Jézuskát eltűrték, szilvesztert ünnepelték

ugytudjuk.hu 2019-12-26 07:37:00
A Kádár-érában is ünnepelték a karácsonyt, de az év utolsó napját azért jobban élvezték.

Minden hatalomnak megvan a maga mániája, politikai rögeszméje. Az viszont nagy tévedés, hogy a Kádár-érában ne ünnepelték volna a karácsonyt. Dehogynem: csak úgy zengett az ősi beat a KISZ-klubokban. Igaz, inkább csak eltűrték a jeles napokat, szilvesztert viszont az elvtársak is dús szovjet pezsgőkkel ünnepelték. Közben zajlott szocializmus.

Éppen 50 esztendeje, hogy kisebb botrányt kavart az akkori Vas Népe megyei pártlap január 1-ei száma. Az utolsó oldalon megjelent egy telt idomú, erősen hiányos öltözetű (se felül, se alul semmi) hölgy fotója. Ráadásuk látni a legkényesebb helyen alkalmazott retust, ami a kép sima megfirkálása volt. Hogy miként jöhetett le egy ilyen, ma is merésznek számító fotó a szigorú pártlapban, arra az előző két-három év, az új gazdasági mechanizmus korszaka a magyarázat.

A liberális reformokat, kizárólag a tervgazdaság javítására szánva, 1967-től kezdték el alkalmazni. Hozzá nyúltak például a szent tehenekhez, a hús és a kenyér árához. Az áremeléssel kvázi elismerték a piac létezését. A folyamat átterjedt a kultúrára, remek filmek születtek, kiteljesedett a rockzene, kissé szabadabbá vált a sajtó, pezsgett közélet.

A Szovjetunió nyomásra azonban 1970-től befékeztek, visszaállt a hagyományos tervgazdaság, Fock Jenő miniszterelnököt leváltották. A főideológust, a reformista Nyers Rezsőt pedig „eltüntették". Ismét színre lépett az ortodox kommunista Biszku Béla. Kádár fellépése kellett ahhoz, hogy az ország ne a csehszlovák, vagyis a teljes elnyomás útjára lépjen.

A város szerte népszerű sztriptíz táncosnőnek tehát mennie, vagy inkább öltöznie kellett. Távozása az Isis-bárból látványosan jelezte egy korszak végét, amit aztán a napilap megfejelt. Az eset jól rávilágít a rendszer többarcúságára.

Így arra is, ahogy a karácsonnyal, mint ünneppel bántak.

Ateista hatalomról lévén szó, nem fért a marxista-leninista ideológiába sem Jézus, sem más bibliai szent. Szovjet mintára kitalálták a jóságos télapót, aki egyszerre lőtte ki a szintén problémás Mikulást és persze Jézuskát a porondról. A rendszer egy másik arca meg már-már mosolygott: nem volt gond a karácsonyra időzített bulikkal, ha azok a KISZ-klubokban dübörögtek. Nem volt gond a fenyőfával sem, ha azt az úttörők jelenlétében – lásd: fenyőünnep – avatták fel. A szilveszter pedig már-már nyugatos volt...

Szombathelyen a Kisfaludy utcai KISZ-székház, annak is az Orosz teázója volt a buli-bázis a hetvenes-nyolcvanas években. Az ügyesen átfestett tojástartók stúdió benyomását keltették, a hangulatvilágítás és a divatos zenék mágnesként vonzották a város fiatal elit értelmiségét . A teázóban a teán kívül szinte minden kapható volt, jóféle, külföldről becsempészett francia konyak, vagy skót viszki és persze a rendszerfüggetlen hungarikum, a pálinka.  

Buli van a KISZ-Klubban

Volt, hogy diszkós nyomta, s volt hogy vendég. Utóbbi akkor, ha nyugaton járt és hozott új hanglemezeket. A klub egyik vonzereje éppen abban állt, hogy itt lehetett először és nyilvánosan nyugati hangminőségben hallani a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár musicalok több slágerét, vagy a Led Zeppelint, a Deep Purple-t.

Szilveszter már egy harmadik arca a rendszernek. Az önfeledt ünneplésről és mértéktelen alkoholfogyasztásról szólt a nyugati sajtóban gulyás-kommunistának becézett országban. Nagy divat volt a házibuli, rengeteg likőr, kevert, rum, hubertusz fogyott.

A most kizárólag forrónadrágos tinik akkor kizárólag miniszoknyában jártak és a cserit, azaz a cseresznyepálinkát (répából állította elő a győri szeszipari vállalat) kedvelték. A sör is menő volt, meglepő módon az ászokolt, csapolt bizonyult jó minőségűnek. Ráadásul kimérve is lehetett kapni, így volt olyan bulihely, ahol sörrel töltötték fel a tejeskannákat. A szovjet pezsgő uralta a bulikat. Aki Henkel-lel villogott, hozzá Kentet szívott, vagy Chesterfieldet, az már nagymenő volt.

Ma már nehéz elhinni, hogy az amerikai cigaretta, a német pezsgő, vagy a dobozos sör a szabadság és a jólét szimbólumaként működött a fiatalok körében.

1989 után aztán fokozatosan a karácsony vallási tartalma került előtérbe, a szilveszter megmaradt zajos világi ünnepnek. Valami azonban változóban. Az újévbe való átlépés öröme már nem annyira önfeledt, érződik a jövő iránti tömeges aggódás. Talán éppen ezért válnak majd még értékesebbé az olyan hagyományos ünnepek, mint a karácsony és a bulizós szilveszter.

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.