Fotó: Farkas Bazsi

Két hete jeleztük, hogy visszaélések lehetnek a szombathelyi közbeszerzések körül, egyelőre semmi sem történt

Farkas Bazsi
2019. július 1. hétfő, 20:00
Még annyi tájékoztatást sem kaptunk, hogy kezdtek-e vizsgálatot az ügyben.

Több mint két hete írtunk levelet Károlyi Ákos, szombathelyi jegyzőnek, Puskás Tivadar, polgármesternek és Telek Miklós, Közbeszerzési Bíráló Bizottsági elnöknek, hogy információink szerint egy szombathelyi közbeszerzéseket sorra nyerő cég vezetőinek a feleségei, élettársai dolgoznak az önkormányzatban. 

 

A cég már a korábbi években is komoly kivitelezéseket nyert el, idén pedig már közel egymilliárd forintnál jár az általa elnyert közbeszerzések összege. 


Ha azonban valóban helytállóak az információink, akkor akár helyzeti előnybe kerülhettek, ha a közbeszerzési pályázatoknál önkormányzati, belsős infókat kaptak a családtagok révén. Ez az, amit ki szeretnénk deríteni, és ez az, amit a polgármesternek a Közbeszerzési Bíráló Bizottság elnökének egy vizsgálat során ki kellene derítenie. 

 

Az ügy azért is kényes, mivel a cég - amelyet a vizsgálat végéig továbbra sem szeretnénk megnevezni - több olyan közbeszerzést is megnyert, aminek a finanszírozója az Európai Unió volt. Ha valóban történt visszaélés, akkor az Szombathelyre nézve komoly összegek visszafizetését eredményezné.

 

Akár több milliárdos tétel is lehet a végösszeg.

 

Eddig csupán a jegyzőtől kaptunk választ. Ő azt írta, hogy a hivatal kizárólag olyan adattal rendelkezik, ami a köztisztviselő családi állapotára vonatkozik, azt, hogy a köztisztviselőnek ki a házastársa, élettársa azt nem tartják nyilván. 

 

A jegyző a továbbiakban azt írja, hogy az ügyet továbbította a Közbeszerzési Bíráló Bizottságnak. 


Egy hete újabb levelet írtunk a bizottság elnökének, Telek Miklósnak és a polgármesternek, Puskás Tivadarnak is. Egyelőre azonban egyikük sem válaszolt, még csak annyi információt sem kaptunk, hogy valóban vizsgálják-e az ügyet, ha igen mire várható annak eredménye. 

 

Ami érdekes, hogy első jelzésünk óta kétszer is összeült már a Bíráló Bizottság, két olyan ügyet is tárgyaltak, amire az Európai Unió ad pénzt. Az egyik a Vásárcsarnok felújítása, a másik pedig az Egészségügyi Alapellátó Központ megépítése. Bár igaz, egyik esetben sem áll úgy a közbeszerzés, hogy nyertest hirdessenek, de így is eléggé aggályos, hogy a közbeszerzések nem lettek felfüggesztve az esetleges vizsgálat végéig.

 

Amint kapunk bármi választ az önkormányzattól, jelentkezni fogunk!

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás