HIRDETÉS

Komoly szorongást vált ki néhány felhasználóból a legújabb iPhone

Fehér Buda
2019. szeptember 21. szombat, 08:21
Még csak néhány napja rántották le róla a leplet, de már most görcsbe rándult tőle néhány ember gyomra.

Néhány napja mutatták be az Apple legújabb dobását, az iPhone 11-et. A telefon több változatban kerül a piacra, az internetezők figyelmét azonban a Pro variáns fogta meg. Ez a telefon ugyanis egyből három hátlapi kamerával érkezik, amit a készítők egy furcsa háromszögben rendeztek el. Ettől viszont néhány felhasználónak görcsbe rándult a gyomra, ugyanis a kamerák kinézete képes szorongást okozni a tripofóbiában szenvedőknek.

 

A tripofóbia elég furcsa betegség, aki ugyanis ebben szenved, az rá sem bír nézni a szimmetrikusan elrendezett kerek lyukakra. Az ehhez hasonló képek képesek őrületbe kergetni azokat, akik ettől a fóbiától szenvednek:

 

 

 

Na jó, a második képtől nekem is feláll a szőr a hátamon.

 

Aztán itt van az iPhone 11 Pro, aminek a kamerája kísértetiesen hasonlít a fenti képekre:

 

 

A tripofóbiát legelőször Dr Geoff Cole, egy pszichológus írta körül, még 2013-ban. Szerinte a betegség azonban nem csak egyeseket, hanem minden embert érint, igaz, változó, hogy mennyire okoz szorongást egy-egy emberben néhány apró, kerek lyuk. Cole szerint a tripofóbia legjobban az araknafóbiára, vagyis a pókoktól való félelemre hasonlít. Néhányan szenvednek tőle, másokat viszont egyáltalán nem érint.

 

A fóbia az elmúlt években mémmé vált az interneten, ezért sokan nem is hiszik el, hogy valós a jelenség. De Cole azt mondja, hogy igenis létezik, és, hogy a lyukaktól való félelem a szocializáció sara, hiszen senki sem jön úgy a világra, hogy félne az iPhone 11 Pro-tól. Mint ahogy senki sem születik a pókokkal való félelemmel, ezt gyermekkorban, főleg a szüleinktől tanuljuk el, majd szépen lassan igazi fóbiává alakul. 

 

Cole szerint a tripofóbia különböző reakciókat válthat ki az emberekből, néhányukat csak elkapja egy furcsa rossz érzés, ha apró lyukakat lát, másoknak viszketni kezd a bőre, de vannak olyanok is, akik annyira rosszul tudnak lenni egy-egy ilyen kép láttán, hogy egy napra teljesen ki tudja őket készíteni. Cole-nak azonban van egy elmélete, hogy miért félnek sokan a lyukaktól, szerinte ugyanis ez pont olyan, mintha meglátnánk egy színes kígyót a vadonban. Tudjuk, hogy veszélyt jelent, ezért kiváltja belőlünk a menekülési ösztönt.

 

(Metro)

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás