Készültség Olaszországban: vörös riasztást rendeltek el

ugytudjuk.hu
2019. október 21. hétfő, 09:24
A riasztás egyelőre délután 3 óráig marad érvényben.

A legmagasabb szintű időjárási készültséget vezették be az északnyugat-olaszországi Liguria tartományban, amelyet nagy erejű vihar és esőzés sújtott hétfő hajnalban. Víz öntötte el Milánó egyes kerületeit is. A vörös színű riasztás egyelőre délután 3 óráig marad érvényben.

 

A liguriai felhőszakadás a tengerparti Imperia város térségéből Genova és La Spezia felé vonult tovább. Az utcákat víz öntötte el, a hegyekből érkező patakok gyorsan megduzzadtak és kiléptek medrükből. Több liguriai városban egész napra lezárták az iskolákat és templomokat. A genovai Cristoforo Colombo repülőtéren a heves eső miatt egy órára leállították a gépek üzemanyag-feltöltését.

 

A vihar Milánót is elérte: a Seveso folyó szintje veszélyesen megemelkedett, több pincét, aluljárót árasztott el a víz. Tűzoltók dolgoznak a víz alá került utcák megtisztításán.

 

Liguria térsége évek óta rendkívüli viharzónának számít, ahol gyakoriak a szélsőséges időjárási jelenségek. Ezeket a tartomány hidrogeológiai sajátosságai mellett a tenger felmelegedése, valamint az erdőirtás, a folyómedrek hiányos tisztítása is fokozza.

 

Az olasz meteorológiai szolgálat jelentése szerint heves viharok várhatók kedden is Északnyugat-Olaszországban és Szardínia szigetén.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás