Fotó: Ugytudjuk.hu

Klasszikus magyar darabokat követel a színház témában mindig naprakész Tenki Mária 

Farkas Bazsi
2018. október 1. hétfő, 11:24
A fideszes képviselő a bizottsági ülésen közölte óhajait Jordánnal. De, hogy mi a klasszikus magyar, azt nem tudta meghatározni.

- Csurka is egy klasszikus. Nagyszerű Csurka darabok vannak, amiből nem egy időszerű is - mondta Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor igazgatója a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának szeptemberi ülésén. Tette ezt a direktor azért, mert a színházügyekben rendre szakmázó dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) azt kérte az ülés alatt, hogy a színházi repertoárban szerepeljenek a klasszikus magyar írók darabjai is. A kortárs magyar azonban - kérése szerint - nem kell a színházba.

 

A bizottság még a szeptemberi közgyűlés előtt ült össze, hogy meghallgassa a fenntartási megállapodáshoz szükséges előző évi beszámolókat. 

 

Takátsné azt is nehezményezte, hogy a színház 40%-kal túlteljesítette az önkormányzattól elvártakat. Jordán erre azt válaszolta, hogy a közönségnek játszanak és bár központi és önkormányzati támogatásokat is kapnak, elsősorban a jegybevélteltől függ az, hogy a színház működni tudjuk. 

 

A bizottság elnöki posztját betöltő Takátsné csak nem hagyta annyiban és azt javasolta, hogy egy ad-hoc jellegű bizottság keretében tárgyalják újra ezt a túlteljesítést. Majd azzal folytatta, hogy a repertoáron azért ő csak ragaszkodna a klasszikus magyarokhoz.

 

Ahogy fogalmazott “ez volna az igény!”.

 

Jordán azonban hiába kért itinert, nem kapott. 

 

Kit tartunk klasszikusnak? Szép Ernő klasszikus-e, Szomori klasszikus-e, akik már nem élnek? Általában arra szoktak gondolni, hogy Az ember tragédiája, Bánk Bán, Csongor és Tünde. Karinthy is egy klasszikus - próbálkozott az igazgató, ám válasz nem jött.

 

A bizottság és aztán a közgyűlés is elfogadta a színház beszámolóját.

 

Nem ez az első alkalom, hogy a Takátsné megpróbál beleszólni a színház szakmai munkájába. 

 

Tavaly azzal szerzett magának országos hírnevet, hogy szakmailag akarta ellenőrizni Jordán munkáját. 

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás