Kiugranál Bükre az Etno-Folk Forgatagra és az Aratóünnepre? Itt vannak a programok!!!

Jutányos Áron 2019-07-03 16:46:00
Itt lesz a lengyel The Warsaw Village Band, a Ghymes, a Koprive, de még sok más is vár rád.

 VIII. Etno-Folk Forgatag és 29. Aratóünnep


július 5.


VIII. Etno-Folk Forgatag
helyszín: Bükfürdő, Thermal & Spa,  Thermal & Spa parkolója

Thermal & Spa


11.00   Vizeli Bálint és barátai

"Halljunk szót...!" - Vizeli Bálint és zenekara

"Halljunk szót...!" - koncert és táncház A Hagyományok Háza által minden évben - a Táncháztalálkozóra időzítve - kiadott "Táncház - Népzene 2018" válogatáslemez bemutató koncertjéből. Magyarbecei muzsika. A zenekar tagjai: Vizeli Bálint - hegedű Vizeli Máté - brácsa Timár Márton - nagybőgő Fonó Budai Zeneház, 2018. április 13.


A zenekar megalakulásához több szálon át vezetett az út. Az egyik a társaságon belül fűződő rokoni szál Vizeli Bálint és Vizeli Máté között. A másik, hogy a Góbé Zenekar tagjaként rengeteg időt töltött együtt zenéléssel az elmúlt tíz évben Vizeli Máté, Tímár Márton és Egervári Mátyás.
Az együttes tagjai egyénenként is sokféle népzenei projektben vesznek részt, ezeknek tanulságait és élményeit a közös munkában is szívesen kamatoztatják. Ilyenek például az óvodai és iskolai rendezvények, táncegyüttesek munkájába való bekapcsolódás énektanítással vagy zenekari kísérettel, de akár versenyek is, amelynek gyümölcse, hogy Vizeli Bálint a 2017-es VI. Kecskeméti Prímásverseny győztese lett.
A közös zenélés fontos része a táncházi muzsikálás, legyen szó akár egy budapesti folkkocsmáról vagy egy vidéki táncházról. Nyaranként a gyermek és felnőtt táborokban való népzenetanítást is nagy szeretettel vállalják az együttes tagjai.


13.00  Joós Tamás: Violin király és Hanga királykisasszony - Zenés bábos mesejáték


„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia. Hogy milyen volt ez az ország? Nem volt se északon, se délen, se keleten, se nyugaton, de ott volt mindenütt: a földön, a vízben és a levegőben. Ez a birodalom tele volt csodálatos hangokkal, szépséges dallamokkal, varázslatos muzsikával. Királya is volt néki, ahogy egy rendes országban lennie kell. Úgy hívták, hogy Violin király.
Játssza: Joós Tamás énekmondó és a résztvevő gyerekek
Közreműködő hangszerek: koboz, tekerő, citera, furulya, tamburin, esőbot


14.30  Koprive Tamburazenekar

Koprive - Viszlát srácok

Mindenkinek, akinek ismerős ez a hajnali érzés. Video: Sin Olivér / www.1foto.hu Music: Harangozó Róbert Words: Handler András Arranged: Horváth Zsolt Helyszín: Nazdravlje kisvendéglő Szentpéterfa Köszi Csabesz & Gábor!


A Vas megyei zenekar tagjai gyerekkoruk óta szoros kapcsolatot ápolnak a népzenével, az anyatejjel szívták magukba őseik örökségét. Időközben többféle zenei hatás érte őket, így koncertjeiken szívesen ötvözik az újonnan befogadott stílusokat a népi dallamokkal. Repertoárjukon a saját szerzemények és a szentpéterfai dalok mellett a nyugat-magyarországi és az ország más tájegységein élő horvátság zenéje, továbbá Horvátország gazdag dallamvilága egyaránt megtalálható. A Koprive tamburazenekar közkedvelt fellépője a különböző folklór és világzenei fesztiváloknak, gasztro rendezvényeknek. Emellett rendszeresen koncerteznek a szomszédos országokban, illetve kétszer voltak koncertkörúton az Egyesült Államokban is.


16.00  Cimbaliband

Cimbaliband és Danics Dóra - Szende (Live@Trafo)

http://www.cimbaliband.hu http://www.facebook.com/cimbaliband Koncert videó az IRAM című lemezünk bemutatójáról, a gödöllői Trafóból. 2019.04.21. Danics Dóra - ének Unger Balázs - cimbalom, ének Unger Gergő - gitár, ének Solymosi Máté - hegedű Babos Lőrinc - dob, ének Tóth Gergő - nagybőgő Vendégek: Barity Zorán - harmonika Gólya Péter - brácsa Hangfelvétel: Mazán Attila Videórögzítés: Takács Tamás Vágás: Unger Balázs Szende Szép szavaknak száraz ága.


Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkány konyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet-európai cimbalom  rock’n’roll! Mesterien gyúrja össze autentikus népzenei gyűjtéseit és életigenlő szerzeményeit, melynek eredményeként születhetett meg az alábbi pár sor is a Magyar Nemzet hasábjain: a zenekar tagjai „bebizonyították, hogy az autentikus népzene is lehet trendi.” Ez pontosan egybevág az energiáktól duzzadó Cimbaliband mottójával: „Recycle”, azaz feldolgozni és újra megszerettetni a fiatalokkal a hazait!


Állandó vendégünk Danics Dóra énekesnő, aki 2013-ban megnyerte az X-Faktor zenei vetélkedőt, mint első női győztes! Dórát eddig erről az oldaláról nem ismerhette a közönség, a Cimbalibandben kezdett foglalkozni a népzenével, és a balkán dallamaival. Énekhangja, egyénisége tökéletesen passzol, a Cimbaliband életérzéshez, muzsikához. Nem véletlen, hogy legutóbbi két lemezükön, a „Recycle (ejtsd: Riszájköl) ”-ön és a Balkán Projekten is ő énekel!

  • Unger Balázs - cimbalom, ének
  • Unger Gergő - gitár, koboz, ének, 
  • Solymosi Máté - hegedű, kontra
  • Tóth Gergely - nagybőgő, basszusgitár
  • Babos Lőrinc - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna


17.45    Neoveská

Neoveská cimbálová muzika

TV záznam ze dne 6.6.2012. Vystoupení v zámku v Lednici.


Cimbalommuzsika Csehországból - a fiatalokból álló zenekar megszállottan gyűjti a dél-moráviai, úgynevezett Slovácka-i zenei anyagot, mely híres a lassú, szerelmes, katona és bordalairól. Ugyanakkor a zenekar nem csupán a helyi zenét tudja játszani, repertoárukon ugyanúgy megtalálható a csárdás, mint a Metallica egy-egy slágere… A szórakozás garantált!

Thermal & Spa parkolója


17.00    Jóanépi

Jóanépi zenekar - Pusztinai nagy hegy alatt

Csasznyi Imi - ének, basszprímtambura Agócs Márton - ének, gitár, ír buzuki Czupi Áron - ütős hangszerek Orosz Kristóf - gitár, ének Cseke Dániel - szaxofon Kocsis Levente - basszusgitár Fonó Budai Zeneház, 2018. május 11. #hungarian_and_other_traditions


A Jóanépi zenekar 2017 tavaszán, egy baráti örömzenélés során alakult. Az együttes neve egyben zenéjük üzenete is.


A zenekar tagjai

  • Csasznyi Imi - ének, basszprímtambura
  • Agócs Márton - ének, gitár, ír buzuki
  • Czupi Áron - ütős hangszerek
  • Orosz Kristóf - gitár, ének
  • Cseke Dániel - szaxofon
  • Kocsis Levente – basszusgitár


18.30   The Warsaw Village Band (Lengyelország)

Warsaw Village Band Live - Hola Byśki, Hola @ Sziget 2013

Warsaw Village Band (Polish: Kapela ze wsi Warszawa) is a band from Warsaw, Poland, that plays traditional Polish folk music tunes combined with modern elements.


A zenészek az értékmegőrzés érdekében hozták létre a zenekarukat. Ezért tértek vissza Lengyelország zenei múltjához, felfeldezve a folklór és az ősi zenei világot. Egy interjúban így fogalmaztak: “Faluról falura jártunk, idős embereket látogatva, meghallgattunk zenéjüket és történeteiket. Ami a legjobban meglepett minket, hogy a falusi emberek egyáltalán nem érdeklődtek már múltjuk zenéje iránt. Mivel amikor ezek az idősek már nem tudják továbbadni a zenéjüket, az örökre elveszik velük.”


20.00 Vujicsics Együttes

Vujicsics 40 - Jubileumi koncert

A nemzetközileg is elismert és nagy múltú Vujicsics együttes Zeneakadémián előadott koncertjének változatosságát részben a bartóki gyűjtés anyaga biztosítja, de hangsúlyt kap az együttes gyökereit jelentő pomázi tradíció is. Közreműködnek tanítványaik, a Söndörgő együttes tagjai, valamint dudán Istvánfi Balázs, hegedűn Kokas Katalin és Kelemen Barnabás.


Negyven éve, közel azonos felállásban játszik a szentendrei Vujicsics Együttes.
Ráadásul kezdettől fogva ugyanazt az utat járja: azt, amit a szerb és horvát népzenék hagyományőrző feldolgozásának nevezhetünk.
Belefér ebbe a tamburazene, de a Balkán mélyének fúvós hangszerei is: a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt hat ennek a rendkívüli együttesnek a koncertjein.

  • Borbély Mihály - szaxofon, klarinét,tárogató,furulya,okarina,dvojnice,brácstambura
  • Eredics Gábor - basszprímtambura, tambura samica, harmonika, karaduzen, ének
  • Eredics Kálmán - bőgő, tamburabőgő, tarabuka, tapan
  • Brczán Miroszláv - csellótambura, brácsatambura, ének
  • Szendrődi Ferenc - prímtambura, basszprímtambura, litarka, brácsatambura
  • Eredics Áron - prímtambura, basszprímtambura, csellótambura, tarabuka, tapan, ének
  • Vizeli Balázs – hegedű


22.00 Szarka Tamás és a Ghymes

Szarka Tamás:Tündértakaró (Sósósó)

Sósósó lemezbemutató koncert 2019. május 25., 19:00 Budapest, Nemzeti Színház: http://szarkatamas.hu/eloadas_naptar/?event_id1=152 ----------- Iratkozz fel a YouTube-csatornámra: https://www.youtube.com/channel/UC03EMTl6dqvkrV4PfQa6HTQ?sub_confirmation=1 Látogasd meg weboldalamat is: http://szarkatamas.hu Vagy nézz be ide: https://www.facebook.com/szarkatamas.hu


Megújult és új nevet kapott a 35 éves Ghymes!


Két különálló produkció összevonásával, Szarka Tamás és zenekara, valamint a Ghymes zenekar fúziójával egy megújult csapat várja a közönséget a 35 éves zenekar koncertjeire.  A zenekar pályafutása szinte példa nélküli és páratlan sikertörténet: a 35 éves működésük alatt eddig 25 önálló albumot jelentettek meg, több mint 3000 koncertet adtak a világ 25 országában és titkuk a folyamatos megújulásban rejlik. Ez a mindig megújulni tudás a feltétele és záloga sikereiknek.


A 2018-as augusztus 20-i budapesti tűzijáték zenéjének és verseinek alkotója Szarka Tamás.


„A Ghymes sikerének alapja az a zenei szivárvány, amely folyamatosan feltűnik megszólalásukkor, és amelyet az átélt, éltető hagyomány és a ma között feszítenek ki égboltunkra zenéjükkel. Ez alatt változunk át mi is, boldog hallgatók, válunk jobbakká, eggyé külhoni-belhoni magyarként, európaiként. Koncertjük után jobban szeretjük társunkat, elhatározzuk, hogy gyerekeinkre is jobban figyelünk és nemcsak Magunkat, de a rossz szomszédot is elfogadjuk. Boldogabbak leszünk tehát, hitünket erősíti a Ghymes-zene, és ez a legtöbb, amit a zene és ez a varázslatos zenekar adhat.“ (Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója)


„Szarka Tamás zeneszerző, költő és Szarka Gyula zeneszerző, a Ghymes együttes két alapító tagja a magyar és közép-kelet-európai népzenei alapokon nyugvó hagyományápoló, értékmegőrző, azt a legszélesebb környezetben megismertető és elfogadtató, népdalkincsünket megőrző és továbbadó, humanista szellemiségű, a magyar nyelvet virtuóz módon használó zeneszerzői, előadóművészi, költői, dalszövegírói munkásságukért” részesültek megosztott Kossuth-díjban 2011-ben.
A Szarka Tamás & Ghymes dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző. Szarka Tamás zenéje hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.


 „A magyar és kelet európai népzenei gyökerekre épülő muzsikájuk kimagasló sikereket  hozott  koncertjeik  látogatottságában, lemezeik eladásában, műfaji és  művészi megítélésükben egyaránt. A művészetben nincsenek garanciák, nincs garancia arra, kinek hány év gyakorlás elteltével mekkora és milyen sikere lesz, ha lesz egyátalán, a befektetett munka visszafelé igazolódik. Csak visszafelé látszik a két évtizednyi kitartó munka eredménye – az a látásmód, mely párosulva tehetséggel és elhivatottsággal költővé érlelte a verskedvelőt, zeneszerzővé a táncházi muzsikust és előadóművésszé csiszolta az egykori pedagógiai főiskolásokat, és ami csak igazán keveseknek jut ki: meghozta a saját, mással össze nem téveszthető hangot, egy egyéni hangzást.


A saját hang, mely csak keveseknek jut ki, mely igazán az egyéniség jellemzője!, a saját hang, ami nyomon követhető tucatnál is több CD-jükön, a saját kortárs hang, mely kijelöli a további művészi utat. Ez az, amire mindig számíthat a közönség, ez az a bizonyosság, mely koncertjeikre elővételben eladja a jegyeket és ez az a művészi hitel, mely arany és platina lemezek sokaságát termeli. Ez az, mely az egyre bővülő Európában biztosan jelzi az eredetet, olyan valami, mint a legjobb valuta - csak magyar!“ (Malek Miklós)

Kézműves vásár, termelői piac, kézműves- és történeti játszóház
Langaléta Garabonciások vásári komédiái

A rendezvény ingyenes, kivétel a Thermal & Spa területén lévő programok, melyek Fürdő belépő vásárlásával tekinthetők meg!

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja!

"TRADÍCIÓ ÉS MODERNITÁS A V4 ORSZÁGAIBAN"
A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával
 


Partnerek:
Andante spol. s. r.o. - Szlovákia
Ghymes
Agencja Koncertowo-Wydawnicza KARROT KOMMANDO - Lengyelország
Mikulovská rozvojová, s.r.o. - Csehország
FolkFest Kulturális Egyesület - Magyarország
Miho Attila 

29. Aratóünnep

július 6
helyszín: Bükfürdő, Thermal & Spa parkolója

15.00    Ünnepi ökumenikus istentisztelet a Katolikus templomban
16.00    Színes felvonulás hintókkal, lovas kocsikkal Bükfürdőre
17.00    Ünnepélyes megnyitó
Beszédet mond: Dr. Németh Sándor, Bük Város polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Dr. Nagy István, agrárminiszter
    Közreműködik a Répcementi Férfikar
17.30   Kézi kaszás aratóbemutató
19.00   Folklórműsor a Vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület előadásában
21.00   Peter Srámek élő koncert
22.30    Aratóbál a Spontán Együttessel


Kézműves vásár, termelői piac, kézműves- és történeti játszóház


Ingyenes!


Kísérőprogram: XIX. Szelestei Országos Veterán Motoros Találkozó és Kovács László Emléktúra


 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.