Kálmán László Falco-sikert vár a Magyar Kupában

Vágvölgyi Bálint 2019-02-13 09:31:00
A szombathelyiek legendája szerint a sárga-feketék ismét a Szolnokkal fognak játszani a döntőben.

Holnap megkezdődik a 62. férfi kosárlabda Magyar Kupa döntő. A BB1.hu, kosaras szakportál természetesen ezúttal is megkérdezte, hogy mire számítanak az állandó szakértői. A párharcok esélyeit ezúttal a Falco KC magyar bajnok irányítója és korábbi vezetőedzője, a 78-szoros magyar válogatott Kálmán László latolgatta:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE (13:00)

Két dolog miatt is a Falcót várom továbbjutónak: egyrészt Szombathelyen játszottam ezer évig, és emiatt nem is várhatom a Paks győzelmét, de másrészről az ASE szerintem nincs is olyan formában, hogy meg tudja verni a Falcót. Lehet látni a vasiakon, hogy amikor mindenki koncentráltan kosárlabdázik, akkor pillanatok alatt 10-20 pontos különbségeket is el tudnak tüntetni. A paksiak sok vereséget szedtek már össze, nincs kellő önbizalmuk. Fejlődnek egy picit, de nincsen meg az a motiváció, az a kellő tűz a csapatban, hogy le tudja győzni ezt a Falcót. Lehet, hogy még az első félidőben szoros lesz a találkozó, de a második félidőben biztosan ki fog jönni a két csapat közti különbség.

JP Auto-Jászberényi KSE – Egis Körmend (15:30)

A Jászberény – Körmend párosítás érdekes meccsnek ígérkezik. A hétvégén találkozott a két csapat, amit sikerült megnéznem.

Ha a JKSE úgy játszik, mint akkor az első negyedben, akkor még akár a bajnokságot is megnyerheti, de a második félidei teljesítményével még a nyolcba jutás szempontjából is gondban lennének.

A Jászberény egy érdekes csapat. Nagyon szélesen támadnak, jól bontják a pick&roll-okat, agresszíven támadják a gyűrűt. A Körmend ellen most nem mentek be a dobásaik, sok könnyű ziccert hibáztak. Viszont ezeket korábban bedobálták. A meccs végére azért is lett nagyobb a különbség, mert szerintem Nikola Lazics már nem akarta erőltetni a játékosait, inkább vigyázott arra, hogy meg ne sérüljön valaki a kupadöntő előtt. A vasiak nagy iramot mentek, egész pályán letámadtak, próbálták az agresszív védekezésüket hozni. Amíg a Jászberény bedobálta a helyzeteit, addig ezzel nem sokra mentek, de a végére felőrölték őket a hosszabb kispadjukkal. A körmendieknek a szurkolóik jelenthetnek még némi pluszt. Az említett bajnoki meccsen is olyan pokoli hangulatot teremtettek a második félidőre, hogy nem lehetett kérdéses a győztes kiléte. Ez a mögöttük álló bázis ismét belehajszolhatja őket a győzelembe.

Ilyen helyzetben, élet-halál meccsen, ilyen szurkolótáborral a hátad mögött nem lehet rosszul játszani. Ettől függetlenül nem jelenteném ki, hogy egyértelműen a Körmend az esélyes, de a szurkolók miatt picivel a vasiak győzelmét várom. Talán 51 százalékot adnék nekik és 49 százalékot a Jászberénynek.

A másik két elődöntőben a Szolnok és a ZTE győzelmét várja Kálmán László, tehát az egyik elődöntőben összejön a vasi rangadó, míg a másik ágon a Szolnok játszhat a ZTE-vel.

– A Szolnok – ZTE párharccal kezdeném. Amennyiben létrejön ez a párosítás, akkor mindenképpen a szolnokiakat várnám a döntőbe. Nemrég találkozott egymással a két csapat, és hiába vezetett 18 ponttal a Zalaegerszeg Szolnokon, fokozatosan felőrölték őket. Nyomás alatt tartották a labdát és 40 percen keresztül ezt a ritmust nem tudták a ZTE játékosai tartani. Szerintem most is ez lehet a döntő faktor. Hiába szorongatják meg a zalaiak a Szolnokot, a végén a címvédő jut a döntőbe.

A másik ágon a Falco – Körmend párharcra adtam nagyobb esélyt. Ez amiatt lesz pikáns, mert a szombathelyieknek is fantasztikus szurkolótáboruk van, és teljesen biztos, hogy tele lesz az egész lelátó. Az idei bajnokság első meccsén a Körmend tudott nyerni a Falco ellen hazai pályán, de nem volt egy magabiztos győzelem. A Falcónak megvannak a válaszai a Körmend letámadására. Nagyon mozgékony, atletikus, kreatív játékosaik vannak, akik jól bontják a védelmet. Úgy gondolom, hogy mérkőzésről-mérkőzésre a szombathelyiek jobban lesznek. Govens és Perl Zoli is egyre jobban be fog épülni. Kicsit Váradi Benedek még adós a jó játékkal, emiatt ez egy plusz potenciált jelent még. Szerintem a második meccset a Falco fogja megnyerni.

Ugyanarra a döntőre tippelnék, mint ami tavaly is összejött. A Falco fog a Szolnokkal játszani, ahol már előjöhet annak a jelentősége, hogy melyik csapat lesz fáradtabb, esetleg lesz-e sérült játékos. A Falcónak talán még nagyobb rotációs lehetősége van, mint az Olajnak. A szolnokiaknál még sérült Airington és Nemanja Milosevics nem igazán találja a helyét a csapatban. Mivel Sztrahinja Milosevics még nincsen olyan formában, mint korábban, így ez előnyt jelent a vasiaknak. Persze, más kérdés, hogy ezt hogyan sikerül realizálniuk és az edző milyen taktikát dolgoz ki.

Úgy érzem, hogy ebben az évben meglepetés fog születni és a Falco megnyerheti ezt a kupadöntőt.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.