Izzadni a követőidért – Kritika a Sweatről

Székely Zoárd 2020-10-30 07:03:17
Depressziót okozó álomvilág az influenszerek világa.

Ha azt mondom, létezik olyan szakma a világon, ami a legbefolyásolhatóbb és ellentmondásosabb módon képes megváltoztatni emberek millióinak viselkedését, gondolkodásmódját és vásárlási szokásait, akkor valószínűleg mindenkinek ugyanaz az angolszász eredetű szó jut eszébe.

A 2020-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje letaglózó, rendkívül őszinte és aktuális pillanatkép az influenszerek világáról,

amit egy premier előtti vetítésen volt alkalmunk megtekinteni.

SWEAT dir. Magnus von Horn - International Trailer (Cannes selection 2020)

Sylwia látszólag tökéletes életet él, a közösségi média elismert sztárja, emellett az ország legnépszerűbb fitneszedzője. Fiatal, gyönyörű, ám 600.000 követője ellenére rendkívül magányos. Egyedül él egy hatalmas luxuslakásban, nincsenek barátai, minden idejét az edzőteremnek, az online térnek, vagy a kutyájának szenteli. Végső elkeseredettségében egy őszinte, érzelmekkel túlfűtött videóban számol be rajongóinak élete legnagyobb hiányosságairól, ezzel pedig elindul egy háromnapos tortúra, melynek során betekintést nyerhetünk a csillogás alatt lapuló sötétségbe.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ebben a filmben nem igazán találkozunk szerethető karakterekkel. A főszereplő Magdalena Kolesnik valóban hiteles és remek alakítást nyújt, ám felszínes (vagy éppen nem létező) kapcsolatai és természetesnek tűnő naivitása ellenére (vagy éppen miatt) inkább szánalmat érzünk iránta, mintsem valódi szimpátiát. Az egyetlen valamirevaló köteléke az édesanyjához fűződik, ám ő sem képes megérteni lánya problémáit, sőt egyenesen hűvös távolságtartással fogadja Sylwia szeretetéhségét, amire csak rátesz még egy lapáttal az anya friss párkapcsolata – 60 éves kora ellenére képes párt találni magának, Sylwia pedig ettől csak még távolabb kerül egy saját családkép létrehozásától.

Fotó: Lava Films

A már-már irreális magányérzethez társul egy jó adag kihasználtság- és feleslegesség-érzet: ne legyenek illúzióink, a Sylwiát körülvevő férfiak vagy testi vágyaikat akarják kiélni, vagy mindent alárendelnek a pozitív PR és marketing érdekében. Ezzel pedig Sylwia is tökéletesen tisztában van: ha úgy döntene, hogy egy napon törölné az Instagram-oldalát, senkinek sem hiányozna. Mégis arra vágyik, amint egy interjúban kifejtette, hogy gyengének és elesettnek mutatkozzon, hogy végre önmagáért ismerjék és fogadják el, ne a virtuális tér fals üzenetei alapján ítélkezzenek róla.

Fotó: Lava Films

Mindent összevetve roppant tanulságos filmélménnyel gazdagodtunk. Ugyan nem ez az első alkotás,  ami az online világ hátulütőivel foglalkozik, ám olyan hatásosan mutatja be a depresszióba és kilátástalanságba hajló egyedüllét állapotát, hogy jó néhány jelenetet biztosan nem fogunk egyhamar elfelejteni.

A Sweat várható bemutatója 2021 januárjában lesz, mindenképp érdemes figyelni a hivatalos premierdátumot.

A filmet a X. Mozinet Filmnapok keretében láthattuk!

 

Fotó: Natalia Łączyńska/Lava Films

Szólj hozzá!

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

van még itt cikk a témában:

Még idén a mozikba kerül a Wonder Woman 1984

December 25-én bemutatják a filmet streamingszolgáltatónál és az amerikai mozikban is. Magyarországon egy nappal később.