy különállást. Ennek a része lehet, hogy mint “tisztogató”, végigmegy a teljes egyházmegyén” – állította tavaly nyáron a forrrás az Átlátszón.

S mivel Dézsi Csaba András is szeret mindent a saját kezében tartani, a régi káderek helyére ő is a saját embereit rakta idén az önkormányzati cégeknél, két ilyen hasonló személyiség között az ütközés benne van a pakliban.

Szólj hozzá!

Minden település maga döntsön, kér-e akkumulátorgyárat a szomszédságába

Az LMP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

Audi: A szakszervezet elfogadta a munkaadó bérajánlatát

17 százalékos alapbéremelésben, illetve egyéb juttatásokban állapodott meg a szakszervezet a céggel.

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási program részeként

Ezzel tavasszal és ősszel csaknem 450 település zöldülhet.

A Vas Népe volt főszerkesztője lett az Integritás Hatóság kommunikációs vezetője

Mehlhoffer Tamás korábban a Népszabadságnál is dolgozott.

Repült a szombathelyi Szent Márton szobor

Ismét használhatóvá akarják tenni a kutat.

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz ma este

Távcső nélkül is szép lesz, de ha akad egy messzelátó, akkor még egyedibb látványban lehet részünk!

45 millió forintos önkormányzati támogatással tervez idén a Sárvári Média Nonprofit Kft.

A helyi újságot, tévét, rádiót, Sárvár weboldalát és hivatalos Facebook-oldalát üzemeltető cég éves működésének több mint a felét közpénzből fedezik.

Egy eladó-pénztáros akár bruttó 495 ezer forintos havi fizetést is kaphat az EcoFamilynél

Infláció feletti, 20%-os béremelést hajtott végre a magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc.

Nem az eltűnt győri villanyszerelő koponyáját találták meg Ausztriában

A vizsgálat után kiderült: egy római kori katona csontjaira bukkantak.

Továbbra is havi nettó 700 ezer forintért igazgatja a Haladás Sportkomplexumot Gál Sándor

További 66 ezer 666 forint béren kívüli juttatás jár az ügyvezetőnek.

„Gyere ide, itt vagyunk 20 prostival” – Schadl György végrehajtóvezér így hívta orgiára a „Gazdáját”

És ez az ember még mindíg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Varga Judit igazságügyminiszter pedig néma az ügyben.

Kitüntetést kapott az életet mentő körmendi rendőrt

Ketten is neki köszönhetik életüket.

Nem fért bele a Győr+ keddi híradójába a hétfői akkumulátorgyár elleni tüntetés

Az óvodások haltelepítése és Gyigyimóka is fontosabb volt a szerkesztőknek, mint az aggódó győriek demonstrációja.

Holnapig lehet észrevételezni a kőszegi Zrínyi Miklós utca átnevezését

A terv szerint az utca visszakapná régi elnevezését, és újra Schey Fülöp nevét viselné.

Ha jön a péntek, Mosonmagyaróvárról minden kismamát elszállítanak Győrbe

Nem csak szülni nem lehet hétvégén Mosonmagyaróváron, az egész osztály bezár, mentőkkel szállítják Győrbe a kismamákat.

Békákat otthon is menthetünk és segíthetünk!

A vízóraaknák, pincék fogságába került békák csapdában vannak.