Kiss-Rigó László püspök a liberális demokrácia veszélyeivel ijesztegette a népet Washingtonban

ugytudjuk.hu 2019-08-21 11:23:00
A szeged-csanádi püspök a liberális demokrácia veszélyeire figyelmeztetett a helyi amerikai magyar közösség augusztus 20-i ünnepi szentmiséjén.

A Magyar Örökség Háza a washingtoni katolikus bazilikától az arlingtoni Marymount katolikus egyetemig tartó, zarándoklatnak nevezett közös sétával, szentmisével, majd magyar piknikkel ünnepelte a magyar államalapítást.  A misét az egyetem kápolnájában Kiss-Rigó László celebrálta népes magyar közösség jelenlétében. 
    


A püspök lelki és erkölcsi útravalókat is megfogalmazott, mint mondta, nemcsak a Washingtonban és környékén élő magyaroknak, hanem az összmagyarságnak. Példaként Jézus hasonlatát idézte a sziklára és a homokra épített ház sorsának különbözőségéről. "A ház akkor erős és minden próbát kiálló, ha megvannak az alapjai" - fogalmazott. Majd kifejtette: manapság egy harmadik alternatívát is próbálnak javasolni az építkezéshez, amely - mint fogalmazott - "a saját életünk, jövőnk, családjaink, a társadalom jövőjének építését jelenti". Ezt a harmadik alternatívát Kiss-Rigó László a liberális demokrácia ajánlatának nevezte.         

Kifejtette: "Sajátos technika ez, amely - azzal a jelszóval, hogy egyenlő távolságot kell tartani minden értéktől - azt javasolja, úgy építkezzünk, hogy megássuk az alapot, a szükséges anyagokat, az értékeket viszont jó messzire, körben helyezzük el, de az alapot hagyjuk üresen, és arra építsünk". A püspök hangsúlyozta: "az így épített ház, vagyis az ilyen társadalom kínálta jövő egyértelműen destruktív és önpusztító, ez ellen, bizony, védekeznünk kell". Hozzáfűzte, hogy ez a minden értéktől való egyenlő távolságot hirdető ideológia lényegében nem más, mint a nihilizmus.         

A mise után az MTI kérdésére Kiss-Rigó László hangsúlyozta: nem lehet megkerülni Szent István értékeit, amelyek alapvető, örök, egyetemes keresztény értékek. "Az egyén személyes hitétől függetlenül a nemzet esetében adottság a keresztény alap, a keresztény gyökerek, a keresztény kulturális hagyomány. "Lehet erről nem tudomást venni, lehet tagadni, de akkor az ember saját magát teszi tönkre, és ha egy társadalomban sok ilyen ember van, akkor sajnos a társadalom tömeggé silányul" - fűzte hozzá.         

A szeged-csanádi püspök kiemelte: manapság, szerencsére, annak a folyamatnak vagyunk a  tanúi, hogy a magyar nemzet tagjai - személyes hitüktől függetlenül - egyre jobban ráébrednek a valódi identitásukra. "Úgy fest, hogy ma a magyar nemzet nem tömeggé silányul, hanem sokkal inkább közösséggé nemesedik" - hangsúlyozta.         

"Az Amerikában és az óhazában élő magyarok számára örök üzenet, hogy tudatosítani kell értékeinket, gyökereinket - a nemzet esetében ez a keresztény gyökereket jelenti -,  és meg kell erősítenünk identitásunkat, hogy megküzdhessünk a kor negatív veszélyeivel" - szögezte le Kiss-Rigó László.

Szólj hozzá!

A 88-ast is kihúzták ma este az ötöslottón

A többi viszont jóval kisebb szám volt.

Holnap már nem fog esni

De a szél azért fújni fog.

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

A kormány propagandája szerint egy postafiókban is lehet lakni

Szombathelyen próbálkoztak be ezzel az állítással Hadházy Ákos kitelepülésénél. A független sajtó munkatársainak lejáratása lehet a HírTV célja.

van még itt cikk a témában:

"Épül a gyár" - Új zenével pusztít Dé:Nash

Ettől még Hende Csaba is elővette a rotációs kapát.

Miután Trump tálcán kínálta fel a kurdokat Erdogannak, Washington most szankciókat vezetett be a török offenzíva miatt

Két török minisztérium és három tárcavezető ellen vezetett be szankciókat hétfőn Washington, válaszul Törökország északkelet-szíriai offenzívájára.

És ping-pongozó püspököt láttál-e már?

Itt a bizonyíték arra, hogy nekünk van a legkúlabb egyházi vezetőnk.