Kittenberger: A hiéna visszavág

Farkas Bazsi 2019-01-13 12:00:00
Szórakoztató, izgalmas, látványos és szerethető - ez a szombathelyi születésű Kittenberger második része, csak így szavakban.

Ha már csak egy valamit köszönhetünk a Marvel képregény filmjeinek az az, hogy sosem látott népszerűségnek örvendhet az iparág. Amíg otthon a 90-es évek vége és a 2000-es évek eleje egy képregény Szaharát hozott, vagyis vadászni kellett arra, hogy magyar nyelvű friss megjelenése botoljon az ember, addig mára ez megfordult. Talán túlságosan is. Lassan nincsen olyan rajzolt könyvecske, amelynek magyar kiadásával ne próbálkozna meg egy szerencse hajhász, hiszen most már a bab is hús, gondolhatják páran. Csak tavaly, (Bayer Antal statisztikája szerint) közel 250 új cím jelent meg magyarul. Hát ebben a bőségben kell talpon maradnia annak, aki képregény kiadásra vállalkozik, pláne ha nem a DC, a Marvel esetleg az Image vagy valamelyik más, nagynevű amerikai kiadó hőseivel próbálkozik. 

Már csak ezért is jár a kalapemelés a Somogyi-Tebeli-Bárány triónak, hiszen 19-re lapot mertek húzni, és a Batman, Vasember, Thor, Hulk és Megtorló uralta övezetbe bedobták Kittenbergert, a mi magyar hősünket. És mennyire jól tették!

Az első rész mindent magában hordoz, amit egy kezdő epizód szokott. Egyszerű vonalvezetés, a hősök bemutatása, egy lineáris történetszál, amire sorban felfűzve, lépésről lépésre halad a történet. Amatőrségről még csak véletlenül sem beszélhetünk, hiszen Somogyi György történetét az amerikai kollégáinak magasságában rajzoló Tebeli Szabolcs szórakoztatóan és izgalmasan vetette papírra. A karakterek jól felismerhetőek, a cselekmény jól követhető. Az pedig nekem külön öröm volt, hogy a gőzgépekkel vegyített szavannai helyszínen géprinók masíroztak, megkoronázva az egészet. A színezés több rétege pedig igazi élettel telítette meg a lapokat. Mi kellhetett ennél több? Hát a folytatás!

Már az első rész végén kaptunk egy cliffhangert, amiből sejteni lehetett, hogy itt bizony lesz még cselekmény. Lett is.

Tavaly év végén jelent meg a Kittenberger: A hiéna átka, ami átkozottul jóra sikerült. Ez a Kittenberger csapat aztán igazán szabálykövető, mert az első rész már taglalt építkezése után, a második rész szükségszerű komplexebb világát hozta. Mind képekben, mind történetben egy összetettebb alkotás ez, ahol már párhuzamosan futnak egymás mellett a cselekmények. 

Ha most a sztori az amerikai piacra készült volna, akkor kaphatott volna egy What If, előtagot. Hiszen keveredik a történelem a fikcióval, a valóság a fantasival és persze a gőzgépekkel. Az első rész steam punkja azért volt szükségszerű, mivel az alkotók részt szerettek volna venni vele egy Galaktika által meghirdetett pályázaton, ami végül aztán mégis elhasalat. Így bár ebben a részben talán egy kicsit visszafogottabbra sikerült a gőzgépek jelenléte, ez nem hogy zavaró lenne, hanem talán pont egyensúlyt hozott. 

A történetnek pedig annyi rétege van, hogy vissza fogsz lapozni, újra fogod olvasni, hogy minden apró részlet világossá váljon. Szórakoztató, izgalmas, látványos és szerethető. Ez lett a Kittenberger második kötete, ami után alig várjuk, hogy végre jöjjön az újabb folytatás. 

Fiúk, érdemes lesz edzeni! A lécet olyan magasra raktátok, hogy leverés nélkül legközelebb már félő, hogy nem fogjátok átugrani. Azért most egy egész stadionnyi ember állva tapsol azért, hogy sikerüljön.  
 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.