Kézivezérléssel akadályozhatják meg az alternatív iskolák működését

ugytudjuk.hu 2019-11-15 15:14:00
A szülők tiltakoznak.

Az alábbiakban a Szülői hang közösség közleményét közöljük változtatás nélkül:

Olyan törvénymódosításokat rejtett el a kormány a szakképzési törvényjavaslatba, amelyek megszüntetik a sikerrel működő hazai Waldorf- és más alternatív óvodák, iskolák működésének törvényi alapjait. A jelenleg hatályos törvényi szabályozás külön említést tesz alternatív óvodapedagógiai programokról és alternatív iskolai kerettantervekről, és felhatalmazást ad arra, hogy az általános szabályoktól eltérően, sajátos módon határozzák meg egyebek mellett az óvodai nevelést és óvodai életet, az iskolában oktatott tananyagot és követelményeket, a heti óraszámokat és a vizsgákra való felkészülést (részletesen lásd a Nkt. 9. § (8)).

A kormány által benyújtott módosító javaslat törli az alternatív programokat, tanterveket használó óvodák és iskolák működésének alapját jelentő bekezdést, és helyette az alábbiakat tervezi bevezetni:

„(8) A nevelő-oktató munka fejlesztése érdekében az óvodai nevelésben, valamint az általános iskolai és középfokú nevelésben és oktatásban az oktatásért felelős miniszter a nevelés-oktatás tartalmi kérdéseire vonatkozóan egyedi megoldások alkalmazását engedélyezheti. Ebben az esetben az intézményt az oktatásért felelős miniszter veszi nyilvántartásba és adja ki számára a működési engedélyt."

Ha a törvényt elfogadják, akkor ezzel megszűnik az alternatív pedagógiák működésének törvényi alapja, és kizárólag a miniszter ismeretlen szempontok szerinti egyedi döntése alapján fog múlni az alternatív iskolák léte. Mindezt azután tervezik bevezetni, hogy a Nkt. nyári módosítása már veszélybe sodorta az alternatív intézmények működését azzal, hogy előírta: a Nemzeti Alaptantervnek (NAT) félévenkénti bontásban meg kell jelennie a tantervben, és a tantárgyi struktúra a legfeljebb 30%-ban térhet el a minisztérium által megadottól. Senki sem tudja pontosan, hogy ezen rendelkezéseket pontosan hogyan kell alkalmazni az alternatív intézmények esetében, hiszen ezen intézmények teljesen más felépítésben és ütemezésben haladnak, mint az állami intézmények, miközben a tanulmányok végére az előírt ismereteket a tanulók éppúgy megszerzik, mint az állami intézményekben.

Mindezek tükrében az alternatív óvodák és iskolák megfelelő törvényi alap nélkül kell, hogy működjenek úgy, hogy ismeretlen szempontok szerint vetik össze tantervüket az új NAT-tal. Külön aggodalomra ad okot az, hogy ezt az új NAT-ot még mindig nem hozták nyilvánosságra annak ellenére, hogy már szeptembertől be kívánják vezetni. Félő, hogy az új NAT egyes elemei nem lesznek összeegyeztethetőek az alternatív iskolák programjával és szellemiségével, miközben a törvény az iskolák működésének feltételéül a NAT-hoz való szoros igazodást írja elő.

Az új törvény mindezeken túl további irreális feltételeket is szab. A törvénytervezet 99/K pontja szerint a működő alternatív intézményeknek 2020. április 1-ig kell kezdeményeznie az engedélyeztetési eljárást, ennek elmulasztása esetén az intézmény működési engedélye 2020. augusztus 31. napján hatályát veszti. Irreális ilyen rövid határidővel elkészíteni az engedélyeztetéshez szükséges dokumentumokat. A bajt tovább súlyosbítja a törvénytervezet annak a lehetőségnek a megszüntetésével, hogy a hasonló pedagógiai elven működő intézmények közös engedélyezési eljárásban vegyenek részt (pl. a Waldorf intézmények engedélyeztetését a Waldorf-szövetség közösen intézhette). A törvényjavaslat szerint az egyes intézmények külön-külön kell engedélyeztetési eljárást kezdeményeznie, ami teljesíthetetlen terheket róhat az egyes intézményekre.

A fentieket értelmében a Waldorf- és más alternatív pedagógiai intézmények fennmaradása kiszámíthatatlanná válik, és sorsukról nem csupán szakmai szempontok, érdekek mentén is születhet döntés. A szülők és pedagógusok számára ismeretlen szempontok szerint dőlne el, hogy az oktatási intézmények fennmaradhatnak-e. Felbecsülhetetlen oktatási tapasztalat és pedagógiai tudás halmozódott fel ezekben az intézményekben, melyeket a törvénymódosítás veszélybe sodor. A XXI. században égető szükség van oktatási módszereink megújítására, melyben az alternatív intézmények élen járnak, tapasztalataikat az állami közoktatás is kamatoztathatná. Megdöbbenéssel látjuk, hogy a kormányzat ehelyett az alternatív intézmények ellehetetlenítésén, kiüresítésén munkálkodik. Az alternatív iskolák veszélyeztetésével, a lehetséges oktatási alternatívák számának csökkentésével csorbul a szülők azon joga, hogy szabadon megválaszthassák, milyen nevelést kapjon gyermekük.

A Szülői Hang Közösség felszólítja a kormányzatot a szóban forgó módosítások azonnali visszavonására! A minőségi oktatás, a valódi pedagógiai alternatívák megteremtése és megőrzése közös nemzeti érdek. Az alternatív oktatási intézmények olyan pedagógiai kincs birtokosai, melynek eldobása bűn a felnövekvő generációk, nemzetünk jövője ellen.

Szülői Hang Közösség

 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.